15 alimente pentru a reduce și controla in mod natural tensiunea arterială crescută

0

Știați că 57 de milioane de oameni sunt afectați de hipertensiune arterială? Potrivit OMS, tensiunea arterială mare crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, leziuni ale retinei și deces. De fapt, oricine poate suferi de hipertensiune arterială, indiferent de vârsta sa. Obiceiurile alimentare nesănătoase și un stil de viață sedentar sunt principalele cauze. Din fericire, 99% din această problemă poate fi inversată prin dietă și schimbarea stilului de viață.
👉 Ce este tensiunea arterială crescută?
Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea este presiunea (tensiunea) sângelui împotriva pereților arterelor. Tensiunea arterială ridicată poate deteriora vasele de sânge, ducând la boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi. Și din moment ce hipertensiunea arterială trece neobservată de ani de zile, este cunoscută drept „ucigașul tăcut”. Tensiunea arterială este măsurată ca tensiune arterială sistolică / tensiune arterială diastolică. Tensiunea arterială normală pentru adulți este de 120/80. O măsurare a tensiunii arteriale de 130/85 este considerată hipertensivă. Pentru a reduce și a vă menține tensiunea arterială în mod natural, consumați următoarele alimente:
👉 15 alimente pentru scăderea tensiunii arteriale crescute
1. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze sunt extrem de utile pentru anularea efectelor adverse ale vieții stresante pe care o trăim majoritatea dintre noi. Când vine vorba de hipertensiune arterială potasiul din legumele cu frunze verzi ajută la eliminarea excesului de sodiu (unul dintre principalele motive ale hipertensiunii arteriale) din organism, scăzând astfel tensiunea arterială.
Iată lista legumelor cu frunze verzi pe care trebuie să le consumați în mod regulat:
Kale
Spanac
Salată verde
Frunze de ridiche
Napi
Chard elvețian
Varza
Frunze de sfecla

