Scorțișoara este condimentul nr.1 in lume! Cele mai importante beneficii + mod de folosire

0

Scorțișoara este un condiment puternic care a fost folosit în scopuri medicinale în întreaga lume de mii de ani. Este încă folosit zilnic în multe culturi din cauza beneficiilor importante pe care le are. Pe lângă beneficii, are si un gust foarte apreciat si este ușor de incorporat in diferite rețete.
Cercetătorii au descoperit că condimentul ocupă locul 1 din 26 dintre cele mai populare ierburi și condimente din lume în ceea ce privește nivelurile sale antioxidante de protecție. De asemenea, se mândrește cu o gamă largă de alte beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antibacteriene, antifungice și antidiabetice.
Scorțișoara se face de fapt din scoarța copacului Cinnamomum verum (sau Cinnamomum zeylanicum ) . Această scoarță conține mai mulți compuși speciali care sunt responsabili pentru numeroasele sale proprietăți de promovare a sănătății, inclusiv cinamaldehidă, acid cinamic și cinamat.
Beneficii pentru sănătate
Fiind unul dintre cele mai vechi condimente din lume, scorțișoara a fost folosită de mult timp pentru proprietățile sale de vindecare ca element de bază în multe forme de medicină holistică și tradițională. Iată câteva dintre beneficiile de top ale acestui condiment.
1. Conținut ridicat de antioxidanți
Scorțișoara este ambalată cu o varietate de antioxidanți de protecție care reduc deteriorarea radicalilor liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire. De fapt, cercetătorii au identificat cel puțin 41 de compuși de protecție diferiți găsiți în acest condiment.
Conform scalei ORAC, care este utilizată pentru a măsura concentrația de antioxidanți în diferite alimente, scorțișoara ocupă locul 7 din toate alimentele, plantele și condimentele. S-a demonstrat că are o putere antioxidantă mai mare decât ierburile consumate în mod obișnuit, cum ar fi cimbru, usturoi și rozmarin.
Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei sunt atribuite conținutului său de câteva tipuri specifice de antioxidanți, inclusiv polifenoli , acid fenolic și flavonoizi. Acești compuși lucrează pentru a combate stresul oxidativ din organism și s-a dovedit că ajută la prevenirea bolilor cronice.
Diferiții antioxidanți prezenți în condiment ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism și la prevenirea stresului oxidativ. De asemenea, ajută la limitarea acumulării de oxid nitric în sânge și previne peroxidarea grăsimilor, ambele putând crește riscul de tulburări ale creierului, cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.
2. Ameliorează inflamația
Antioxidanții din scorțișoară pot ajuta la ameliorarea inflamației, care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, cancer, declin cognitiv și multe altele. Cercetătorii au identificat multe tipuri diferite de flavonoide în scorțișoară, toate acestea fiind extrem de eficiente în combaterea nivelurilor de inflamație periculoase din tot corpul.
Deoarece acest condiment puternic reduce umflarea și previne inflamația, poate fi benefic și în tratarea durerii. De fapt, studiile arată că ajută la reducerea durerii musculare, la scăderea durerilor menstruale, la reducerea severității reacțiilor alergice și la ameliorarea altor simptome ale durerii legate de vârstă.
3. Protejează sănătatea inimii
Studiile arată că unul dintre beneficiile de top ale scorțișoarei este capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea inimii. De fapt, s-a demonstrat că reduce câțiva dintre cei mai comuni factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv niveluri ridicate de colesterol, niveluri ridicate de trigliceride și tensiune arterială crescută pentru a vă menține inima sănătoasă și puternică.
De asemenea, s-a constatat că reduce tensiunea arterială ridicată, care este un alt factor de risc pentru bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.
Cercetările arată că este un coagulant de sânge util și poate opri sângerarea în exces ajutând corpul să formeze cheaguri de sânge. Scorțișoara crește, de asemenea, circulația și îmbunătățește repararea țesuturilor, ceea ce poate fi deosebit de util pentru regenerarea țesutului cardiac, pentru a ajuta la combaterea atacurilor de cord, a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
4. Stabilizează zahărul din sânge
Scorțișoara este bine cunoscută pentru efectele sale antidiabetice, motiv pentru care este considerată una dintre cele mai bune alimente pentru diabetici. Cercetările indică faptul că poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la hormonul insulină, care ajută la transportul zahărului din sânge la țesuturi pentru a menține nivelul zahărului din sânge echilibrat.
