24 de beneficii ale vinului roșu pentru sănătate, piele și păr

0

Știai că vinul roșu poate fi sănătos? Există dovezi abundente că consumul moderat de vin roșu poate avea efecte benefice. Poate promova sănătatea inimii și chiar poate lupta împotriva unor forme de cancer. Cu toate acestea, consumul moderat de vin roșu este cheia.
👉 Istoria vinului roșu
Vinul roșu a fost produs pentru prima dată (folosind procesul de fermentație) în Georgia și Iran în jurul anului 6000 î.Hr. Și vinul a fost menționat pentru prima dată ca medicament făcut de om în jurul anului 2200 î.Hr., în vechile papirusuri egiptene și tăblițele sumeriene.
Hipocrate, cunoscut pe scară largă ca părintele medicinei occidentale, a promovat vinul ca parte a unei diete sănătoase. Potrivit acestuia, vinul era bun și pentru dezinfectarea rănilor, ameliorarea durerii în timpul nașterii și tratarea simptomelor de diaree și letargie. Chiar și în Evul Mediu, călugării catolici erau cunoscuți că foloseau frecvent vinul pentru o varietate de tratamente medicale. Și în timpul epidemiei de holeră din 1892 care a zguduit Germania, vinul a fost folosit pentru sterilizarea apei.
Iar de-a lungul ultimilor ani au fost efectuate numeroase studii care au aruncat o lumină pozitivă asupra vinului, în special a soiului roșu. Cercetările au arătat că un consum moderat de vin are efecte benefice asupra sănătății inimii și gestionării diabetului. De asemenea, ar putea ajuta la combaterea obezității și a bolilor sistemului nervos.
Înainte de a continua, trebuie să știți despre paradoxul francez. Aceasta este observația că francezii au rate foarte scăzute de boli de inimă, în ciuda faptului că consumă cantități mari de colesterol și grăsimi saturate. Anumiți experți consideră că consumul regulat de vin roșu de către francezi ar putea fi un motiv.
Ceea ce este, de asemenea, important de luat în considerare este că studiile au arătat cum grăsimile saturate și colesterolul nu sunt întotdeauna atât de rele. Când sunt consumate în cantități moderate, nu fac rău.
Vinul roșu este făcut din struguri, iar strugurii sunt bogați in mai mulți antioxidanți, inclusiv catechine, resveratrol, epicatechina și proantocianidine.
Resveratrolul, antioxidantul care provine din cojile de struguri, are beneficii anti-îmbătrânire și pentru sănătatea inimii.
Flavonoidele, în special antocianinele, care conferă vinului o culoare roșie bogată, pot avea efecte benefice pentru sănătatea generală. Și proantocianidinele pot reduce riscul de boli de inimă. Acești antioxidanți ajută, de asemenea, la combaterea daunelor radicalilor liberi. Vinurile conțin și zahăr, ceea ce trebuie să țineți cont.
👉 Care sunt beneficiile vinului roșu pentru sănătate?
1. Îmbunătățește sănătatea inimii
Antioxidanții din vinul roșu pot crește nivelul de colesterol bun (lipoproteine ​​de înaltă densitate sau HDL). Acest lucru previne acumularea de colesterol, prevenind bolile de inima. Polifenolii din vinul roșu, in special resveratrolul, pot proteja mucoasa vaselor de sânge din inima ta. S-a descoperit că resveratrolul reduce cheagurile de sânge. Deși sunt necesare mai multe cercetări, posibilitățile sunt promițătoare.
Resveratrolul din vinul roșu poate împiedica, de asemenea, maturarea celulelor adipoase imature. De asemenea, poate activa o proteină numită sirtuină 1, care protejează inima de inflamație.
Potrivit unui alt studiu al Institutului de Tehnologie din Israel, vinul roșu poate îmbunătăți sănătatea celulelor din vasele de sânge. Conform raportului, consumul regulat (și moderat) de vin roșu timp de 21 de zile poate îmbunătăți semnificativ funcția endotelială vasculară. Dar, vrem să subliniem din nou, moderația este cheia. Și în niciun caz nu vrem să promovăm alcoolul. Un pahar de vin ici și colo este în regulă. Dar moderația este cheia.
