Dupa calciu, fosforul este cel mai abundent mineral din organism. Si ceea ce il face important sunt functiile sale diferite – actioneaza ca un element de constructie pentru oase si dinti si chiar ajuta organismul sa pastreze energia. Fosforul, impreuna cu calciul, ofera protectie impotriva bolilor osoase, cum ar fi osteoporoza.
Fosforul ajuta, de asemenea, la filtrarea deseurilor si repararea tesuturilor celulare. Si ghici ce, acest mineral contribuie si la producerea de ADN si ARN – blocurile noastre genetice de constructie.
De aceea, fosforul este foarte important. Si de aceea vom vedea ce alimente il contin din abundenta.
Soia
1 ceasca contine 1309 mg de fosfor (ineplineste 131% din necesarul zilnic de fosfor)
Soia este, de asemenea, si o buna sursa de proteine si vitamine B.
Seminte de in
1 lingura de seminte de in intregi contin 65 mg fosfor (7% din necesarul zilnic de fosfor)
Semintele de in sunt extrem de bogate si in acizi grasi omega-3. de fapt, o lingura de seminte de in contine ,8g de omega-3, foarte benefic pentru inima si creier.
Linte
1 ceasca de linte contine 866 mg de fosfor (87% din necesarul zilnic de fosfor)
Bogata in proteine, lintea este una dintre cele mai sanatoase alimente. Aceasta mai contine fibre, potasiu si acid folic – toate acestea contribuind la sanatatea inimii. Acidul folic ajuta femeile insarcinate si previne defectele tubului neural la nou-nascuti.
Fasole
1 ceasca de fasole contine 846 mg (85% din necesarul zilnic de fosfor)
In plus fata de fosfor, fasolea ajuta sa va satisfaceti nevoile zilnice de magneziu, un mineral care controleaza functia musculara si sprijina metabolismul celular.
Fasolea are un indice glicemic scazut, fiind un aliment preferat de diabetici.
Ovaz
1 ceasca de ovaz contine 816 mg de fosfor (82% din necesarul zilnic de fosfor)
Ovazul este sanatos. Ajuta la prevenirea constipatiei si regleaza tensiunea arteriala si nivelul zaharului din sange. De asemenea, actioneaza ca un agent calmant si imbunatateste sanatatea pielii. O alegere ideala pentru micul dejun!
Quinoa
1 ceasca contine 777 mg de fosfor (78% din necesarul zilnic de fosfor)
Quinoa este bogata si in fibre insolubile, care pot induce satietate si in cele din urma ajuta la scaderea in greutate. Acestea contin, de asemenea, un alt super-nutrient, lucasin, care s-a dovedit a oferi avantaje incredibile in tratamentul cancerului.
Mazare uscata
1 ceasca de mazare uscata contine 721 mg de fosfor (72% din necesarul zilnic de fosfor)
Mazarea uscata contine cantitati impresionante de fibre – atat solubile cat si insolubile. Fibrele solubile ajuta la scaderea nivelului de colesterol in timp ce fibrele insolubile imbunatateste miscarea peristaltica. Mazarea este bogata in fier.
Seminte de susan
1 ceasca contine 906 mg de fosfor (91% din necesarul zilnic de fosfor). Nu este recomandat sa se consume mai mult de 2 lingurite/zi.
Semintele de susan contin compusi numiti fitosteroli care ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Acestea ajuta la echilibrarea hormonilor si, in special, imbunatatesc productia de hormoni sexuali.
Secara
1 ceasca de secara contine 632 mg de fosfor (63% din necesarul zilnic)
Secara este deosebit de bogata in magneziu si fier – nutrienti vitali pentru combaterea oboselii. Zincul ajuta si el la intarirea sistemului imunitar.
Arahide
1 ceasca de arahide contine 523 mg (52% din necesarul zilnic de fosfor)
Aceste fructe cu coaja lemnoasa sunt bogate in energie – ceea ce inseamna ca mancand o cantitate mica ne ridica nivelul general al energiei. Arahidele imbunatatesc, de asemenea, sanatatea inimii si par sa imbunatateasca si longevitatea – plus ca nu sunt la fel de scumpe ca celelalte fructe cu coaja lemnoasa.
Oua
1 ou contine 84 mg de fosfor ( 8% din necesarul zilnic de fosfor)
Ouale sunt bogate si in vitamina B2 si in numeroase alte substante nutritive esentiale pentru functionarea sanatoasa a organismului.
Seminte de floarea-soarelui
1 ceasca de seminte de floarea soarelui crude contin 304 mg (30% din necesarul zilnic de fosfor)
O alta componenta importanta a semintelor de floarea-soarelui este vitamina E, care protejeaza celulele organismului de daunele cauzate de radicalii liberi.
Tofu
1/2 ceasca de tofu contine 239 mg de fosfor (24% din necesarul zilnic de fosfor)
Este o sursa de proteine si contine toti cei 8 aminoacizi esentiali. Este bogat in fier, calciu, mangan si seleniu.
Cartofi
1 cartof mare contine 210 mg fosfor (21% din necesarul zilnic de fosfor)
Cartofii sunt bogati potasiu, un mineral benefic pentru inima, deoarece ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Mai contin si vitamina C, care imbunatateste imunitatea si sanatatea pielii si a parului.
Simptomele deficitului de fosfor includ:
• anxietate
• lipsa poftei de mancare
• respiratie neregulata
• amorteala
• iritabilitate
• slabiciune si oboseala
• articulatii rigide
• oase fragile
Atentie! Persoanele cu afectiuni renale cronice trebuie sa stea departe de alimentele bogate in fosfor – rinichii nu pot elimina in mod eficient excesul de fosfor din sange. Excesul de fosfor poate provoca schimbari in organism, inclusiv scaderea nivelului de calciu din oase.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/phosphorous-rich-foods/?ref=menu
[…] Pentru mai multe informatii legate despre acest mineral, cat si despre sursele alimentare puteti citi aici. Potasiu Ca vasodilatator, potasiul reduce tensiunea in vasele de sange si asigura distributia […]
[…] Bacteriile și tartrul nu prosperă cu ușurință în condiții bune de sănătate orală. Citește si: Alimente bogate în fosfor 🧬 Echilibrează nivelul pH-ului Zaharurile procesate, băuturile răcoritoare și mâncarea […]
[…] și dinți sănătoși, fosforul îndeplinește, de asemenea, multe funcții vitale în organism. Citiți si: Beneficiile fosforului asupra sănătății 🧬 Proteina din lapte: Brânza albastră conține proteine din lapte, astfel încât cei care nu […]