Intens aromat, usturoiul este folosit în aproape toate bucătăriile din lume. Este deosebit de bogat în anumiți compuși de sulf despre care se crede că sunt responsabili pentru mirosul și gustul său, precum și pentru efectele sale foarte pozitive asupra sănătății umane.
Consumul regulat de usturoi a fost legat de reducerea sau prevenirea a patru dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer și infecții.
Institutul Național al Cancerului nu recomandă niciun supliment alimentar pentru prevenirea cancerului, dar recunoaște usturoiul ca fiind una dintre mai bogate condimente cu potențiale proprietăți anticancerigene.
👉 Ce este usturoiul?
Allium sativum este o plantă perenă din familia amaryllis ( Amaryllidaceae ), o clasă de plante în formă de bulb care include arpagic, praz, ceapă.
Planta de usturoi este originară din Asia centrală.
👉 Informații nutriționale
Nutriția usturoiului conține nenumărate substanțe nutritive vitale – flavonoide , oligozaharide, aminoacizi , alicină și niveluri ridicate de sulf (doar pentru a numi câteva) – și consumul regulat al acestui condiment s-a dovedit că oferă beneficii incredibile pentru sănătate.
Usturoiul crud conține, de asemenea, aproximativ 0,1% ulei esențial, dintre care principalele componente includ alil propil disulfură, dialil disulfură și dialil trisulfură.
Un cățel (aproximativ trei grame) de usturoi crud conține:
•4,5 calorii
•1 gram carbohidrați
•0,2 grame de proteine
•0,1 grame de fibre
•0,1 miligrame mangan (3% DZR)
•0,9 miligrame vitamina C (2% DZR)
•5,4 miligrame de calciu (1% DZR)
•0,4 micrograme seleniu (1% DZR)
Acestea sunt doar câteva dintre substanțele nutritive de top găsite în acest condiment.
De asemenea, conține alină și alicină, ambii compuși ai sulfului care promovează sănătatea. Beneficiile alicinei sunt în special bine cercetate în studii.
Oamenii de știință sunt interesați de potențialul acestor compuși de sulf derivați din condiment pentru prevenirea și tratarea bolilor cronice și mortale, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare, printre alte beneficii ale usturoiului.
7 Beneficii ale usturoiului crud
După cum veți vedea, beneficiile usturoiului crud sunt abundente. Poate fi folosit ca o formă eficientă de medicament vegetal în mai multe moduri, inclusiv în următoarele:
1. Bolile cardiace
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, bolile de inimă sunt criminalul nr. 1 din Statele Unite, urmate de cancer. Acest condiment a fost recunoscut pe scară largă ca agent preventiv și ca tratament al multor boli cardiovasculare și metabolice, inclusiv ateroscleroza, hiperlipidemia, tromboza, hipertensiunea și diabetul.
O analiză științifică a studiilor experimentale și clinice privind beneficiile usturoiului a constatat că, în general, consumul acestui condiment are efecte cardioprotectoare semnificative atât în studiile efectuate pe animale, cât și pe cele umane.
S-a demonstrat că ajută la inversarea bolilor de inimă timpurii, prin îndepărtarea acumulării plăcii în artere.
Un studiu randomizat din 2016 , publicat în Journal of Nutrition a implicat 55 de pacienți, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, cărora li s-a diagnosticat sindromul metabolic. Rezultatele studiului au arătat că extractul de usturoi a redus efectiv placa în arterele coronare (arterele care furnizează sânge inimii) pentru pacienții cu sindrom metabolic.
Unul dintre cercetătorii principali, Matthew J. Budoff, MD, a spus :
„Acest studiu este o altă demonstrație a beneficiilor acestui supliment în reducerea acumulării de placă moale și prevenirea formării de placă nouă în artere, care poate provoca boli de inimă. Am finalizat patru studii randomizate și acestea ne-au determinat să concluzionăm că Extractul de usturoi poate ajuta la încetinirea progresiei aterosclerozei și la inversarea etapelor timpurii ale bolilor de inimă.