Conform unui studiu indian, quercetina, un alt polifenol de vin roșu, prezintă proprietăți cardioprotectoare. De asemenea, s-a descoperit că vinul favorizează regresia tensiunii arteriale. De asemenea, s-a descoperit că băutorii de vin au niveluri mai mari de colesterol bun decât omologii lor. Studiul concluzionează că vinul roșu, ca supliment alimentar, poate fi benefic pentru inimă. Dar atenție, doar ca supliment alimentar.
Un alt studiu american afirmă că resveratrolul din vinul roșu poate preveni scăderea funcției cardiovasculare cauzată de vârstă.
Vorbind despre doza sănătoasă, bărbații își pot limita consumul la 1 până la 2 băuturi pe zi. Și femeile se pot limita la 1 pahar pe zi.
Deși știm că consumul moderat de vin roșu poate preveni bolile de inimă, ceea ce nu știm este dacă poate inversa o afecțiune existentă. Avem nevoie de mai multe cercetări în acest aspect.
2. Scade nivelul colesterolului
Pe lângă creșterea nivelului de colesterol bun, resveratrolul din vinul roșu poate scădea și nivelul de colesterol rău. Dar, după cum spun majoritatea experților, scăderea consumului de grăsimi trans și exerciții fizice în fiecare zi ar putea fi modalități mai bune de a vă ține sub control nivelul colesterolului.
Studiile spun că un pahar zilnic de vin roșu timp de patru săptămâni poate crește nivelul de colesterol bun cu 16 la sută și poate reduce cantitatea de fibrinogen (un compus de coagulare) cu 15 la sută. În special alcoolul din vin este cel care oferă aceste beneficii. Alte studii spun că, deși vinul roșu este protector, este posibil ca alte forme de alcool să nu aibă efecte benefice similare.
Vinul roșu vă poate ajuta dacă mâncați carne întunecată. Previne eliberarea de compuși nocivi din carnea întunecată care ar putea crește nivelul de colesterol. Și conform unui studiu brazilian, vinul roșu ar putea ajuta la prevenirea formării plăcii, o consecință directă a creșterii colesterolului.
Nu numai că vinul roșu crește colesterolul bun, dar face și particulele mai mari. Versiunile mari și pufoase ale HDL sunt o veste grozavă pentru inimă.
3. Ajută la combaterea diabetului
Potrivit Asociației Americane de Diabet, consumul de vin roșu poate scădea glicemia până la 24 de ore. Dar, pe lângă asta, există unele cercetări care arată cum vinul roșu îi poate ajuta pe diabetici.
Conform unui studiu recent, consumul moderat de vin roșu poate reduce riscul de boli de inimă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Dar în afară de moderație, ceea ce trebuie să ia în considerare diabeticii (mai ales cei cu medicamente) este momentul din zi în care consumă vinul.
Mai interesant, conform unui studiu, oamenii care consumau vin de trei până la patru ori pe săptămână au avut cu 30% mai puține șanse de a dezvolta diabet decât cei care beau mai puțin de o dată pe săptămână. Meritul ar putea fi acordat polifenolilor din vinul roșu, care pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, medicii implicați în studiu nu recomandă pacienților lor să înceapă să bea doar pentru a reduce riscul de diabet. De asemenea, trebuie să știți că diferitele tipuri de alcool pot avea efecte diferite asupra nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, berea poate crește glicemia, în timp ce băuturile tari pot scădea în mod periculos nivelurile.
Este important să iei în serios cazul tău de diabet, deoarece statisticile sunt alarmante. Potrivit rapoartelor OMS, numărul bolnavilor de diabet a crescut rapid – de la 108 milioane de cazuri înregistrate în 1980 la 422 milioane în 2014. Diabetul poate provoca, de asemenea, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli de inimă și amputare a membrelor inferioare.
