10 moduri simple de a reduce nivelul de creatinină acasă – simptome și sfaturi de prevenție

0
Remedii pentru nivelul ridicat de creatinina

Organismul nostru elimină diverși metaboliți și deșeuri toxice prin diferite mecanisme. Dar dacă corpul își pierde capacitatea de a elimina substanțele toxice? Acest lucru ar putea duce la niveluri ridicate de creatinină și poate provoca complicații severe.
❓Ce este creatinina
Creatinina este un produs metabolic al creatinei și un produs secundar al metabolismului muscular. Creatina este o moleculă semnificativă care ajută la producerea de energie și îmbunătățește performanța exercițiului.
Aproximativ 2% din creatina corpului dumneavoastră este transformată în creatinină și transportată la rinichi prin fluxul sanguin. Rinichii tăi filtrează cea mai mare parte a creatininei și o elimină din corp prin urină.
Nivelurile scăzute de creatinină în urină pot fi o indicație a creatininei crescute în sânge și ar putea fi un motiv de îngrijorare în unele cazuri.
Următorul grafic discută intervalele normale și anormale ale nivelurilor de creatinină în funcție de vârsta, sexul, masa musculară etc.
👉 Creatinina: niveluri ideale
Nivelurile de creatinină din corpul dvs. depind de obicei de masa musculară, sex, vârstă și alți factori de sănătate. Ele sunt adesea măsurate în miligrame pe decilitru.

Persoanele în vârstă au niveluri mai mici de creatinină decât adulții mai tineri, iar culturiștii pot avea niveluri mai ridicate de creatinină decât majoritatea adulților. Acest lucru se datorează faptului că persoanele în vârstă au musculatura diminuată, în timp ce culturiștii au mai mulți mușchi în comparație cu majoritatea persoanelor. De asemenea, persoanele cu orice tulburări musculare pot avea niveluri semnificativ mai scăzute de creatinină.
❓De ce trebuie scăzute nivelurile de creatinină
Creatinina crescută în sânge poate prezenta următoarele pericole dacă nu este tratată.
– Poate deteriora rinichii
Nivelurile crescute de creatinină, dacă nu sunt tratate, pot deteriora rinichii. Insuficiența renală poate apărea dacă nivelurile de creatinină din sânge depășesc limitele naturale sau cu aportul de suplimente de creatină în exces.
– Poate crește riscul bolilor cardiovasculare
Niveluri mai ridicate de creatinină vă cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
– Poate duce la tulburări respiratorii
O creștere a nivelurilor de creatinină poate duce la tulburări respiratorii. Cu toate acestea, relația dintre nivelurile crescute de creatinină și tulburările respiratorii rămâne neclară.

