Ce sunt alimentele acide?
Alimentele care au un nivel de pH de 4,5 sau mai mic și care tind să provoace mai multă aciditate în stomac sunt alimente acide.
Toate alimentele – solide și lichide – au o valoare a pH-ului care le face acide sau alcaline.
Din punct de vedere chimic, valoarea pH-ului unui compus vă spune câte molecule de hidrogen are. Pe o scară de la 1 la 14, toți compușii cu un pH mai mic de 7 sunt acizi . Apa este neutră și are un pH de 7. Toți acești compuși peste 7 sunt alimente alcaline sau bazice.
Cele mai acide alimente pe care ar trebui să le evitați dacă aveți arsuri la stomac
Contrar credinței populare, multe legume și fructe declanșează o producție mai mare de acid.
Iată lista alimentelor cu valorile lor de pH pe care nu ar trebui să le consumați dacă aveți boala de reflux gastroesofagian, deoarece acestea scad pH-ul intestinului.
Fructe și legume acide:
Suc de afine – 2,5
Portocale – 3,7
Mere – 3,75
Ananas – 3,9
Căpșuni – 3,9
Roșii – 3,4
Măsline verzi – 4,2
Piersica – 4,2
Mango – 4,6
Sosuri
Oțet – 3
Murături – 3,2
Maioneza – 3,8
Muștar – 4
Sos de soia – 5
Carne
Cârnați – 3,3
Carne de porc – 3,8
Peste – 4
Homar – 4,3
Miel – 4,5
Carne de vită – 5
Nuci
Arahide – 3,8
Caju – 4
Fistic – 4,4
Pecan – 4,5
Îndulcitori
Miere – 4
Zahăr – 5
Sirop de porumb – 3,8
Lactate
Brânza – 4,5
Smântâna – 4,5
Zer – 5
Băuturi
Băuturi răcoritoare carbogazoase – 2,2
Cafea – 4
Băuturi energizante – 4,1
Sucuri pasteurizate – 4
Alcool – 4,3
Ce se întâmplă când mănânci alimente acide?
Tot ceea ce mănânci trebuie să intre în contact cu sucul gastric din stomac. Acest suc gastric este foarte acid și are un pH între 1,5 și 3,5 (echivalent cu acidul clorhidric).
Corpul nostru are mecanisme pentru a controla strict pH-ul din intestin și nivelurile de suc gastric din stomac. Când pH-ul stomacului dvs. este deja acid și mâncați alimente acide, se creează un efect cumulativ care scade și mai mult pH-ul din intestin.
Este ca și cum ai adăuga combustibil la foc!
Există prea mult acid generat simultan, care poate da naștere unor condiții precum:
🧬 Boala de reflux gastroesofagian (GERD)
Consumul de alimente foarte acide poate deteriora mucoasa interioară de protecție a stomacului, provocând ulcere și reflux acid teribil.
Mai rău este dacă acest reflux acid și inflamație continuă și ajung la nivelul tractului gastrointestinal superior și a esofagului, care nu au o căptușeală protectoare a celulelor secretoare de mucus (cum ar fi stomacul). Poate duce la senzație cronică de arsură, dispepsie, aciditate, arsuri la stomac și ulcere în gură.
🧬 Provoacă carii dentare
Consumul de alimente cu zahăr și amidon poate duce la formarea unui strat subțire, lipicios de bacterii numit placă pe dinți.
Când alimentele bogate în zahăr vin în contact cu placa, acizii care digeră alimentele îți atacă dinții până la aproape 20 de minute după ce ai terminat de mâncat.
Atacurile acide repetate ca acestea descompun stratul de smalț dur de pe dinți, ducând în cele din urmă la cariile dentare. Ceva similar se întâmplă și în cazul refluxului acid.
🧬 Poate da naștere bolilor osoase
Datorită dietelor occidentale care au un conținut ridicat de acid, sodiu și bicarbonat și un conținut scăzut de potasiu și calciu, există o pierdere treptată a densității osoase.
Pierderea urinară de calciu (care crește cu 74% în cazul alimentelor foarte acide), o inadecvare a potasiului și vitaminei D declanșează resorbția osoasă și apariția precoce a bolilor osoase, cum ar fi osteoporoza.
🧬 Ar putea cauza pietre la rinichi
Excreția de minerale precum calciu, potasiu și magneziu prin urină este esențială pentru sănătatea rinichilor.
A consuma alimente foarte acide poate determina rinichii să rețină o parte din aceste minerale.
În timp, astfel de depozite minerale se transformă în calculi renali sau pietre la rinichi. Acestea ar putea fi fatale dacă nu sunt tratate.
✔️Deci, cum putem opri toate acestea?
O cale de ieșire simplă este reducerea consumului de astfel de alimente cu conținut ridicat de acid. Dar aproape jumătate din alimentele pe care le consumăm zilnic se încadrează în această categorie. Unele dintre ele sunt foarte nutritive!
Vestea bună este că avem mulți înlocuitori pentru aceste alimente care sunt la fel de hrănitoare, dar mai puțin acide. Puteți încerca să alegeți opțiunile mai alcaline pentru a preveni refluxul acid.
Înlocuitori pentru alimentele acide
Pentru referință rapidă, iată câteva alimente alcaline ușor accesibile cu valorile lor de pH pe care le puteți adăuga la lista dvs. de produse alimentare:
Migdale și lapte de migdale (6.0)
Anghinare – 5.9-6.0
Sparanghel – 6.0-6.7
Avocado – 6.2-6.5
Busuioc – 5.5-6.5
Broccoli – 6.3-6.8
Varză – 5.2-6.8
Țelină – 5.7-6.0
Usturoi – 5.8
Ghimbir – 5.6-6.0
Varză – 6.3-6.8
Alge – 6.3
Fasole Lima – 6.5
Menta – 7.0-8.0
Okra – 5.5-6.6
Spanac – 5.5-6.8
Tofu – 7.2
Ceai – 7.2
Dovlecei – 5.9 -6,1
Niciun comentariu