4 retete simple si delicioase cu gutui

1

Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie sa le mirosim si ar trebui sa aiba o aroma florala intensa pentru a indica ca sunt coapte.
In medicina naturista, gutuile sunt utilizate pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, expectorante, diuretice si tonice.
Trebuie sa stiti ca gutuia este printre primele fructe care au fost incluse si in prepararea anumitor mancaruri. Consumate in stare proaspata sau gatite, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri simple, usor asimilabile, de minerale si vitamine. Continutul ridicat de substante pectice, mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare. Pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele. Mai multe despre beneficiile gutuilor puteti citi aici.
Gem de gutui fara zahar
Ingrediente:
• 5 gutui
2-3 mere
30 ml de suc de lamaie
Mod de preparare:
Pentru inceput se curata de coaja gutuile si merele, se scot cotoarele si apoi se dau pe razatoare sau prin robot sa le marunteasca bine.
Rezultatul obtiunt se adauga intr-o oalasi se adauga 20-30 ml apa, pentru ca pasta sa nu se lipeasca de fundul oalei si apoi se pune pe aragaz, la foc mic.
Se amesteca din cand in cand pentru a nu se lipi, iar dupa 20-30 minute pasta este gata. La final se adauga sucul de lamaie proaspat stors.
Gemul se pune in borcane de sticla curate si se pastreaza la rece. Pentru ca gemul de gutui sa reziste mai mult timp se fierb borcanele pe bain-marie, timp de 30 de minute. La final se scot din apa, se acopera cu prosoape groase si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, iar la final se pot muta intr-un loc racoros.
Mancarica de gutui
Ingrediente:
4 gutui medii
5 linguri de zahar
2 linguri de amidon alimentar (se poate inlocui cu faina)
50ml de ulei
Un baton de scortisoara
1/2 litru de apa
Sare
Mod de preparare:
Se spala bine gutuile si se curata de casuta lemnoasa a samburilor si se taie felii de cate un cm grosime.
Zaharul se caramelizeaza usor la foc mic, se adauga gutuile, batonul de scortisoara si apoi apa, lasandu-le sa fiarba in cateva clocote, dupa care se ia de pe foc.
Incalziti in alta cratica uleiul peste care adaugati amidonul amestecand sa nu se prinda si dupa 1 minut se adauga compozitia cu gutuile, un praf de sare si se lasa la fiert inca 10 minute, pana se inmoaie suficient de bine gutuile.

Compot de gutui
Ingrediente:
2 kg de gutui
3 cani de zahar
O jumatate de lamaie
Mod de preparare:
Se spala gutuile, se curata (nu de coaja) de eventualele portiuni stricate, se taie felii sau cubulete.
Pana cand terminam de curatat toate gutuile, feliile sau cubuletele astfel taiate se pastreaza intr-un vas cu apa rece in care se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie (pentru ca fructele sa nu oxideze).
Punem pe foc o oala plina cu apa, in care adaugam zaharul si o lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.
Adaugam gutuile si le lasam sa fiarba si pe ele vreo 15 minute. Dupa ce fierb putin, le punem in borcanele sterilizate in prealabil si adaugam peste ele siropul din apa cu zahar. Punem capacele la borcane si le lasam sa fiarba la bain-marie inca vreo 40 de minute.
Daca faci mai putin compot de gutui, pentru consumul imediat, nu este nevoie sa il mai fierbi la bain-marie, ci in oala direct, timp de 1-2 ore, in functie de cat de moi vrei sa fie gutuile. Optional, poti sa adaugi scortisoara.
Dulceata de gutui
Ingrediente:
5 cani de gutui taiate cubulete sau rase
3 cani apa
1 kg zahar
zeama de la 1 lamaie
Mod de preparare:
Spalam bine gutuile si le decojim.Apoi le taiem cubulete sau le dam prin razatoare,sau faceti ca mine,care am dorit sa fie fin taiate,le executati cu robotul.Cine doreste o dulceata galbuie va stoarce zeama de lamaie peste gutuile rase sau taiate,pentru a preveni schimbarea culorii.A vrut culoarea pe care a obtinut-o,de aceea nu am stors zeama de lamaie.Am adaugat-o aproape de sfarsit in dulceata.
Intre timp,razand la gutui,ne dam seama cam cate cani vor avea,asadar punem apa cu zaharul la fiert,si lasam pana se leaga acest sirop.Adaugam gutuile si lasam la foc potrivit,iar spre sfarsit mic,pana capata consistenta dorita.Tot spre sfarsit,adaugam si zeama de lamaie.Incercam punand o lingura de dulceata pe o farfurie si punand-o in frigider.Dupa cateva minute o scoatem si ne dam seama daca e gata sau nu.Spalam bine borcanele si le punem in cuptor,apoi dam deschidem la 100 grade si lasam pt cca 20 minute.
E cand nu am timp de asteptat le sterilizez la cuptorul cu microunde.Dau la maxim si setez cca 3 minute.Cand le scoateti,borcanele vor frige,asa ca,atentie.Punem dulceata fierbinte in borcanele fierbinti si ele .Inchidem repede si rasturnam borcanele cu fundul in sus,pentru a creea vidul.Le acoperim cu ceva gros si le lasam la racit pana a doua zi.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!