12 beneficii pentru sănătate, demonstrate, ale turmericului și curcumei

0

La fel ca multe condimente, curcuma ( Curcuma longa ) are o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională. Acest condiment plin de aromă este cultivat în principal din rizomii sau rădăcinile unei plante cu flori care crește în India și în alte părți din Asia de Sud-Est și, în afară de a da curry-ului culoarea galbenă vibrantă, turmericul este, de asemenea, cunoscut pentru că are proprietăți antiinflamatoare puternice și proprietăți antioxidante.
Componenta activă principală a turmericului – și cea care conferă condimentului culoarea galbenă caracteristică – este curcuma. Într-adevăr, puteți acorda curcumei cele mai multe beneficii potențiale pentru sănătate ale turmericului.
12 Beneficii științifice ale Turmericului și curcumei pentru sănătate
„Curcuma este un antioxidant natural care are beneficii antiinflamatorii, precum și beneficii [posibile] legate de încetinirea procesului de îmbătrânire și prevenirea bolii Alzheimer și, eventual, a depresiei”, spune Elizabeth Ann Shaw, medic în San Diego, Statele Unite.
Din păcate, curcumina (substanta activa din curcuma sau turmeric) nu se absoarbe bine în fluxul sanguin și este puțin probabil să mâncați curry o dată pe lună si să vă ofere beneficiile antiinflamatorii și antioxidante dorite, spune Dana Angelo White, RD. Pentru a ajunge la cantitățile de curcumă pentru a oferi beneficii în studiile de cercetare, va trebui să vă adresați suplimentelor. Cu toate acestea, este important de menționat că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu are o valoare zilnică stabilită sau recomandată pentru curcumă, iar FDA nu reglementează niciun supliment.
Totuși, este posibil să puteți obține mai multe beneficii prin adăugarea de piper negru oricând utilizați curcuma sau luând un supliment de curcuma care încorporează piper negru. „Există un compus din piper negru numit piperină care de fapt ajută la creșterea biodisponibilității turmericului”, explică White. „Biodisponibilitatea” se referă la cantitatea de substanță absorbită sau care poate fi utilizată de organism. De exemplu, un studiu efectuat pe animale din trecut a constatat că 20 de miligrame pe kilogram de greutate corporală (mg / kg) de piperină împreună cu 2 grame pe kilogram de greutate corporală (g / kg) de curcumă au crescut biodisponibilitatea cu 2.000 la sută. Desigur, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă rezultatele ar fi aceleași la oameni. Aici, prezentăm numeroasele beneficii potențiale ale turmericului (curcuma).
1. Curcuma este un antiinflamator
Una dintre principalele pretenții de faimă a turmericului este că este folosit în mod obișnuit pentru a combate inflamația, iar cea mai mare parte a puterilor de combatere a inflamației a turmericului poate fi atribuită curcumei. De fapt, în doza potrivită, curcuma poate fi un tratament antiinflamator mai eficient decât medicamentele obișnuite de combatere a inflamației, cum ar fi ibuprofen și aspirina, potrivit unui studiu trecut. Sunt necesare mai multe cercetări și în acest domeniu.
Deoarece inflamația cronică contribuie la numeroase boli cronice, curcuma poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum boala inflamatorie a intestinului, pancreatita și artrita, potrivit unui studiu trecut.
2. Curcuma poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă
Un studiu din trecut arată că curcuma poate îmbunătăți funcția endotelială sau sănătatea membranei subțiri care acoperă interiorul inimii și vasele de sânge. Această membrană joacă un rol cheie în reglarea tensiunii arteriale. Funcția endotelială inferioară este asociată cu îmbătrânirea și un risc crescut de boli de inimă. Astfel, curcuma poate ajuta la protejarea împotriva pierderii funcției legate de vârstă și poate reduce probabilitatea de a dezvolta boli de inimă.
Într-un studiu, cercetătorii au comparat efectele unui program de exerciții aerobice de opt săptămâni și a unui supliment de curcumă în îmbunătățirea funcției endoteliale la femeile aflate în post-menopauză. Atât exercițiul, cât și grupul cu curcumă au văzut îmbunătățiri egale în funcția endotelială, în timp ce grupul de control nu a văzut modificări.