Un alt studiu a confirmat că un pahar de vin roșu în fiecare seară ar putea reduce riscul de diabet. Acesta sugerează că constituenții nealcoolici ai vinului roșu ar putea primi credit pentru proprietățile sale antidiabetice. Și conform unui alt studiu efectuat în Ucraina pe șobolani diabetici, vinul roșu și polifenolii săi arată foarte promițător în tratarea și chiar prevenirea diabetului. Acidul tanic, unul dintre compușii nealcoolici din vinul roșu, poate ajuta, de asemenea, în tratamentul diabetului.
Vinul roșu este una dintre cele mai bogate surse alimentare de resveratrol, care, conform unui studiu, poate îmbunătăți sănătatea arterelor diabeticilor.
Vinul roșu conține si de 13 ori mai mult resveratrol decat vinul alb (pentru ca vinul roșu fermentează mai mult timp cu coaja strugurilor). Cercetările arată că creșterea nivelului de zahăr după masă este unul dintre cele mai mari motive pentru inflamație, care duce adesea la diabet. Dar dacă bei un pahar de vin roșu la masa de seară, nivelul zahărului din sânge ar fi cu aproximativ 30% mai mic decât dacă nu ai fi băut vinul.
Dar este important să luăm în considerare cuvintele dr. Emily Burns, șeful departamentului de comunicare în cercetare la Diabetes UK, care spune că, deși studiile sunt interesante, rezultatele nu ar trebui văzute ca undă verde pentru a bea mult alcool.
4. Combate cancerul
Potrivit unui raport al Centrului Medical al Universității din Rochester, resveratrolul din vinul roșu poate distruge celulele canceroase pancreatice. Antioxidantul realizează acest lucru prin paralizarea funcției sursei de energie de bază a celulelor (numită și mitocondrii).
De fapt, importanța vinului roșu în timpul tratamentului pentru cancer este atât de mare încât medicii nu l-ar sfătui pe pacient să renunțe la vin roșu dacă deja consumă (cu moderație, evident). Cercetările sugerează că resveratrolul nu numai că distruge celulele maligne, ci și protejează țesutul normal de efectele dăunătoare ale radiațiilor.
Mai interesant, celulele pancreatice sunt deosebit de rezistente la chimioterapie. Acest lucru se datorează faptului că organul pompează de obicei enzime digestive puternice în duoden (prima parte a intestinului subțire chiar în spatele stomacului). Acest proces natural de pompare a pancreasului poate chiar să elimine chimioterapia necesară din celule. Dar ceea ce este fascinant este că resveratrolul din vinul roșu poate reduce și puterea disponibilă pentru pomparea chimioterapiei din celulă.
Cercetările au arătat, de asemenea, că persoanele care beau cel puțin un pahar de vin roșu pe săptămână sunt mai puțin susceptibile de a suferi de cancer intestinal decât cele care nu beau sau consumă băuturi spirtoase sau bere.
Resveratrolul face, de asemenea, celulele canceroase mai sensibile prin obstrucționarea proteinelor care altfel inhibă tratamentul cu chimioterapie. Iar concentrația de resveratrol din vinul roșu poate fi de până la 30 de micrograme/ml.
Conform unui studiu chinez, polifenolii din vin roșu pot, de asemenea, inhiba proliferarea celulelor canceroase de colon. De asemenea, sa constatat că vinul roșu este mai bun decât vinul alb în tratamentul cancerului de sân. În afară de resveratrol, un alt compus numit miricetină din vinul roșu îi conferă proprietățile sale de prevenire a cancerului. Și în studiile la șoareci, s-a descoperit că polifenolii din vin roșu întârzie apariția tumorilor. Un alt studiu spaniol sugerează că vinul roșu este asociat negativ cu dezvoltarea cancerului pulmonar – deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Un raport publicat de Harvard Medical School subliniază posibilitatea ca vinul roșu să prevină cancerul de prostată. Bărbații care consuma cantități moderate de vin roșu au cu 50% mai puține șanse de a suferi de cancer de prostata decât cei care nu îl beau deloc. Cercetătorii presupun că resveratrolul din băutură ar putea acționa împotriva hormonilor masculini care stimulează glanda prostatică. De asemenea, vinul roșu poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer avansate și agresive cu până la 60 la sută.