2. Lapte degresat și iaurt
Laptele degresat și iaurtul au un conținut scăzut de grăsimi și sunt surse bune de calciu și potasiu. Atât calciul, cât și potasiul ajută la eliminarea sodiului din organism. De asemenea, într-un studiu publicat în revista Nutrients, consumul de iaurt a dus la scăderea tensiunii arteriale crescute. Așadar, consumați aproximativ 2 pahare de lapte cu conținut scăzut de grăsimi și 1-2 pahare de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi pe zi pentru a reduce tensiunea arterială ridicată.
3. Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt alimente antihipertensive foarte puternice. Sunt surse excelente de vitamina C, polifenoli, fibre dietetice și antociani. Oamenii de știință au descoperit că femeile care consumă suc de fructe de pădure preparat in casă au avut tensiune arterială semnificativ mai mică și rigiditate arterială redusă. Un alt studiu a demonstrat că consumul regulat de suc de fructe de pădure ar putea ajuta la controlul tensiunii arteriale la adulții cu vârsta cuprinsă între 50-70 de ani.
4. Făină de ovăz
Ovăzul este o sursă excelentă de fibre dietetice, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Acestea sunt excelente pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la scăderea nivelului de lipide din sânge, ceea ce are, de asemenea, un impact asupra hipertensiunii arteriale. De fapt, oamenii de știință au descoperit că persoanele care consumă aproximativ 5 g de ovăz pe zi au prezentat o reducere de aproximativ 7,7 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice și o reducere de 5,5 mm Hg a tensiunii arteriale diastolice. Deci, consumă ovăz la micul dejun sau la prânz în fiecare zi.
5. Pește gras
Peștii grași, cum ar fi somonul, macroul, hilsa și tonul, sunt încărcați cu acizi grași omega-3, care ajută la reducerea inflamației în organism. Sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina D. Oamenii de știință cred că DHA din omega-3 activează canalele cu tensiune din celule, eliminând astfel sodiul. Un experiment a arătat că cei care au consumat pești grași au pierdut în greutate și au redus presiunea sanguină sistolică și diastolică. Consumați 3-4 porții de pește gras pe săptămână. De asemenea, puteți lua suplimente de ulei de pește după ce ați consultat medicul.
6. Sfeclă roșie
Sfecla roșie este încărcată cu oxid nitric care ajută la dilatarea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială.
7. Fructe bogate în vitamina C
Fructele care sunt surse bune de vitamina C, cum ar fi struguri, portocale, grapefruit, kiwi, lămâi etc. pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Oamenii de știință au descoperit că o doză de 500 mg de vitamina C pe zi a ajutat la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice cu 3,84 mm Hg și respectiv 1,48 mm Hg. Consumați cel puțin două tipuri de fructe bogate în vitamina C în fiecare zi pentru a obține beneficii imense pentru sănătate.
8. Ciocolată neagră
Ah! În cele din urmă, ceva ce ne place la majoritatea dintre noi! Ciocolata neagră este o hrană eficientă pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece este o sursă excelentă de flavonoli. Oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide au descoperit că o doză zilnică de 30-1000 mg de ciocolată neagră a arătat o reducere a tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Consumați o bucată de ciocolată neagră după prânz sau cină în fiecare zi alternativă.
9. Usturoi și ierburi
Usturoiul este încărcat cu un compus bogat în sulf numit alicină. Și stimulează producția de sulfură de hidrogen și reglează oxidul nitric – ambele ajutând la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.
Ierburile precum busuiocul, rozmarinul și cimbru au, de asemenea, un efect similar. Consumați 1-2 căței de usturoi crud pe zi și includeți ierburi proaspete în mâncare în mod regulat.
10. Banane
Banana este o sursă excelentă de potasiu. Iar potasiul ajută la eliminarea sodiului din corp, scăzând astfel tensiunea arterială. Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu tensiune arterială crescută au fost capabile să reducă atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică cu ajutorul banalelor. Consumați 1-2 banane pe zi pentru a vă reduce tensiunea arterială.
11. Semințe
Semințele precum semințele de dovleac, semințele de floarea soarelui, semințele de chia și semințele de pepene galben sunt surse excelente de fibre dietetice, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Acestea nu numai că ajută la scăderea în greutate, ci și la scăderea tensiunii arteriale. Consumați 1-2 lingurițe de semințe pe zi cu piureuri sau adăugați-le în bolurile de mic dejun sau salate.
12. Fistic
Fisticul are multe beneficii pentru sănătate. Ajută la scăderea în greutate atunci când sunt consumate în cantități limitate și au demonstrat că scad nivelul lipidelor din sânge. Cercetătorii americani au descoperit că, atunci când persoanele cu dislipidemie au consumat fistic împreună cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, au arătat o reducere de aproximativ 2-4 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice. Consumați aproximativ 25 de fistici pe zi, pentru a vă scădea tensiunea arterială.
13. Rodie
Rodia este încărcată cu antioxidanți, vitamine, minerale și fibre dietetice care o fac cel mai bun fruct pentru pierderea în greutate și pielea strălucitoare. Cercetătorii au descoperit că consumul de suc de rodie a contribuit la scăderea tensiunii arteriale sistolice. Consumați 1-2 pahare de suc de rodie în fiecare zi alternativă.
14. Ulei de măsline
Polifenolii din uleiul de măsline sunt eficienți în scăderea tensiunii arteriale crescute. Studiile științifice au arătat că consumul de ulei de măsline a contribuit la reducerea colesterolului LDL (rău) și a tensiunii arteriale sistolice la vârstnici, precum și la femei tinere.
15. Avocado
Avocado este un potențial fruct antihipertensiv. Este bogat în fibre dietetice, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale și are nenumărate beneficii pentru sănătate. Grăsimile monosaturate din avocado reduc rezistența vasculară, iar potasiul și magneziul ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism. Consumați o jumătate de avocado pe zi pentru a scădea și controla tensiunea arterială și pentru a vă îmbunătăți starea generală de sănătate.
👉 Articole recomandate:
📌 Cele mai bune 12 alimente pentru hipertensiune arteriala
📌 11 alimente naturale care scad tensiunea arterială și au grijă de inima ta
📌 Fitonutrienții reduc tensiunea arterială, inflamația și colesterolul – surse naturale
📌 Tensiunea arterială – cauze, factori de risc și sfaturi utile
📌 Cum se controlează hipertensiunea arterială – remedii + sfaturi pentru dietă

Niciun comentariu

Nu ratați!