Un alt studiu a constatat că curcuma a fost la fel de eficientă la îmbunătățirea funcției endoteliale la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (boala cardiacă este o comorbiditate obișnuită de tip 2 ) ca medicamentul Lipitor (atorvastatină), un medicament prescris în mod obișnuit pentru a reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă curcuma este o strategie sigură și eficientă de tratament pe termen lung pentru persoanele cu boli de inimă.
3. Turmericul poate ajuta la prevenirea (și posibil tratarea) anumitor tipuri de cancer
Deoarece inflamația este legată de creșterea tumorii, compușii antiinflamatori precum curcuma pot juca un rol în tratamentul și prevenirea unei varietăți de tipuri de cancer, inclusiv cancerele colorectale, pancreatice, de prostată, de sân și gastrice. Cercetările efectuate la șoareci sugerează că curcuma poate ajuta la încetinirea răspândirii celulelor tumorale și poate chiar preveni formarea tumorilor în primul rând. Poate face acest lucru în mai multe moduri, inclusiv întreruperea formării celulelor canceroase în diferite etape ale ciclului celular, interferând cu căile de semnalizare a celulelor și chiar provocând moartea acestor celule canceroase. Dacă curcuma poate ajuta la tratarea cancerului la oameni nu a fost încă stabilit, dar cercetarea este în curs de desfășurare.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că turmericul sau curcuma pot ajuta la anumite simptome de cancer. O recenzie a 11 studii privind efectele turmericului asupra bolilor de prostată (inclusiv opt studii asupra pacienților cu cancer de prostată), publicată online în august 2021 ca parte a seriei de cărți Advances in Experimental Medicine and Biology, sugerează că suplimentarea cu turmeric sau curcumă poate oferi avantaje. În timp ce unele studii au constatat că curcuma sau suplimentele de curcuma nu au avut niciun efect asupra pacienților cu boli de prostată, câteva au arătat efecte benefice asupra nivelului de antigen specific prostatei (o proteină produsă de glanda prostatică; nivelurile sanguine ale acestei proteine ​​sunt de obicei mai mari la bărbații cu cancer de prostată), frecvența și urgența urinării și calitatea vieții. Cercetătorii notează că sunt necesare mai multe studii pentru a evalua impactul real al curcumei asupra afecțiunilor prostatei, cum ar fi cancerul.
4. Turmericul poate ajuta la ușurarea simptomelor osteoartritei
Datorită proprietăților sale anti-inflamatorii puternice, curcuma poate fi o opțiune de tratament pe termen lung sigură și eficientă pentru persoanele cu osteoartrita (OA). Cel puțin, aceasta a fost concluzia autorilor unei recenzii recente a utilizării clinice a curcumei pentru tratamentul osteoartritei. Recenzia a fost publicată pentru prima dată online în august 2021 ca parte a seriei de cărți Advances in Experimental Medicine and Biology.
Într-un studiu trecut, persoanele cu osteoartrita care au luat 1000 mg pe zi de Meriva au experimentat îmbunătățiri semnificative ale rigidității și funcției fizice după opt luni, în timp ce grupul de control nu a văzut îmbunătățiri. Meriva este un tratament propriu alcătuit dintr-un amestec natural de curcuminoizi (75% curcumă; 15% demetoxicicurcumină și 10% bisdemetoxicicurcumină), fosfatidilcolină (o substanță chimică care se găsește în ouă, soia și alte alimente), și celuloză microcristalină (o pastă de lemn rafinată folosită în mod obișnuit de industria farmaceutică și alimentară).
Între timp, un studiu clinic recent a studiat efectele potențiale ale suplimentelor de curcumă asupra pacienților cu osteoartrita genunchiului. Grupul care a luat 40 mg de nanocurcumină într-o capsulă la fiecare 12 ore a cunoscut o scădere semnificativă a durerii și rigidității după șase săptămâni, comparativ cu grupul de control. Descoperirile au fost publicate în 2020 în Current Rheumatology Reviews din Statele Unite.
Și un studiu efectuat la șoareci, publicat în ediția din iunie 2016 a Arthritis Research & Therapy din Statele Unite, a constatat că 50 mg curcumă orală pe kg de greutate corporală a încetinit semnificativ progresia OA, în timp ce un tratament topic cu curcumă a oferit ameliorarea durerii.