Și, conform cercetătorilor de la Universitatea din Colorado, dacă aveți de gând să beți alcool, alegeți vin roșu.
Dar există și unele dovezi contradictorii – care sunt la fel de importante. Un raport afirmă că vinul roșu poate, dimpotrivă, crește riscul de cancer. Acest lucru ar putea fi atribuit conținutului de alcool din vin. Așa că vă recomandăm să urmați sfatul medicului dumneavoastră cel puțin în acest aspect – deoarece cancerul nu este o boală de zi cu zi la care să putem risca.
5. Previne obezitatea
Cercetările spun că resveratrolul din vinul roșu poate transforma grăsimea proastă în grăsime brună care arde caloriile. Și dietele care conțin antioxidant pot ajuta la combaterea obezității. Resveratrolul îmbunătățește oxidarea grăsimilor alimentare și previne supraîncărcarea organismului. Transformă grăsimea albă în grăsime maro (numită și grăsime bej) care se arde sub formă de căldură – prevenind astfel obezitatea și disfuncția metabolică.
Dar este important de menționat că anumite mărci de vin, în special merlot și cabernet sauvignon, conțin o fracțiune de resveratrol care se găsește în struguri. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea polifenolilor benefici sunt insolubili și filtrati în timpul procesului de vinificație. Deși acest lucru poate să nu fie cazul tuturor mărcilor de vin roșu, este important să vă informați despre procesul de vinificație de la vânzător. Un pic de cunoștințe suplimentare vă poate ajuta.
Consumul de vin roșu poate reduce, de asemenea, efectele dăunătoare ale fumatului. Poate reduce inflamația și procesul de îmbătrânire în celule (declanșat de o enzimă numită telomerază), care de obicei accelerează după fumat.
Conform unui alt studiu spaniol, polifenolii din vinul roșu modulează microbiota intestinală și ajută la prevenirea bolilor metabolice la persoanele obeze. Acești polifenoli pot preveni, de asemenea, afecțiunile cardiace asociate cu obezitatea.
Potrivit unui raport al Universității Purdue, resveratrolul este transformat în piceatannol după consum. Piceatannolul modifică modul în care are loc adipogeneza (procesul în care celulele adipoase în stadiul incipient devin mature) – ceea ce înseamnă că compusul poate întârzia sau chiar inhiba adipogeneza. Piceatannolul se găsește și în coaja strugurilor roșii și în semințele acestora, afine și fructul pasiunii.
Dar permiteți-ne să subliniem din nou acest lucru – MODERAȚIA. Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, caloriile și alcoolul din vinul roșu pot promova creșterea în greutate și pot crește riscul de îmbolnăvire dacă sunt luate în cantități mari pe termen lung. Ele pot provoca și cancer. Prin urmare, limitați consumul la 1 băutură sau mai puțin pentru femei și 2 băuturi sau mai puțin pentru bărbați, pe zi.
6. Previne hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral
Un raport al Școlii de Medicină Harvard recomandă vinul roșu fără alcool față de soiul obișnuit. Vinul protejează împotriva leziunilor arterelor, scăzând în consecință tensiunea arterială. De asemenea, consumul de vin roșu fără alcool poate crește nivelul de oxid nitric din sânge. Aceasta este o veste bună, deoarece oxidul nitric relaxează pereții vaselor de sânge, încurajând un flux sanguin mai bun. Cu toate acestea, exercițiile fizice regulate și o dietă adecvată sunt cele mai bune opțiuni în orice zi.
Cercetătorii spanioli mai spun că alcoolul din vinul roșu îi slăbește capacitatea de a scădea tensiunea arterială. Deci, vinul roșu fără alcool ar putea fi calea de urmat.
De asemenea, vinul roșu poate reduce tensiunea arterială prin scăderea stresului. Stresul poate crește nivelul tensiunii arteriale, dar o porție de vin roșu seara vă poate ajuta să vă relaxați.