👉 Cum se scad nivelurile creatininei în mod natural
1. Oțet de mere
Formarea de calculi renali poate crește ușor nivelul creatininei serice. Oțetul de mere conține acid acetic, care poate reduce riscul formării de pietre la rinichi. Proprietățile sale antimicrobiene pot ajuta la îndepărtarea infecțiilor bacteriene și pot preveni creșterea nivelului de creatinină din sânge. Dar, cercetarea științifică lipsește în acest aspect.
Adăugați o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă caldă și amestecați bine. Adăugați puțină miere la această băutură. Bea o dată pe zi, de preferință cu o dietă bogată în carbohidrați buni.
📌 12 alimente bogate in carbohidrați complecși (buni)
2. Tărtăcuță amară sau castravete amar
Tărtăcuța amară este o sursă bogată de diverse minerale, vitamine, antioxidanți și fibre. Dovezile anecdotice sugerează că poate acționa ca un diuretic natural, îmbunătățește circulația sângelui și tonifică rinichii pentru a ajuta la scăderea nivelului creatininei din sânge în mod natural. Cu toate acestea, sunt disponibile cercetări limitate în acest sens.
Bea o jumătate de cană de suc de tărtăcuță amară o dată pe zi.
❗️Prudență
Nu consumați excesiv tărtăcuță amară sau suc. Un studiu pe șoareci a arătat că 4000 mg / kg este domeniul tolerabil. Orice doză care depășește aceasta este nefrotoxică ( 10 ). Cu toate acestea, studiile la om urmează să fie efectuate în acest sens.
📌 Castravete amar – depozit de vitamine si minerale
3. Scorțișoara
Scorțișoara este un diuretic natural. Unii cred că poate îmbunătăți și capacitățile de filtrare a rinichilor – deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege acest lucru. Dar scorțișoara reglează nivelurile de creatinină ale corpului.
Se amestecă ½ lingură de scorțișoară în apă caldă sau alimente și se consumă o dată pe zi.
📌 Scorțișoara este condimentul nr.1 in lume! Cele mai importante beneficii + mod de folosire
4. Ceai de mușețel
Ingerarea ceaiului de mușețel poate reduce nivelurile ridicate de creatinină.
Adăugați o linguriță de mușețel la o cană de apă fierbinte. Lăsați să se infuzeze timp de cel puțin 10 minute. Se strecoară și se adaugă puțină miere. Puteți bea ceai de mușețel de 3 – 4 ori pe zi.
📌 Ceai de mușețel – delicios, liniștitor și cu multe beneficii pentru sănătate și starea de bine
5. Ceai verde
Ceaiul verde este un antioxidant natural și are proprietăți diuretice. Natura diuretică a ceaiului verde poate ajuta la îmbunătățirea capacității de filtrare a rinichilor și la creșterea cantității de urină – scăzând astfel nivelurile de creatinină.
Puneți un plic de ceai verde într-o ceașcă de apă fierbinte timp de aproximativ 10 minute. Lăsați-l să se răcească o vreme și adăugați puțină miere. Puteți bea ceai verde de 2-3 ori pe zi.
6. Usturoiul
Usturoiul este un antioxidant natural și acționează și ca diuretic. Ajută la eliminarea deșeurilor toxice din corpul dumneavoastră și poate ajuta la scăderea nivelului de creatinină din sânge. Usturoiul crește, de asemenea, nivelurile de fier din plasmă și îmbunătățește nivelurile de hemoglobină.
Puteți mesteca 4 – 5 căței de usturoi sau puteți adăuga usturoi tocat la salate și alte alimente.
📌 Usturoi crud – 7 beneficii pentru combaterea bolilor
7. Ghimbir
Ghimbirul conține flavonoide și etanol care prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care vă pot ajuta să vă protejați rinichii de daune și vătămări și să reduceți nivelul de creatinină din corpul dumneavoastră.
Adăugați un centimetru de ghimbir la o cană de apă fierbinte și lăsați-l să se infuzeze timp de cel puțin 10 minute. Adăugați puțină miere și consumați imediat. Puteți bea acest ceai de ghimbir de trei ori pe zi pentru beneficii optime.
📌 Cele mai importante beneficii ale ghimbirului pentru minte si corp
8. Suc de afine
Afinele conțin acid chinic care vă protejează rinichii de formarea pietrelor.
Bea o cană medie de suc de afine pe zi.
9. Apa de cocos
Apa de cocos este o sursă bogată de vitamina C care vă poate reduce nivelul de creatinină și vă poate menține rinichii sănătoși.
Beți un pahar cu apă de cocos pe zi.
❗️Prudență
Evitați să consumați mai mult de 1 pahar de apă de cocos într-o zi. Dovezile anecdotice sugerează că acesta vă poate afecta rinichii.
10. Ulei de măsline
Uleiul de măsline prezintă activități anti-urolitice care pot ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi. De asemenea, poate reduce nivelul creatininei din sânge.
Adăugați o lingură de ulei de măsline în salată sau paste o dată pe zi.
❗️Prudență
Evitați să încălziți prea mult uleiul de măsline în timp ce îl folosiți în preparatele alimentare.
👉 Ce alimente ar trebui evitate dacă nivelurile de creatinină sunt ridicate?
Spanac
Spanacul este bogat în potasiu. În plus, este bogat în oxalați și poate crește riscul de pietre la rinichi.
– Conserve alimentare
Conservele sunt bogate în sodiu. Se adaugă ca conservant pentru a crește durata de valabilitate. Acest sodiu poate avea efecte dăunătoare asupra funcției renale și, de asemenea, poate agrava simptomele existente.
Lactate
Produsele lactate sunt o sursă bogată de fosfor. Persoanele cu boli renale cronice ar trebui să limiteze consumul de lactate, deoarece acest fosfor poate afecta echilibrul calciului. De asemenea, poate duce la acumularea de deșeuri de proteine în organism și poate exercita presiune asupra rinichilor.
– Băuturi
Băuturile colorate sunt încărcate cu fosfor pentru a le îmbunătăți aspectul și gustul. Cu toate acestea, dacă aveți complicații la rinichi, este mai bine să evitați toate tipurile de băuturi artificiale, deoarece conținutul lor de fosfor poate împovăra rinichii.
– Pâine integrală din grâu
Pâinea integrală din grâu este bogată în fosfor, potasiu și sodiu și poate fi nepotrivită pentru persoanele cu afecțiuni legate de rinichi. Cerealele integrale pot avea un procent mai mare de sodiu decât cel al pâinii albe.
În plus față de acestea, alimentele procesate, chipsurile prăjite și murăturile trebuie de asemenea evitate datorită conținutului ridicat de sodiu.
Iată ce puteți face pentru a reduce riscul unor niveluri ridicate de creatinină în sânge.
👉 Simptomele asociate nivelului ridicat de creatinina
Simptomele nivelurilor ridicate de creatinină din sânge și ale disfuncției renale variază adesea foarte mult și pot să nu fie corelate între ele. Unele persoane pot avea boli renale severe și niveluri ridicate de creatinină fără a prezenta simptome, în timp ce alte persoane dezvoltă de obicei simptome precum:
– Umflare sau edem
– Respirație scurtă
– Deshidratare
– Oboseală
– Greață și vărsături
– Confuzie
👉 Sfaturi de Prevenție
– Reduceți aportul de proteine, deoarece poate agrava depozitele de proteine din organism și crește nivelul creatininei.
– Consumați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.
– Dovezile anecdotice sugerează că aportul excesiv de sare poate avea efecte dăunătoare asupra funcției renale. Deci, se recomandă reducerea aportului excesiv de sare.
– Practicați asane de yoga, cum ar fi Ardha Matsyendrasana (Half Spinal Twist), după consultarea medicului dumneavoastră.
– Este foarte important să vă controlați periodic rinichii dacă aveți niveluri ridicate de creatinină.

Niciun comentariu

Nu ratați!