2. Cancer
Se crede că legumele Allium, în special usturoiul și ceapa, și compușii lor bioactivi ai sulfului au efecte în fiecare etapă a formării cancerului și afectează multe procese biologice care modifică riscul de cancer, potrivit unei revizuiri publicate în Cancer Prevention Research.
Mai multe studii arată o asociere între aportul crescut de usturoi și riscul redus de anumite tipuri de cancer, inclusiv tipurile de cancer de stomac, colon, esofag, pancreas și sân.
Când vine vorba despre cum acționează acest condiment pentru prevenirea cancerului, Institutul Național al Cancerului explică:
“… Efectele protectoare ale usturoiului pot apărea din proprietățile sale antibacteriene sau din capacitatea sa de a bloca formarea substanțelor cauzatoare de cancer, de a opri activarea substanțelor cauzatoare de cancer, de a îmbunătăți repararea ADN-ului, de a reduce proliferarea celulară sau de a induce moartea celulară.”
3. Hipertensiune arterială
S-a demonstrat că această plantă comună ajută la controlul tensiunii arteriale crescute. Un studiu a analizat efectul extractului de usturoi ca tratament adjuvant pentru persoanele care iau deja medicamente antihipertensive, dar care încă au hipertensiune arterială necontrolată.
Studiul , publicat in revista stiintifica Maturitas , a evaluat 50 de persoane cu hipertensiune arterială necontrolată. S-a descoperit că simpla administrare a patru capsule de extract de usturoi (960 miligrame) zilnic timp de trei luni a determinat scăderea tensiunii arteriale cu o medie de 10 puncte.
Un alt studiu publicat în 2014 a constatat că condimentul are „potențialul de a reduce TA la indivizii hipertensivi în mod similar cu medicația standard pentru TA”.
Acest studiu explică în plus că polisulfurile condimentului favorizează deschiderea sau lărgirea vaselor de sânge și, prin urmare, reducerea tensiunii arteriale.
4. Răceală și infecții
Experimentele au arătat că usturoiul (sau compușii chimici specifici, cum ar fi alicina găsită în condiment), este extrem de eficient în uciderea a nenumărate microorganisme responsabile de unele dintre cele mai frecvente dar și mai rare infecții, inclusiv răceala obișnuită. De fapt, ar putea ajuta la prevenirea răcelilor, precum și a altor infecții.
Într-un studiu , oamenii au luat fie suplimente de usturoi, fie un placebo timp de 12 săptămâni în timpul sezonului rece (între noiembrie și februarie). Cei care au luat condimentul au fost mai puțin predispuși să răcească și, dacă au răcit, s-au recuperat mai repede decât grupul placebo.
Grupul placebo a avut o probabilitate mult mai mare de a contracta mai mult de o răceală și în perioada de tratament de 12 săptămâni.
Studiul atribuie capacitatea condimentului de a preveni răceala comună. Proprietățile sale antimicrobiene, antivirale și antifungice pot ajuta la ameliorarea răcelii obișnuite, precum și a altor infecții.
Se crede că alicina joacă un rol important în puterile antimicrobiene ale acestui condiment.
5. Căderea părului la bărbați și femei (Alopecia)
A fost efectuat un studiu clinic pentru a testa ceea ce se pare a fi o practică în creștere în Turcia: utilizarea usturoiului pentru tratarea cheliei. Cercetătorii Universității Mazandaran de Științe Medicale din Iran au testat efectul pe care gelul de usturoi aplicat pe scalp de două ori pe zi timp de trei luni îl are asupra persoanelor care iau corticosteroizi pentru alopecie.
Alopecia este o boală autoimună obișnuită a pielii, care provoacă căderea părului pe scalp, față și uneori pe alte zone ale corpului. Sunt disponibile în prezent diferite tratamente, dar nu se cunoaște încă nicio vindecare.
Cercetătorii au descoperit că utilizarea gelului de usturoi îmbunătățește semnificativ eficacitatea terapeutică a corticosteroid topic în tratamentul alopeciei.