Studiile sugerează că scorțișoara pentru diabet poate ajuta la blocarea activității mai multor enzime digestive pentru a încetini absorbția zahărului în sânge după o masă bogată în carbohidrați. Din acest motiv, cercetătorii consideră că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot prezenta efecte pozitive semnificative asupra markerilor zahărului din sânge prin suplimentarea cu extract de scorțișoară.
5. Păstrează funcția creierului
Deoarece este bogat în antioxidanți, cercetările arată că acest condiment poate stimula funcția creierului și poate ajuta la apărarea împotriva dezvoltării tulburărilor neurologice, cum ar fi Parkinson și boala Alzheimer.
Deși lipsesc studiile la om, studiile in vitro arată că scorțișoara ajută la blocarea acumulării unei proteine ​​specifice în creier pentru a reduce riscul bolii Alzheimer. De asemenea, s-a demonstrat că protejează neuronii împotriva stresului oxidativ pentru a reduce riscul de inflamație și de deteriorare a celulelor la modelele animale, care pot ajuta la păstrarea funcției creierului și la prevenirea declinului cognitiv.
6. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Datorită abilităților sale antioxidante, scorțișoara poate proteja împotriva deteriorării ADN-ului, mutației celulare și creșterii tumorilor canceroase. Studiile au arătat că beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei provin dintr-un compus numit cinamaldehidă, care poate inhiba creșterea tumorii și proteja ADN-ul împotriva deteriorării, în timp ce distruge celulele canceroase.
Acest lucru este valabil mai ales în colon. Studiile arată că poate îmbunătăți sănătatea colonului, ceea ce ar putea reduce riscul de cancer de colon.
Scorțișoara este acum investigată ca un aliment natural de combatere a cancerului datorită abilităților sale antioxidante puternice și poate fi un supliment util pentru cei cu un risc mai mare de cancer.
7. Combate infecțiile și virușii
Există multe beneficii potențiale ale scorțișoarei atunci când vine vorba de apărarea organismului de boli. Conține proprietăți naturale antimicrobiene, antibiotice, antifungice și antivirale, iar uleiurile sale esențiale conțin și compuși puternici de stimulare a imunității.
Din acest motiv, este utilizată în multe culturi pentru a ajuta în mod natural la combaterea infecțiilor dăunătoare și a virușilor. Uleiul de scorțișoară, în special, poate proteja, de asemenea, împotriva infecțiilor bacteriene, care pot provoca afecțiuni precum răceala obișnuită, infecții cu streptococ și pneumonie.
8. Optimizează igiena orală
Cercetările arată că scorțișoara este benefică pentru igiena orală și ar putea proteja împotriva anumitor tulpini de bacterii care provoacă respirația urât mirositoare, cariile dentare și infecțiile gurii. Uleiurile esențiale din scorțișoară posedă puternice proprietăți antibacteriene și pot fi utilizate pentru a combate în mod natural bacteriile din gură, acționând ca o apă de gură naturală.
Similar cu menta, unul dintre beneficiile scorțișoarei este că poate fi folosit și ca agent aromatizant natural în gumele de mestecat datorită gustului său răcoritor. Deoarece elimină bacteriile orale, condimentul are capacitatea de a combate respirația urât mirositoare fără a adăuga substanțe chimice în organism.
Din această cauză, a fost, de asemenea, utilizată în mod tradițional ca pudră de dinți și ca remediu natural pentru durerile de dinți, probleme dentare și răni bucale.
9. Împiedică Candida
Cercetările sugerează că proprietățile antifungice puternice din scorțișoară ar putea fi eficiente în tratarea și prevenirea excesului de candida din tractul digestiv. S-a demonstrat că reduce cantitatea de candida albicans periculoasă, care este drojdia ce cauzează creșterea excesivă a candidei și poate provoca o serie de probleme digestive și autoimune.
Un alt beneficiu studiat pentru sănătate al scorțișoarei este că ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. O dietă bogată în carbohidrați rafinați poate crește cantitatea de zahăr din tractul digestiv și poate fi asociată cu un risc crescut de candida.

10. Pentru sănătatea pielii
Beneficiile potențiale ale scorțișoarei pentru piele sunt înrădăcinate în proprietățile sale antibiotice și antimicrobiene, care pot ajuta la protejarea pielii de iritații, erupții cutanate, reacții alergice și infecții. Un studiu indică faptul că aplicarea uleiului esențial de scorțișoară direct pe piele poate fi de ajutor în reducerea inflamației, umflăturilor, durerii și roșeții.