De asemenea, s-a descoperit că un pahar mic de vin pe zi reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 10%. Orice depășește această cantitate ar putea fi problematic – deoarece alcoolul poate crește nivelul tensiunii arteriale, provocând accident vascular cerebral.
Resveratrolul din vinul roșu poate determina, de asemenea, celulele creierului să se apere de radicalii liberi, prevenind astfel accidentul vascular cerebral. Dar sunt necesare mai multe cercetări – deoarece nu toate tipurile de vin roșu conțin aceleași cantități de resveratrol. Dar, altfel, dacă alegeți să beți, lăsați vinul roșu să fie prima alegere – deoarece poate proteja creierul.
Dar, din nou, avem dovezi contradictorii aici – un alt grup de cercetători spun că efectele asupra tensiunii arteriale ale vinului roșu sunt aceleași ca ale berii. Și eliminarea alcoolului din vinul roșu poate să nu facă o mare diferență. Potrivit cercetătorilor, este un echilibru delicat. Bărbații trebuie să bea mai puțin de 2 băuturi pe zi; iar femeile, nu mai mult de 1. Alcoolul, atunci când este luat cu moderație, poate scădea riscul apariției cheagurilor de sânge – care altfel ar putea provoca accidente vasculare cerebrale. Dar da, ați înțeles – moderația este cheia.
Într-un alt studiu, s-a descoperit că polifenolii din vinul roșu nu au scăzut nivelul tensiunii arteriale. Băutura poate să nu aibă nici măcar efecte pozitive asupra hipertensiunii. Și un alt studiu australian sugerează că vinul roșu ar putea crește nivelul tensiunii arteriale la bărbații normotensivi.

7. Promovează longevitatea
Cercetările făcute de oamenii de știință francezi arată că resveratrolul din vinul roșu poate crește durata de viață cu până la 60%. Antioxidantul ar putea oferi, de asemenea, niveluri mai mari de energie. Deși testele au fost efectuate pe viermi, cercetătorii cred că efecte similare pot fi observate la oameni. Resveratrolul ar putea activa un răspuns de stres evolutiv în celulele umane care ar putea crește longevitatea.
Antioxidantul se găsește în unele fructe de pădure, struguri, alune și boabe de cacao – este produs în aceste plante ca răspuns la stres. Este o fitoalexină naturală (numită și apărătorul plantei) care este produsă ca răspuns la traume mecanice (cum ar fi o rănire), lumina ultravioletă sau infecție cu ciuperci – oferă un mijloc de apărare. Cercetările sugerează că poate funcționa similar și la oameni.
Un studiu italian spune că vinul poate crește durata de viață prin inducerea genelor longevității. Și conform Stanford Center on Longevity, resveratrolul din vinul roșu ne poate proteja neuronii de efectele nedorite ale îmbătrânirii. Cu toate acestea, cantitatea de resveratrol pe care o puteți obține din vinul roșu este destul de mică în comparație cu cea dintr-o pastilă. Dacă ar trebui să obțineți o cantitate comparabilă de resveratrol numai din vin, ar putea fi necesar să beți 600 de sticle de vin roșu pe zi. Și asta cu siguranță nu este o idee bună, nu?
8. Reduce stresul
Da, este din nou resveratrol. Acest compus din vinul roșu stimulează o anumită proteină care activează anumite gene ce repară ADN-ul, suprimă genele tumorale și promovează genele longevității. Practic, ceea ce vrem să spunem este că un pahar de vin roșu pe zi te poate ajuta să te stresezi mai puțin. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este să bei un pahar de vin împreună cu cina și nu chiar înainte de culcare – acest lucru poate avea un efect calmant asupra ta, fără a-ți perturba ciclul de somn.
9. Îmbunătățește rezistența oaselor
Un studiu publicat în Oxford Academic Journal a dezvăluit că resveratrolul din vinul roșu poate îmbunătăți densitatea osoasă a coloanei vertebrale la bărbații care suferă de sindrom metabolic. Studiul sugerează că resveratrolul afectează pozitiv osul prin stimularea formării sau mineralizării. Compusul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care pot preveni pierderea osoasă. Stimulează celulele formatoare de oase din organism.
