9 remedii pentru eliminarea flegmei și curățarea gâtului

0

Când suferiți de răceală sau gripă și aveți flegma, aceasta este denumită spută. Corpul tău nu produce de obicei prea multă flegmă decât dacă ești bolnav. Deși această secreție este rezultatul unui proces natural, în unele cazuri, poate fi rezultatul unei boli de bază.Cea mai bună modalitate de a afla dacă aceasta este indiciul vreunei boli este să îi observați culoarea:
– Flegmă verde sau galbenă
Flegma verde sau galbenă este de obicei un indiciu că corpul tău se luptă cu o boală. Afecțiunile medicale precum bronșita, pneumonia, sinuzita și fibroza chistică pot duce la flegmă verde sau galbenă. Dar trebuie să căutați și alte simptome pentru a identifica de care dintre acestea suferiți de fapt.
– Flegmă albă
Cele mai frecvente afecțiuni care duc la formarea flegmei albe includ bronșita virală, boala de reflux gastroesofagian și insuficiența cardiacă congestivă.
– Flegmă brună
Flegma maro indică sânge vechi. Este de obicei cauzată de pneumonie bacteriană și bronșită bacteriană.
– Flegmă roșie sau roz
Principala cauză a flegmei roz sau roșii este sângele. Infecții precum pneumonia, tuberculoza, insuficiența cardiacă congestivă, embolia pulmonară pot fi cauza de bază a sputei roz sau roșii.
– Flegmă neagră
Melanoptizia este un alt termen folosit pentru sputa neagră. Sputa neagră este de obicei un semn că ați inhalat cantități mari de ceva negru, să spunem praf de cărbune. Este de obicei cauzată de fumat, pneumoconioză sau o infecție fungică cauzată de o drojdie neagră numită Exophiala dermatitidis.
Excesul de flegmă este de obicei rezultatul unei alergii sau infecții. Poate fi cauzată și de anumite alimente precum laptele și alte produse lactate, chimioterapie, sarcină sau chiar infecții cu candida.
👉 Remedii la domiciliu pentru a trata flegma (mucusul)
1. Oțet de mere
✔️ Vei avea nevoie de:
– 1 lingură de oțet de mere
– 1 pahar cu apa
– miere (optional)
✔️ Ce trebuie să faci:
– Adăugați o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă și amestecați bine.
– Consumați această soluție zilnic.
– Puteți adăuga miere pentru aromă.
❓ De ce funcționează
Oțetul de mere este adesea folosit ca decongestionant natural. Acest lucru se datorează conținutului său de potasiu, despre care se știe că ajută la curgerea nasului. Oțetul are proprietăți naturale antivirale și antibacteriene care pot ajuta la combaterea infecțiilor care duc la producția excesivă de flegmă.
2. Ulei de mentă
✔️ Vei avea nevoie de:
– 7-8 picături de ulei de mentă
– 1 vas cu apă fierbinte aburindă
✔️ Ce trebuie să faci:
– Adăugați câteva picături de ulei de mentă într-un castron cu apă fierbinte.
– Aplecați-vă peste bol și acoperiți-vă capul cu un prosop sau o pătură.
– Inspirați profund aburul.
❓De ce funcționează
Uleiul de mentă este unul dintre cele mai utilizate uleiuri esențiale pentru a elimina congestia. Una dintre componentele principale ale uleiului de mentă este mentolul, care este un expectorant natural și are proprietăți antispastice. Vaporii din uleiul de mentă pot ajunge până la plămâni și pot ajuta la descompunerea mucoasei acumulate și la relaxarea mușchilor plămânilor. Uleiul de mentă este, de asemenea, antibacterian și poate ajuta la combaterea infecțiilor care duc la acumularea excesivă de flegmă în organism.