Unul dintre beneficiile scorțișoarei și mierii, un alt ingredient antimicrobian, este că utilizarea ambelor împreună poate spori sănătatea pielii și mai mult și poate fi benefică pentru acnee, rozacee și alergii ale pielii. Puteți utiliza fie miere crudă, fie miere de Manuka pentru o ușurare suplimentară a pielii.
11. Reduce simptomele alergiei
Cei cu alergii pot găsi ușurare datorită multitudinii de compuși benefici ambalați în acest condiment. De fapt, poate ajuta la combaterea simptomelor alergice comune, deoarece s-a demonstrat că reduce inflamația și combate reacțiile la histamină în multe modele animale.
12. Îndulcește rețetele fără zahăr
Datorită gustului său natural dulce, adăugarea de scorțișoară la alimente și rețete vă poate ajuta să reduceți cantitatea de zahăr pe care o utilizați în mod normal, scăzând în mod eficient sarcina glicemică a mesei. Are deja efecte antidiabetice care încetinesc absorbția zahărului și pot ajuta la reducerea poftei prin stabilizarea zahărului din sânge, dar utilizarea condimentului pentru gustul său natural dulce este un alt beneficiu suplimentar care poate spori controlul zahărului din sânge. Este un îndulcitor excelent pentru persoanele cu sensibilitate la insulină.
Nu conține zahăr adăugat și are foarte puține calorii, dar este bogată în mulți nutrienți, ceea ce o face un adaos extrem de sănătos la multe mese.
Încercați să folosiți scorțișoară în cafea, ceai, produse de patiserie, iaurt, pe fructe sau în fulgi de ovăz în loc să adăugați zahăr în plus. Acest lucru vă poate ajuta să reduceți aportul de zahăr și să reduceți caloriile suplimentare pentru a ajuta la pierderea în greutate și pentru a combate candida, diabetul și energia scăzută.
13. Acționează ca un conservant natural
Unul dintre beneficiile prafului de scorțișoară mai puțin cunoscut este acela că poate fi folosit pentru conservarea alimentelor. Deoarece are abilități antibacteriene și acționează ca un antioxidant, cercetările subliniază că poate fi folosit ca conservant în multe alimente fără a fi nevoie de substanțe chimice sau ingrediente artificiale.
Un studiu recent a raportat că, atunci când pectina din fructe a fost acoperită cu extract de frunze de scorțișoară, a produs activități antioxidante și antibacteriene ridicate și a rămas proaspătă mai mult timp. De asemenea, posedă activități anti-tirosinază, care pot fi utile în oprirea decolorării fructelor și legumelor pe măsură ce se oxidează și încep să putrezească.
Tipuri
Arborele de scorțișoară este cultivat în întreaga lume și până acum au fost identificate aproximativ 250 de specii de condiment.
Cu toate acestea, există două tipuri principale de condimente de scorțișoară utilizate astăzi: scorțișoara Ceylon, care este uneori etichetată drept scorțișoară adevărată sau reală, și scorțișoara cassia, care este mai disponibilă pe scară largă și este utilizată în mod obișnuit.
Ceylon și cassia provin de fapt din doi copaci diferiți, dar înrudiți. Ceylon provine din copaci crescuți în zone precum Sri Lanka și Thailanda care sunt mai rare – prin urmare Ceylon este mai scump și mai greu de găsit în magazine.
În schimb, scorțișoara din soiul cassia (numită și Saigon sau scorțișoară chineză ) provine din copaci cultivați în China și este mai puțin costisitoare și mai disponibilă pe scară largă.
Până în prezent, cassia a fost studiată mai mult decât Ceylon, dar cercetătorii cred că Ceylon poate avea de fapt mai multe beneficii pentru sănătate decât cassia.
În ceea ce privește gustul, se spune că Ceylon are un gust mai ușor și mai citric decât cassia, care este considerată mai profundă și mai picantă. În cea mai mare parte, însă, cele două pot fi utilizate în mod alternativ în rețete.
Fiecare are un gust picant și un parfum notabil datorită prezenței cinamaldehidei. Ambele tipuri conțin, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar pudra de scorțișoară din Ceylon este considerată mai puternică.
