Majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit de GABA, darămite să știe ce face în organism. Cu toate acestea, pentru cei care suferă de anxietate sau insomnie, acest neurotransmițător important poate fi cheia reducerii simptomelor.
De fapt, multe medicamente care sunt utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni funcționează prin creșterea activității acestui neurotransmițător în creier. Benzodiazepinele, de exemplu, sunt o clasă de medicamente anti-anxietate care funcționează prin îmbunătățirea activității receptorilor GABA pentru a calma nervii și a atenua anxietatea.
Medicamentele pentru dormit, cum ar fi Ambien, acționează și prin creșterea activității GABA, rezultând un efect sedativ care poate ameliora insomnia.
Semnificația acestui neurotransmițător cheie a fost recunoscută abia în ultimii ani, dar acum se suspectează că joacă un rol într-o multitudine de condiții de sănătate, inclusiv ADHD, insomnie, depresie, anxietate, inflamație și sindrom premenstrual.
De asemenea, poate crește nivelul hormonului de creștere, un hormon important care poate reduce riscul bolilor de inimă, poate crește forța musculară și poate stimula pierderea în greutate.
Din fericire, puteți crește în mod natural acest neurotransmițător crucial folosind fie un supliment, fie creșterea nivelului altor compuși naturali care îi afectează direct sinteza.
❓Ce este GABA
Acidul gamma-aminobutiric, cunoscut și sub numele de GABA, este un neurotransmițător care ajută la transmiterea mesajelor între creier și sistemul nervos.
Este produs în creier din glutamat. Acest proces este catalizat de forma activă a vitaminei B6 și a enzimei glutamat decarboxilază (GAD).
Funcția sa principală este de a reduce activitatea celulelor nervoase din sistemul nervos. Numeroase cercetări emergente a constatat că ar putea juca un rol în multe condiții, inclusiv în depresie, anxietate și stres.
Se crede că acidul gamma-aminobutiric are un efect calmant natural și se crede că reduce sentimentele de anxietate și frică prin scăderea excitabilității neuronale.
Este adesea folosit ca supliment natural pentru a promova somnul, a îmbunătăți starea de spirit și a ușura simptomele premenstruale.
👉 Utilizări și beneficii GABA
1. Ameliorează anxietatea
Una dintre funcțiile principale ale GABA este de a reduce excitabilitatea nervului, care ar putea fi legată de sentimentele de anxietate și frică. Acest lucru se datorează faptului că are un efect calmant și este adesea folosit ca remediu natural pentru anxietate. De fapt, anumite tulburări de anxietate au fost chiar asociate cu scăderea nivelului de GABA.
Un studiu din Jurnalul American de Psihiatrie a constatat că cei cu tulburare de panică, un tip de tulburare de anxietate caracterizată prin atacuri de panică recurente, au avut un răspuns GABA afectat. Un alt studiu de la Universitatea Columbia a Departamentului de Psihiatrie al Medicilor și Chirurgilor a arătat că cei cu tulburări de panică și cu antecedente familiale de tulburări de dispoziție și anxietate au un nivel scăzut al concentrațiilor cerebrale de GABA.
Există multe alte remedii naturale pentru anxietate disponibile, cum ar fi meditația, uleiurile esențiale sau rădăcina de valeriană, o plantă care ajută la creșterea nivelului de GABA pentru a inhiba activitatea nervoasă.
2. Îmbunătățește somnul
Insomnia este o afecțiune caracterizată prin dificultăți de adormire care afectează aproximativ 30 % din adulții din întreaga lume. GABA are un efect calmant, sedativ și poate ajuta la inducerea naturală a somnului prin reducerea excitabilității nervilor.
Pe lângă utilizarea GABA pentru somn, menținerea unui program regulat de somn, limitarea consumului de cofeină și administrarea de magneziu pentru a ajuta la promovarea funcției GABA pot încuraja și un somn mai bun.
3. Reduce depresia
Pe lângă prevenirea anxietății și reglarea somnului, se crede că neurotransmițătorul GABA joacă un rol central în depresie. Cercetările au descoperit că persoanele cu depresie tind să aibă niveluri mai scăzute de GABA decât cele fără depresie.
Nivelurile de GABA pot crește și după tratarea depresiei. Un studiu din cadrul Departamentului de Psihiatrie de la Școala de Medicină a Universității Yale a arătat că pacienții care au fost supuși terapiei electroconvulsive pentru depresia lor au prezentat niveluri crescute de GABA după tratament. Datorită efectului său antidepresiv, GABA poate fi o alternativă bună la tratamentele tradiționale pentru depresie.
Alte remedii naturale pentru depresie includ modificarea dietei, sportul și asigurarea dozei zilnice de vitamina D.
4. Ameliorează simptomele sindromului premenstrual
Sindromul premenstrual este un grup de simptome, cum ar fi schimbările de dispoziție, oboseala și pofta de alimente care apar la femei între ovulație și începutul menstruației. Studiile arată că nivelurile de GABA sunt perturbate de menstruație și pot scădea de-a lungul ciclului menstrual.
Acest neurotransmițător poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. De exemplu, unele studii au sugerat că ar putea acționa ca un calmant natural al durerii, în timp ce altele au observat că ar putea fi implicat în mecanismul crampelor.
Vitamina B6 și magneziu sunt, de asemenea, remedii naturale pentru sindromul premenstrual, care pot ajuta la echilibrarea hormonilor și la reducerea simptomelor.
5. Scade inflamația
Deși inflamația este un răspuns normal declanșat de sistemul imunitar ca urmare a bolilor sau rănilor, inflamația cronică poate contribui la boli precum cancerul, bolile de inimă și chiar artrita. Unele cercetări au descoperit că GABA ar putea ajuta la scăderea inflamației și poate fi util în tratamentul acestor afecțiuni.
Un studiu efectuat pe animale de la UCLA a constatat că suplimentarea șoarecilor cu GABA a redus riscul de a dezvolta artrită reumatoidă și a scăzut simptomele celor care au făcut-o. O altă revizuire din Journal of Neuroinflammation a sugerat că GABA ar putea reduce activitatea unei căi care declanșează inflamația articulațiilor.
Suplimentarea dietei cu alimente antiinflamatoare poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Legumele cu frunze verzi, fructele de pădure, somonul și nucile sunt alimente care împiedică inflamația.
6. Îmbunătățește concentrarea în tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, cunoscută sub denumirea de ADHD, este o afecțiune care afectează atât copiii, cât și adulții și poate provoca simptome precum atenția limitată, impulsivitate și hiperactivitate. GABA este uneori utilizat pentru a îmbunătăți concentrarea și a reduce simptomele la persoanele care au tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenție.
Un studiu din 2012 realizat de Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins a comparat concentrațiile de GABA la copiii cu sau fără ADHD și a constatat că copiii cu ADHD au concentrații reduse în creier. Un alt studiu a arătat că nivelurile mai scăzute de GABA au fost asociate cu mai multă impulsivitate și mai puțină inhibare.
7. Crește nivelurile hormonilor de creștere
Hormonul de creștere este produs în glanda pituitară și are beneficii precum puterea musculară crescută, riscul mai scăzut de boli de inimă și oase mai puternice. O deficiență a acestui hormon esențial poate duce la simptome precum pubertatea întârziată și încetinirea creșterii la copii, precum și depresie, disfuncție sexuală, rezistență la insulină și un risc crescut de boli de inimă la adulți.
Studiile arată că suplimentarea cu GABA poate crește nivelul hormonului de creștere.
Niciun comentariu