Unul sau două pahare de vin pot funcționa la fel de bine ca și medicamentele pentru a proteja femeile în vârstă de subțierea oaselor. Sa constatat că consumul moderat de alcool după menopauză menține rezistența oaselor. Mai interesant, dezechilibrul dintre dizolvarea unui os vechi și producerea unui os nou este ceea ce cauzează osteoporoza la femeile în vârstă – iar alcoolul, atunci când este consumat cu moderație, remediază acest dezechilibru. Cu toate acestea, Societatea Națională de Osteoporoză din Statele Unite avertizează împotriva consumului de alcool in cantități mari pentru a proteja oasele. Alcoolul în exces poate crește riscul de fracturi.
10. Reduce riscul de cataractă
Conform studiilor, resveratrolul și alți antioxidanți din vinul roșu pot ajuta la prevenirea orbirii. Într-un alt studiu al Școlii de Medicină a Universității din Washington, resveratrolul din vin previne creșterea necontrolată a vaselor de sânge din ochi. De asemenea, previne retinopatia diabetică și degenerescența maculară legată de vârstă.
Resveratrolul ar putea reduce, de asemenea, riscul de cataractă prin creșterea nivelurilor de glutation din sistemul dumneavoastră.
Conform altor studii, strugurii (și vinul care provine din ei), verzi sau roșii sau negri, pot acționa ca un glonț magic în lupta împotriva cataractei.
11. Promovează sănătatea ficatului
Consumul modest de vin nu numai că s-a dovedit a fi sigur pentru ficat, dar ar putea chiar să reducă riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică. Dimpotrivă, consumul de bere sau lichior ar putea crește riscul de îmbolnăvire de patru ori.
12. Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
S-a descoperit că resveratrolul din vinul roșu repara barierele hemato-encefalice care curg, permițând sângelui din organism să intre în creier. Această reparație încetinește progresul problemelor cognitive la pacienții cu Alzheimer. Pacienții cu Alzheimer se confruntă cu alte probleme de inflamația țesutului nervos, care este adesea cauzată de secreția de molecule imunitare dăunătoare din organism în creier. Resveratrolul oprește aceste molecule imunitare, care altfel ar provoca inflamații și ar distruge neuronii.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, compușii care rămân în urmă după ce vinul roșu trece prin intestin – ei numesc acești compuși metaboliți intestinali umani. Acești metaboliți pot preveni moartea celulelor creierului.
13. Îmbunătățește sănătatea creierului
Potrivit cercetărilor efectuate de Școala de Medicină Yale, deși moleculele de vin nu au gust sau aromă, ele stimulează creierul să creeze această senzație. Acest lucru face ca materia cenușie să lucreze mai mult, stimulând sănătatea creierului. De fapt, gustul poate să nu fie niciodată în vin, dar este creat de creierul degustătorului de vin.
De asemenea, s-a constatat că dozele moderate regulate de vin roșu au un efect antioxidant în hipocampul diabeticilor. Resveratrolul are efecte similare atât asupra hipocampului, cât și asupra cortexului frontal.
Dar, în caz contrar, consumul excesiv de alcool vă poate deteriora abilitățile de gândire și poate provoca leziuni ale creierului.
Totuși, avem din nou o contradicție. Unele cercetări nu susțin credința comună că un pahar de vin roșu pe zi poate preveni afectarea creierului. Prin urmare, dacă aveți orice fel de boală a creierului și se întâmplă să consumați vin, opriți-vă imediat și consultați-vă medicul.
14. Combate depresia
Conform cercetărilor, 2 până la 7 pahare de vin roșu pe săptămână ar putea reduce depresia. Aceeași cercetare sugerează, de asemenea, că depășirea limitei, dimpotrivă, poate provoca depresie.
Pentru a ajunge la procente (pentru claritate), consumul de 5 până la 15 grame de alcool pe zi este considerat în regulă. Și un pahar mic de vin conține aproximativ 9 grame de alcool.
