Galbenelele (Calendula Officinalis) sunt usor de recoltat si pot fi folosite pentru a face ceai, crema, ulei, compresa sau tinctura. Au proprietati antiinflamatorii puternice. Antioxidantii continuti protejeaza celulele de deteriorarea radicalilor liberi si compusii pro-inflamatori. Acidul linoleic antiinflamator se gasesste in concentratii ridicate in aceasta planta.
Petalele florii de calendula contin helianol, un component al alcoolilor triteptenici, care are un puternic efect anti-inflamator atunci cand este aplicat pe piele. Galbenelele imbunatatesc circulatia sangelui si cresc capacitatea organismului de a se vindeca. Mai mult, au proprietati antibacteriene.
Cresc capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, avand actiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene si antifungice. Se folosesc ca adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor.
Sunt recomandate in tulburarile menstruale de orice fel, facand parte din plantele destinate sanatatii aparatului genital feminin.
Galbenelele sunt plante medicinale cu rol important pentru ingrijirea pielii care au, poate, cea mai indelungata istorie dintre toate plantele in ceea ce priveste folosirea lor pentru tratarea si ingrijirea pielii. Printre componentele atat de benefice continute de galbenele se numara: ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, mucilagii, rasina, polizaharide, acizi aromatici, dar si saponine, glicozide si steroli.
Mastile sau compresele cu galbenele ori cremele sunt indicate pentru tratarea tuturor problemelor pielii.
Sunt folosite in cosmetica pentru mentinerea tineretii si frumusetii tenului, reducerea ridurilor si tratarea petelor maronii.
Au proprietati anticanceroase, consumul a trei cani de galbenele pe saptamana fiind util in protectia antitumorala.
Uleiul de galbenelele este folosit frecvent pentru tretarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a iritatiei, a pielii crapate sau a altor afectiuni asemanatore. Este bine sa-l aveti mereu la indemana in farmacia casei. De asemenea, galbenelele sunt de un real ajutor in tratarea piciorului de atlet, a ciupercilor si micozelor, a herpesului, a taieturilor minore, a muscaturilor de insecte, a escarelor, a veninului de paianjen, a ulcerelor picioarelor si altele. Reprezinta un tratament excelent pentru venele varicoase si ulcerele venoase.
Prin consumul de ceai de galbenele zilnic se pot trata ulcerul gastric si infectiile cavitatii bucale si ale gatului, in acelasi timp fiind imbunatatita digestia prin stimularea bilei. De asemenea, ceaiul de galbenele previne aparitia crampelor menstruale, a bolilor hepatice si a constipatiei. Consumat cu regularitate, intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ceaiul de galbenele este un remediu naturist eficient pentru sistemul imunitar. Motivul: florile de galbenele contin betacaroten, un antioxidant care se regaseste si in portocale, si care ajuta organismul sa lupte cu bacteriile si virusurile. Printre celelalte substante active care actioneaza asupra sistemului imunitar se numara si uleiurile esentiale din galbenele.
Atentie! Este posibil ca ceaiul de galbenele sa provoace si anumite reactii adverse, de aceea ar trebui evitat in timpul sarcinii si in cazul alaptarii. Inainte de utilizarea oricarui supliment pe baza de plante, nu uitati sa va sfatuiti cu medicul dumneavoastra.
Great post! We are linking to this particularly great article on our website.
Keep up the great writing.