3. Ulei de eucalipt
✔️ Vei avea nevoie de:
– 6-8 picături de ulei de eucalipt
– Un vas cu apă fierbinte aburindă
✔️ Ce trebuie să faci
– Adăugați câteva picături de ulei de eucalipt într-un vas cu apă aburindă.
– Acoperiți-vă capul cu un prosop și inhalați vaporii.
❓ De ce funcționează
Uleiul de eucalipt conține eucaliptol, ceea ce îl face un puternic decongestionant și un agent de combatere a microbilor. Proprietățile decongestionante ale uleiului de eucalipt ajută la descompunerea flegmei, iar proprietățile sale antimicrobiene pot combate infecțiile.
3. Gargară cu apa sărată
✔️ Vei avea nevoie de:
– 1 linguriță de sare
– 1 pahar cu apă fierbinte
✔️ Ce trebuie să faci:
– Adăugați o linguriță de sare într-un pahar cu apă fierbinte.
– Amestecă bine și folosește această soluție pentru a face gargară.
❓De ce funcționează
Gargara cu apă sărată este un remediu dovedit pentru combaterea infecțiilor respiratorii superioare precum răceala și gripa, ambele putând duce la acumularea de flegme. În timp ce apa fierbinte poate oferi o ușurare imediată gâtului congestionat, proprietățile antibacteriene ale sării pot combate infecțiile care au dus la producția excesivă de flegmă.
4. Ghimbir
✔️ Vei avea nevoie de:
– 3-4 cm de ghimbir
– 1 cană de apă fierbinte
– miere (optional)
✔️ Ce trebuie să faci:
– Infuzați ghimbirul în apă fierbinte timp de 5 – 10 minute.
– Se strecoară și se lasă să se răcească puțin.
– Adăugați puțină miere în ceaiul de ghimbir cald și consumați-l.
❓De ce funcționează
Ghimbirul este bogat în diverși polifenoli și flavonoide care sunt antibacteriene, antivirale și antispastice. Acestea pot ajuta la combaterea infecțiilor și la prevenirea congestiei din cauza producției excesive de flegmă. Consumul regulat de ghimbir va avea un efect relaxant asupra mușchilor plămânilor și va ajuta la decongestie. În plus, ghimbirul este destul de popular pentru utilizarea sa ca expectorant natural și poate ajuta la ameliorarea simptomelor de mucus sau acumulare excesivă de mucus.
5. Usturoi
✔️ Vei avea nevoie de:
– 4-5 căței de usturoi
– 1 cană de apă caldă
✔️ Ce trebuie să faci:
– Zdrobiți câțiva căței de usturoi și consumați cu apă caldă în fiecare dimineață.
– Alternativ, puteți mesteca și cățeii de usturoi sau îi puteți adăuga în dieta zilnică.
❓ De ce funcționează
Usturoiul conține un compus numit alicină care îi conferă cele mai multe dintre proprietățile sale medicinale. Pe lângă faptul că este folosit ca expectorant natural pentru a ajuta la descompunerea mucoasei, usturoiul are și proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene, virale și fungice care pot determina glandele respiratorii să producă mai multă flegmă.
6. Turmeric
✔️ Vei avea nevoie de:
– 1 linguriță cu turmeric
– 1 lingură cu oțet de mere
– 1 linguriță cu miere
– 1 pahar cu apă caldă
✔️ Ce trebuie să faci:
– Adaugă aproximativ o lingură cu oțet de mere și o linguriță cu turmeric într-un pahar cu apă caldă.
– Se amestecă bine și se adaugă puțină miere pentru aromă.
– Consumați acest amestec zilnic.
– Alternativ, puteți face gargara cu această soluție de mai multe ori pe zi.
❓ De ce funcționează
Prezența curcuminei este cea care conferă turmericului cele mai multe dintre proprietățile sale minunate de vindecare. Curcumina este un antiseptic natural și prezintă proprietăți antimicrobiene împotriva diferitelor ciuperci, bacterii și viruși. De asemenea, descongestionează căile respiratorii congestionate sau obstrucționate, ajutând la slăbirea acumulării de flegme în piept și gât.
7. Umidificator/Vaporizator
Expunerea la aer rece și uscat poate agrava acumularea de flegmă. Prin urmare, este recomandat să utilizați un umidificator sau un vaporizator în camera dvs. pentru a menține aerul din jur umed.
Aerul umed ajută la slăbirea mucusului, facilitând trecerea prin căile nazale și căile respiratorii. Acest lucru ajută, de asemenea, la combaterea infecțiilor precum durerea în gât și tusea, care pot fi o cauză de bază a flegmei excesive produse de corpul dumneavoastră.
De asemenea, puteți adăuga câteva picături din orice ulei esențial la umidificator pentru beneficii maxime. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți să curățați umidificatorul din când în când pentru a preveni poluarea interioară.
8. Miere
✔️ Vei avea nevoie de:
– 1 lingură cu miere
– Un praf de piper praf
✔️ Ce trebuie să faci:
– Se amestecă mierea și piperul praf și se consumă acest amestec zilnic.
– Alternativ, puteți adăuga și o lingură de miere într-un pahar cu apă ușor caldă și să o consumați zilnic.
❓ De ce funcționează
Mierea este un alt remediu natural care poate ajuta la reducerea acumularii excesive de flegme. Studiile au dovedit că mierea este eficientă în tratarea bolilor respiratorii superioare, cum ar fi tusea la copii, dovedind proprietățile sale decongestionante și expectorante care pot fi destul de eficiente împotriva acumulării de mucus și flegme
9. Ceapa
✔️ Vei avea nevoie de:
– 1 lingură cu ceapa tocată mărunt
– 1/2 lingură cu miere
✔️ Ce trebuie să faci:
– Luați o ceapă și tăiați-o în bucăți mici.
– Amestecați cu o jumătate de lingură de miere.
❓De ce funcționează
Ceapa este o sursă bogată de diferiți nutrienți, dar prezența unui compus numit quercetină o face destul de populară. Quercetina s-a dovedit a fi benefică împotriva diferitelor boli. Totuși, acțiunea sa împotriva alergiilor și infecțiilor respiratorii este cea care îi evidențiază utilitatea. Quercetina este un agent antialergic și poate ajuta la prevenirea acumulării de flegmă și mucus în căile respiratorii. Este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a imunității și, prin urmare, poate fi folosită și pentru a vă promova sănătatea generală.
Aceste remedii sunt o soluție sigură pentru a scăpa de acumularea de flegme. Cu toate acestea, nu vă va face rău dacă luați măsuri de precauție suplimentare pentru a vă asigura că nu trebuie să vă confruntați cu această problemă în curând din nou.
👉 Sfaturi de prevenție
– Evitați consumul de produse lactate, carne și alimente prăjite, toate despre care se știe că sporesc producția de mucus.
– Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
– Beți lichide fierbinți și consumați alimente picante pentru a vă ajuta să vă slăbiți mucusul.
– Inhalați aburul din apa fierbinte de mai multe ori pe zi.
– Suflați-vă nasul des pentru a elimina mucusul din corp.
– Limitați-vă expunerea la iritanți precum fumul de țigară, vopseaua sau substanțele chimice care pot provoca o reacție alergică și pot crește flegma din corpul dumneavoastră.
Aceste remedii și sfaturi vor face minuni pentru a vă ajuta să scăpați de mucusul în exces. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu disconfort sau sângerări extreme, însoțite de acumularea de flegmă, consultați imediat medicul pentru a evita complicațiile de sănătate.

Niciun comentariu

Nu ratați!