Pe lângă aceste două tipuri comune de scorțișoară, unele dintre celelalte soiuri disponibile includ:
Scorțișoară indoneziană
Scorțișoară vietnameză
Scorțișoară indiană
Scorțișoară Malabar
Cum se folosește
Cercetătorii au ajuns la concluzia că beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei pot fi obținute sub formă de scoarță pură, uleiuri esențiale, sub formă de condimente măcinate (care este pulbere de scoarță) sau sub formă de extracte atunci când compușii săi fenolici speciali, flavonoizii și antioxidanții au fost izolați. Acești compuși îl fac unul dintre cele mai benefice condimente de pe Pământ, oferindu-i capacități antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice, antimicrobiene, care stimulează imunitatea și are efecte potențiale de combatere a cancerului și de protejare a bolilor de inimă.
Puteți găsi scorțișoară cassia pe culoarul condimentelor din majoritatea magazinelor alimentare. Cu toate acestea, căutați pudră organică de scorțișoară Ceylon și ulei esențial de scorțișoară în magazinele naturiste pentru a obține cu adevărat cele mai multe beneficii din scorțișoară.
Verificați eticheta pentru a determina ce tip cumpărați și rețineți că, dacă nu se specifica tipul, cel mai probabil este varietatea cassia, care este mai puțin costisitoare și mai frecvent utilizată.
Puteți cumpăra, de asemenea, bețișoare de scorțișoară și puteți obține scorțișoară proaspătă folosind o răzătoare mică. În plus, puteți încerca să folosiți bețe întregi pentru a infuza lichide precum vinul fiert și pentru a le da o aromă distinctă.
De asemenea, puteți infuza condimentul în apă fierbinte pentru a profita de numeroasele beneficii ale ceaiului de scorțișoară.
Pentru a determina ce tip de bețe cumpărați, uitați-vă la textură. Ceylonul are, în general, o scoarță mai subțire și mai fragilă decât cassia.
Scorțișoară măcinată funcționează bine și pentru îndulcirea felurilor de mâncare, cum ar fi fulgi de ovăz, iaurt sau produse de patiserie. Poate adăuga un pic de adâncime și căldură și mâncărurilor sărate, așa că încercați în următorul bol de supă sau tocană.
Pe lângă utilizarea sa proaspătă sau măcinată în rețetele preferate, există multe alte utilizări și suplimente de scorțișoară disponibile. De exemplu, pastilele de scorțișoară, uleiul esențial de scorțișoară sau capsulele sunt disponibile pentru o doză rapidă și concentrată de condiment.
Efecte secundare
Atunci când este utilizată moderat, scorțișoara este în general sigură și poate fi consumată cu un risc minim de efecte secundare.
Cu toate acestea, conform cercetărilor, cantități mari de condiment – în special scorțișoară cassia – pot provoca mai multe simptome adverse. Acest lucru se datorează prezenței unui compus numit cumarină, despre care s-a demonstrat că dăunează ficatului atunci când este asimilat in cantități mari.
În timp ce scorțișoara din Ceylon conține doar urme, scorțișoara cassia este mult mai bogată în cumarină. Consumul excesiv de cumarină găsit în scorțișoara cassia a fost, de asemenea, legat de alte probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de dezvoltare a cancerului.
Datorită proprietăților sale antidiabetice, scorțișoara poate contribui, de asemenea, la un nivel scăzut al zahărului din sânge, mai ales dacă luați deja medicamente care scad glicemia. Consumul de scorțișoară a fost, de asemenea, asociat cu probleme de respirație și răni la gură la unii oameni.
Acest condiment nu este cunoscut pentru a provoca reacții negative sau alergii, mai ales atunci când este utilizat în cantități mici așa cum este cel mai frecvent. Uneori, când luați suplimente de extract sau utilizați ulei esențial de scorțișoară, este posibil să luați prea mult, ceea ce poate interfera cu alte medicamente și afecțiuni medicale.
Scorțișoara poate deveni nesigură dacă luați prea multe suplimente de scorțișoară, mai ales dacă sunteți gravidă sau alăptați, aveți diabet, aveți boli de ficat sau ați suferit recent o intervenție chirurgicală. Asigurați-vă întotdeauna că citiți doza recomandată de extracte de scorțișoară și alte extracte din plante și nu consumați mai mult decât este recomandat fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră pentru a evita complicațiile.
În plus, dacă utilizați ulei esențial de scorțișoară, este posibil să doriți să testați pe mic plasture de piele pentru a verifica mai întâi iritații și reacții alergice înainte de a utiliza cantități mai mari pentru a preveni efectele secundare negative sau reacțiile alergice.

Niciun comentariu

Nu ratați!