15. Îmbunătățește somnul
Strugurii din care este făcut vinul roșu sunt bogați în melatonină, același compus care induce somnul la oameni. Acest hormon este produs în creierul nostru de glanda pineală. Și strugurii folosiți la producerea vinului roșu conțin mai multă melatonină decât sângele nostru. Potrivit oamenilor de știință, conținutul de melatonină din vinul roșu ar putea fi suficient de mare pentru a ne ajuta să dormim.
Melatonina din vinul roșu poate regla ritmul circadian, ajutând astfel somnul.
Într-un alt studiu, persoanele care au băut vin roșu au raportat o calitate mai bună a somnului decât cei care nu au băut.
16. Îmbunătățește funcția pulmonară
Conform unui raport, resveratrolul din vinul roșu poate atenua procesul inflamator care apare în boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Potrivit cercetătorilor de la National Heart and Lung Institute de la Imperial College London, fumatul este cauza principală a BPOC – iar boala este ireversibilă. Un studiu grecesc a constatat că două pahare de vin roșu au atenuat deteriorarea arterelor cauzate de o țigară.
Potrivit unui studiu din Ohio, resveratrolul poate ajuta la tratamentul hipertensiunii pulmonare. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a extinde studiul, acest lucru pare promițător pentru sănătatea umană.
17. Previne cariile dentare
Studiile au arătat că vinul roșu vă poate proteja dinții prin prevenirea cariilor. Vinul poate ajuta la eliminarea bacteriilor din dinți, care altfel produc acid ce dăunează dinților în timp.
Dar acesta ar putea fi un compromis între avantaje și dezavantaje – un risc redus de carii în comparație cu dinții pătați și caloriile suplimentare din alcool. Cu moderație, totuși, te poți bucura de beneficii.
Bacteria pe care vinul roșu o îndepărtează este streptococul, care se găsește în mod obișnuit în cavitățile dentare. Polifenolii din vinul roșu pot ajuta la eliminarea acestor bacterii.
Studiile au însă contraindicații. În primul rând, cercetarea a fost efectuată într-un laborator, iar anumiți critici susțin că condițiile din interiorul laboratorului sunt mult diferite de cele din interiorul gurii. De asemenea, ar putea fi posibil ca alcoolul, acizii și zaharurile din vinul roșu să anuleze beneficiile polifenolilor săi.
Prin urmare, două lucruri de reținut – consumul moderat este despre ce vorbim aici. Și chiar înainte de asta, consultați-vă medicul dentist și luați-i sfatul.
18. Crește nivelul de acizi grași Omega-3
Nu trebuie să vă spunem cât de importanți sunt acizii grași omega-3. Potrivit unui raport al Universității Catolice din Statele Unite, consumul moderat de vin roșu poate crește nivelul de acizi grași omega-3 din celulele roșii din sânge. De asemenea, studiul sugerează că vinul roșu se descurcă mai bine decât alte băuturi alcoolice. Cercetătorii cred că acest efect ar putea fi atribuit polifenolilor vinului.
Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce consumul de vin roșu a fost legat de sănătatea inimii – deoarece omega-3 sunt cunoscuți pentru a promova sănătatea inimii.
19. Întărește sistemul imunitar
Cercetările au descoperit că un pahar zilnic de vin (vin roșu, în special) poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea infecțiilor. Și un pahar sau două de vin roșu te poate ajuta să învingi acele răceli enervante.
Conform Jurnalului American de Epidemiologie, această protecție poate fi mai puternică cu vinul roșu decât cu varianta albă. Studiul afirmă că vinul roșu poate dezvolta un fel de imunitate care poate alunga 200 de viruși ce declanșează răceala.
Potrivit unui studiu al Universității din Florida, vinul roșu nu suprimă răspunsul imunitar – ceea ce înseamnă practic că vinul nu vă va dăuna sistemului imunitar (când este băut cu moderație, desigur). Puteți obține beneficiile vinului roșu fără a afecta funcția imunitară.
20. Ajută la combaterea bolii Parkinson
Potrivit unui studiu din 2008 publicat în Jurnalul European de Farmacologie, resveratrolul poate proteja celulele și nervii, și, de asemenea, poate reduce leziunile cerebrale la pacienții cu boala Parkinson. Studiul a fost realizat pe șobolani cu rezultate pozitive.
