Daca vrei sa gasesti fericirea – o carte care te invata sa privesti diferit lucrurile

0

Daca vrei sa gasesti fericirea” este o carte foarte interesanta atat pentru profesionisti, cat si pentru cercul larg de cititori preocupati de aceste probleme. Pentru ca, asa cum spune Dr. Mihail Litvak „o emotie schimba nu numai infatisarea exterioara a omului, ci si activitatea organelor interne, procesele de schimb, starea sistemului nervos… Cand ne hranim rational, consumam alte cantitati de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine s.a.m.d. Dar ce trebuie sa facem pentru o hrana emotionala rationala? Pentru existenta noastra fericita?”
Autorul acestei carti Mihail Litvak, este medic psihiatru, psiholog si psihoterapeut. In ultimii 25 de ani cartile lui s-au bucurat de un succes deosebit in Rusia, au fost traduse in numeroase tari si au ajuns sa constituie cele mai bune indrumari psihologice.
Cand am inceput sa citesc aceasta carte, pur si simplu n-am putut s-o las jos. Este scrisa pe intelesul tuturor iar exemplele din vietile pacientilor (numiti cu o singura litera pentru a pastra confidentialitatea) sunt de-a dreptul uimitoare si te fac sa te gandesti de doua ori inainte de a lua o decizie pe care inainte ai fi luat-o fara ezitare. Mai jos o sa citez o astfel de „experienta la psiholog”.
In procesul de educare a fost aruncat asupra noastra „pielea de broasca” a caracterului, cu care unii dintre noi traiesc toata viata, caci nu exista niciun vrajitor sa o dea jos de pe noi. Chiar noi trebuie sa facem asta! Iar aceasta carte ne indruma pas cu pas spre o viata mai fericita si multumitoare.
Stresul, nefericirea duce la boala. Depistata la timp se trateaza destul de repede INSA odata sanatosi, unde ne intoarcem? Desigur! Unde in alta parte? Problema nu e in exterior, ci in interior! De noi depinde cum privim si reactionam la mediul inconjurator. Bolnavii nu-si dau seama de acest lucru, iar daca devin constienti, atunci se insanatosesc repede, incercand sa se ocupe de activitatea productiva care le permite sa-si dezvolte posibilitatile si sa-si satisfaca sentimentul valorii personale. Cand omul are un scop, nu are timp sa fie bolnav!
Aceasta carte iti deschide noi perspective, iti cultiva noi idei la care nu te-ai gandit sau poate nu le-ai luat in considerare.

„Venea la mine la consult  cu dizarmonie sexuala un cuplu tanar. Asta il facea pe sot sa fie hipopotent. Sotia, G. nu a inteles cat de importante erau recomandarile si le indeplinea demonstrativ, fara chef. Totul s-a terminat cu divortul si G. a ramas singura cu o fetita de 5 ani. Am sfatuit-o sa-si aranjeze viata personala, dar ea a decis sa traiasca pentru fetita. Viata ne-a facut sa ne intalnim periodic si am prevenit-o pe G. ca peste aproximativ 10 ani va veni la mine pentru relatiile cu fata. Cand am vazut ca pentru ea sunt neplacute discutiile acestea, nu le-am mai purtat.
Asa s-a intamplat. Peste 10 ani G. a venit la mine impreuna cu fata. Problema consta in faptul ca fata nu o mai asculta. Fetita se plangea la randul ei ca nu reuseste sa aiba relatii cu baietii. Dar chiar asa si trebuia sa se intample! Langa mama nu era niciun barbat si ea nu putea sa vada cum se comporta o femeie cu un barbat. Nu avea de la cine sa ia exemplu si nu avea pe cine sa imite. Cand a inceput sa i se formeze atractia sexuala, fetita se baga peste baieri sau era grosolana cu ei. Dar ambele lucruri ii speriau pe acestia. Discutiile mamei despre cum trebuie sa se poarte nu au dus nicaieri. Cuvintele nu educa. Mai mult, niste parinti nefericiti cresc niste copii nefericiti. Parintii trebuie sa-i arate, nu sa le spuna copilului cum sa traiasca. Daca vreti un copil fericit, mai intai deveniti dumneavoastra fericiti! Am sfatuit-o pe G. s-o lase pe fetita in pace. Ea si-a manifestat temerea ca fata va deveni usuratica. Am fost de acord cu ea, dar am remarcat ca, cu timpul, totul se va rezolva daca G. o va lasa in pace pe fata. M-a ascultat. Fetita chiar a inceput sa fie usuratica. Dar peste vreun an si jumatate totul s-a schimbat. Ea, cum se spune, a capatat mintea cea de pe urma. Am aflat de la G. ca fata a intrat la facultate si invata cu mare interes.”
Cartea o puteti comanda aici. Lectura placuta!

Niciun comentariu

Nu ratați!