Aplicarea uleiului de nucă de cocos cu usturoi ca tratament independent ar putea fi chiar mai benefic ca remediu pentru căderea părului, deoarece diminuează riscul absorbției corticosteroizilor dăunători în piele.
6. Boala Alzheimer și demența
Boala Alzheimer este o formă de demență care le poate afecta oamenilor capacitatea de a gândi clar, de a îndeplini sarcini de zi cu zi și, în cele din urmă, de a-și aminti cine sunt. Usturoiul conține antioxidanți care pot susține mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative care pot contribui la aceste boli cognitive.
Când vine vorba de pacienții cu Alzheimer, plăcile peptidice β-amiloide sunt frecvent observate în sistemul nervos central, iar aceste depozite de plăci au ca rezultat producerea de specii reactive de oxigen și daune neuronale (celule din sistemul nervos).
7. Diabet
Consumul usturoiului s-a dovedit că ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, poate opri sau reduce efectele unor complicații ale diabetului, combate infecțiile, reduce colesterolul LDL și încurajează circulația.
Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a arătat că acest condiment poate fi foarte util la îmbunătățirea stării generale de sănătate a diabeticilor, inclusiv la atenuarea complicațiilor diabetice obișnuite, cum ar fi ateroscleroza și nefropatia. Acești șobolani, care au primit zilnic un extract de usturoi crud timp de șapte săptămâni, au avut niveluri semnificativ mai scăzute de glucoză (nivel de zahăr din sânge), colesterol și trigliceride.
Un alt studiu a arătat că pentru pacienții cu diabet zaharat de tip II, usturoiul a îmbunătățit semnificativ nivelul colesterolului din sânge. Mai exact, consumul său a redus colesterolul total și colesterolul LDL (rău) și a crescut moderat colesterolul HDL în comparație cu placebo.
❓Știați că…
Valoarea antioxidantă este egală (sau uneori chiar mai mare) atunci când este gătit, ceea ce este contraintuitiv deoarece, pentru majoritatea alimentelor, gătitul tinde să scadă conținutul nutrițional.
❗️❓Consumul de usturoi crud poate fi dăunător?
Când este luat pe cale orală, usturoiul crud poate provoca senzații de arsură în gură sau stomac, respirație urât mirositoare, arsuri la stomac, gaze, balonare, greață, vărsături, miros corporal și diaree.
Probabilitatea acestor efecte secundare crește odată cu creșterea cantității consumate.
În general, usturoiul sub orice formă poate crește riscul de sângerare, deoarece acționează ca un diluant natural al sângelui. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma usturoi crud dacă luați diluanți de sânge.
Din motive de sângerare, încetați să nu-l consumați cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată.
În timpul sarcinii și alăptării, se crede că acest condiment este sigur în cantități normale, dar poate fi nesigur în cantități medicinale.
Când este administrat pe cale orală în cantități mici, adecvate pentru perioade scurte de timp, se spune că este sigur pentru copii. Cu toate acestea, nu trebuie administrat niciodată copiilor în doze mari.
Dacă aveți probleme gastro-intestinale, este important să știți că usturoiul crud poate irita tractul gastro-intestinal. Persoanele cu ulcer ar trebui să evite cel mai probabil acest condiment crud.
Pentru a evita intensificarea problemelor GI, nu mâncați usturoi crud pe stomacul gol.
Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma usturoi crud dacă aveți tensiune arterială scăzută, ulcere sau alte probleme GI, probleme tiroidiene sau orice alte probleme de sănătate.
De asemenea, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma suplimente de usturoi dacă luați medicamente, în special următoarele:
•Medicamente anticoagulante
•Isoniazid (Nydrazid)
•Pilule anticoncepționale
•Ciclosporină
•Medicamente pentru HIV / SIDA
•Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
Acestea sunt cele mai bune modalități de a vă proteja împotriva oricăror efecte secundare negative:
•Consumați-l în doze culinare
Evitați să mâncați usturoi crud în cantități masive.
Niciun comentariu