Tarhonul are multiple proprietati terapeutice

0

Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o planta aromatica, considerata una dintre cele mai benefice condimente din bucataria traditionala franceza. Exista inregistrari scrise despre aceasta planta datand din anul 500 i.Hr.
Tarhonul este o planta foarte bogata in vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina A, precum si vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, piridoxina, niacina, riboflavina, etc, care functioneaza ca antioxidanti, precum si in calitate de co-factori ai metabolismului.
Tarhonul a fost folosit in medicina traditionala pentru stimularea poftei de mancare si ca un remediu pentru simptomele de anorexie.
In timp ce multi oameni sunt familiarizati cu utilizarile culinare ale tarhonului, majoritatea ar putea sa nu cunoasca numeroasele sale calitati medicinale. Aceasta planta a fost folosita de numeroase culturi timp de secole ca tratament natural pentru numeroase afectiuni. In plus, este un supliment excelent pentru orice regim alimentar, deoarece este bogat in vitamine, potasiu si alti nutrienti care s-au dovedit a oferi beneficii pentru sanatate. Indiferent daca este adaugat alimentelor de baza ca si condiment sau este consumat ca atare, exista multe motive bune pentru a-l include in dieta dumneavoastra.
Trahonul are proprietati antioxidante care pot ajuta la neutralizarea actiunilor radicalilor liberi in tot corpul. Radicalii liberi, produsul secundar al metabolismului, ataca celulele sanatoase daca nu sunt expulzati rapid ca deseuri. Studiile au constatat ca uleiul de tarhon functioneaza ca un agent de curatare a radicalilor liberi pentru a ajuta la stoparea sau scaderea daunelor pe care acesti radicali le pot provoca.

De-a lungul istoriei, tarhonul a fost utilizat pe scara larga ca un ajutor pentru durerile de dinti. Vechii greci il mestecau pentru a ameliora durerile dintilor. Acest efect se datoreaza nivelurilor ridicate de eugenol gasite in plante.
Pe baza mai multor studii, trahonul pare sa aiba substante chimice care pot ajuta la cresterea apetitului, ajutand persoanele care nu au pofta de mancare din cauza bolii sau a varstei.
Tarhonul a fost folosit mult timp ca tonic digestiv deoarece ajuta la producerea de bila de catre ficat. Nu numai ca poate imbunatati digestia naturala, dar s-a constatat ca amelioreaza problemele digestive comune cum ar fi un stomac deranjat, intestine iritabile si dispepsie. A fost utilizat ca remediu natural pentru eliminarea viermilor intestinali.
Acesta poate fi utilizat ca sedativ usor pentru ameliorarea anxietatii si stresului. Este benefic in promovarea unui somn mai bun.
Tarhonul contine substante chimice care pot ajuta la sustinerea sanatatii cardiovasculare. Aceste substante chimice pot ajuta la mentinerea trombocitelor din sange si a altor compusi. Astfel, ajuta la prevenirea formarii cheagurilor in interiorul vaselor de sange inguste ale inimii si creierului, protejand de atac de cord si accident vascular cerebral.
S-a dovedit util ca supliment pentru femeile care sufera de suprimare menstruala. De asemenea, a fost promovat ca mijloc de mentinere a sanatatii tractului reproducator feminin. Cu toate acestea, s-a constatat ca tarhonul nu trebuie utilizat din aceste motive in timpul sarcinii sau alaptarii.
Deoarece este bogat in potasiu si beta-caroten, acesta poate ajuta la sanatatea si funcria ochilor.
Studiile recente au aratat ca tarhonul ajuta la cresterea masei musculare.
Va puteti bucura de beneficiile tarhonului consumand un ceai delicios facut din acest condiment minunat. Reteta o puteti gasi aici.
Sursa: https://www.herbwisdom.com/herb-tarragon.html

Niciun comentariu

Nu ratați!