5. Curcuma poate ajuta la tratarea sau prevenirea diabetului
Conform unei analize anterioare a studiilor, curcuma poate ajuta la tratarea și prevenirea diabetului zaharat, precum și a tulburărilor asociate, cum ar fi nefropatia diabetică (numită și boală renală diabetică ), care afectează persoanele cu diabet zaharat tip 1 și diabet zaharat tip 2.
Un dezavantaj: Multe dintre studii s-au făcut numai pe animale, nu pe oameni.
De exemplu, un studiu a constatat că hrănirea cu 80 mg de tetrahidrocurcumină (una dintre principalele substanțe din curcumă) pe kg de greutate corporală șobolanilor cu diabet zaharat de tip 2 timp de 45 de zile a dus la o scădere semnificativă a zahărului din sânge, precum și la o creștere de insulină plasmatică.
Un studiu efectuat pe șoareci obezi cu diabet de tip 2 publicat în iulie 2019 in Nutriție și metabolism din Statele Unite a arătat că suplimentele de curcumă au ajutat la scăderea nivelului de insulină din sânge după 16 săptămâni.
Autorii unei recenzii recente observă că curcuma poate fi un bun adjuvant la tratamentul diabetului pentru a îmbunătăți rezistența la insulină, controlul zahărului din sânge și scăderea lipidelor din sânge (substanțe grase găsite în sânge). Descoperirile au fost publicate în august 2021 în Medicină complementară și alternativă.
Între timp, curcuma poate ajuta la prevenirea diabetului prin proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante și la îmbunătățirea multora dintre factorii care contribuie la diabet, inclusiv rezistența la insulină, creșterea zahărului din sânge și hiperlipidemia (un termen medical pentru a descrie niveluri ridicate de grăsimi din sânge; un tip de hiperlipidemie se caracterizează prin niveluri ridicate de LDL sau colesterol „rău” ). Totuși, sunt necesare mai multe studii umane pentru a confirma.

6. Curcuma poate ajuta la întârzierea sau inversarea bolii Alzheimer
Curcuma poate chiar să vă protejeze creierul împotriva bolilor degenerative obișnuite, cum ar fi Alzheimer. Cum? Prin creșterea nivelului de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), o proteină găsită în creier și măduva spinării care joacă un rol cheie în menținerea sănătății celulelor nervoase (neuronii), precum și în reglarea comunicării dintre celulele nervoase, ceea ce este esențial pentru învățare și memorie. Deoarece tulburările cerebrale frecvente precum Alzheimer sunt asociate cu niveluri mai scăzute de BDNF, curcuma (curcumina în special) poate ajuta la întârzierea sau inversarea degenerării creierului.
7. Turmericul poate juca un rol în tratamentul depresiei
La fel ca Alzheimer, depresia este asociată cu niveluri mai scăzute de BDNF. Datorită capacității turmericului de a crește nivelurile de BDNF, condimentul arată promisiunea ca un antidepresiv eficient. De fapt, un studiu a constatat că șobolanii injectați cu 50, 100 sau 200 mg / kg de curcumină timp de 10 zile au avut o creștere dependentă de doză a BDNF, doza mai mare de 200 mg / kg prezentând efecte antidepresive mai mari.
Între timp, într-un studiu la om care a fost publicat în Phytotherapy Research, cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu 60 de pacienți cu tulburare depresivă majoră unuia dintre cele trei grupuri: Un grup a primit zilnic 20 mg de fluoxetină, un altul a primit 1.000 mg de curcumină, iar un al treilea a primit o combinație a celor două. Până la sfârșitul celor șase săptămâni, cele trei grupuri au văzut îmbunătățiri comparabile, conducând cercetătorii să sugereze că curcumina poate fi un tratament sigur și eficient pentru tulburarea depresivă majoră.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin rolul curcumei și curcuminei în tratarea depresiei și sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a confirma că este un tratament sigur și eficient. Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a începe sau a schimba orice medicament pe care îl luați.
8. Curcumina poate juca un rol în tratarea artritei reumatoide
Curcumina prezintă promisiuni ca tratament pentru artrita reumatoidă (AR), o afecțiune inflamatorie cronică care afectează frecvent articulațiile, dar se poate răspândi în alte zone, cum ar fi ochii, plămânii, pielea, inima și vasele de sânge. AR provoacă o umflare dureroasă a articulațiilor care poate provoca erodarea oaselor în timp și, în cele din urmă, poate duce la deformări și dizabilități fizice.