De asemenea, s-a descoperit că resveratrolul protejează celulele creierului de deteriorarea cauzată de tuburile introduse în creier pentru tratamentul DBS (stimulare profundă a creierului).
Un alt studiu american afirmă că resveratrolul și quercetina din vinul roșu ar putea oferi neuroprotecție la pacienții cu Parkinson. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare.
Catechinele din vinul roșu pot proteja, de asemenea, creierul împotriva leziunilor cauzate de neurotoxine (care sunt implicate în debutul bolii Parkinson).
21. Încetinește îmbătrânirea și face pielea să strălucească
Am văzut deja cum vinul roșu încetinește îmbătrânirea corpului și a creierului. Ei bine, funcționează și pentru a vă menține pielea tânără.
Un pahar de vin roșu pe zi vă poate face pielea să strălucească și reduce riscul de leziuni precanceroase ale pielii. De fapt, cercetătorii prevăd că cremele pentru piele cu resveratrol ar putea fi următorul lucru important în industria cosmetică.
De asemenea, vinul roșu poate reda strălucirea inițială a pielii. Polifenolii din vin pot preveni oxidarea celulară care îmbătrânește pielea. De asemenea, proprietățile antioxidante ale resveratrolului funcționează extrem de bine împotriva stresului oxidativ la care sunt adesea supuse celulele pielii. Acest antioxidant este atât de puternic încât este acum cercetat pentru capacitatea sa de a preveni cancerul de piele și alte afecțiuni periculoase ale pielii.
Resveratrolul din vinul roșu protejează, de asemenea, pielea de efectele nocive induse de UV.
22. Combate acneea
Resveratrolul din vinul roșu poate încetini creșterea bacteriilor care cauzează acneea, conform unui studiu recent. De asemenea, inhibă proliferarea keratinocitelor, care pot provoca leziuni de acnee.
Rezultatele au fost deosebit de eficiente atunci când persoanele care suferă de acnee, împreună cu un pahar de vin roșu, au apelat și la un tratament topic cu peroxid de benzoil. Combinarea resveratrolului și a peroxidului de benzoil ar putea oferi efecte antibacteriene prelungite asupra bacteriilor de acnee.
23. Tratează arsurile solare
Știați că masarea cu vin roșu pe zonele afectate poate ușura arsurile solare?.
Flavonoidele din vinul roșu împiedică pielea să formeze specii reactive de oxigen, compuși care reacționează cu razele UV și provoacă arsuri solare. Acest lucru nu înseamnă că puteți renunța cu totul la crema solară. Continuă să folosești crema de protecție solară, dar bea și o înghițitură de vin roșu din când în când.
Cum se prepară o mască de față cu vin roșu
Puteți folosi fie vin roșu, fie o mască de față cu vin roșu. Și pregătirea măștii este ușoară. Pe lângă vinul roșu, s-ar putea să doriți să includeți și alge marine și aloe vera. Amesteca cate o linguriță din cele trei ingrediente intr-un castron. Spălați și tonifiați fața și aplicați amestecul pe față (sau pe zona afectată) folosind o minge de bumbac. Lăsați masca așa cum este timp de 15 minute. Clătiți cu apă rece și uscați fața cu un prosop moale și curat.
24. Promovează părul gros
Se crede că consumul de vin roșu îmbunătățește circulația, asigurând o circulație adecvată a sângelui la nivelul scalpului. Acest lucru poate reduce căderea părului.
De asemenea, vă puteți clăti părul cu vin roșu.
De asemenea, se crede că resveratrolul din vinul roșu reduce inflamația și formarea de celule moarte pe scalp, promovând astfel creșterea părului și făcându-l mai gros.
Cu toate acestea, am dori să vă spunem că nu există dovezi concrete pentru beneficiile vinului roșu pentru păr. Prin urmare, practicați prudență și consultați un specialist în îngrijirea părului.

Niciun comentariu

Nu ratați!