Într-un studiu, persoanelor cu AR li s-au administrat 500 mg curcumină, 50 mg diclofenac sodic (un medicament antiinflamator nesteroidian pe bază de prescripție medicală) sau cele două în combinație. După opt săptămâni, grupul numai cu curcumină a văzut îmbunătățiri semnificative în sensibilitatea și umflarea articulațiilor în comparație cu celelalte două grupuri. Cercetătorii au menționat că tratamentul cu curcumină a fost, de asemenea, sigur, rezultând fără evenimente dăunătoare.
9. Curcuma poate îmbunătăți sănătatea pielii
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante, curcuma poate fi un tratament eficient pentru o varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme (dermatită atopică), fotoîmbătrânire și psoriazis. Cu toate acestea, lipsesc cercetări solide.
O revizuire publicată în ediția din ianuarie 2018 a Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences din Statele Unite sugerează că curcumina orală poate fi o opțiune de tratament eficientă și sigură pentru psoriazis (o boală inflamatorie cronică a pielii), dar sunt necesare mai multe studii înainte ca medicii să facă recomandări.
Potrivit autorilor unei alte recenzii, tratamentele topice cu curcumină pot fi utile în tratarea tulburărilor pielii, mai ales că cercetările anterioare sugerează că curcumina este relativ sigură chiar și la doze mari. Dar culoarea galben-portocaliu strălucitoare a curcuminei, solubilitatea slabă și stabilitatea slabă la un pH ridicat îl fac un tratament de piele neatrăgător.
Și datorită biodisponibilității sale slabe, este probabil să utilizați curcumina pentru a completa, nu a înlocui, alte tratamente pentru piele, potrivit autorilor unui articol publicat în septembrie 2019 în Nutrients.
10. Curcuma vă protejează corpul de radicalii liberi
Antioxidanții vă ajută să vă protejați corpul împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, o clasă de atomi foarte reactivi care sunt generați în corpul nostru și care se găsesc în poluanții din mediu, cum ar fi fumul de țigară și substanțele chimice industriale. Prea multă expunere la radicalii liberi se poate încurca cu grăsimile, proteinele și chiar ADN-ul din corpul dumneavoastră, ceea ce poate duce la o serie de boli comune și stări de sănătate, inclusiv cancer, artrită, boli de inimă și Alzheimer. Prin urmare, condimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi curcuma, pot juca un rol în protejarea dvs. împotriva deteriorării radicalilor liberi.
Curcumina, în special, este capabilă să elimine diferite tipuri de radicali liberi, să controleze enzimele care neutralizează radicalii liberi și să împiedice anumite enzime să creeze tipuri specifice de radicali liberi, potrivit unei revizuiri din ediția din octombrie 2017 a publicației Foods.
11. Curcuma poate funcționa ca supliment anti-îmbătrânire
În prezent, nu există dovezi că turmericul sau curcumina influențează direct longevitatea, dar datorită capacității lor de a combate inflamația, de a vă proteja corpul împotriva radicalilor liberi și de a întârzia potențial degenerarea creierului și alte boli legate de vârstă, turmericul și curcumina pot fi eficiente împotriva îmbătrânirii, conform cercetărilor anterioare.
Studiile sugerează, de asemenea, că turmericul și curcumina sunt în mare parte sigure, deși au fost raportate unele efecte secundare negative (diaree, cefalee, erupții cutanate ) la doze cuprinse între 500 și 12.000 mg.
12. Curcumina poate preveni degenerarea ochilor
Glaucomul, un grup de afecțiuni oculare, este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Și, din păcate, odată ce vederea ta a dispărut, ea nu mai poate fi restabilită.
Dar cercetările preliminare publicate în iulie 2018 în Scientific Reports din Statele Unite arată că tratamentele topice cu curcumină pot ajuta la protejarea ochilor împotriva degenerării. Cercetătorii au aplicat o soluție proprietară de picături de ochi curcumină la șobolani de două ori pe zi timp de trei săptămâni. La sfârșitul studiului, șobolanii netratați au prezentat o reducere de 23% a celulelor retiniene în comparație cu grupul de tratament, sugerând că pierderea a fost prevenită prin tratamentul cu curcumină. Rezultatele studiului sun impresionante, dar sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă curcumina este eficientă în prevenirea degenerării oculare la om.

Niciun comentariu

Nu ratați!