Spanac – super-aliment cu efecte medicinale foarte puternice

0

Frunzele verzi ale spanacului sunt importante pentru sănătatea pielii, părului și a oaselor. Ele oferă proteine, fier, vitamine și minerale.
Beneficiile consumului de spanac includ îmbunătățirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet zaharat, scăderea riscului de cancer, reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea sănătății oaselor, scăderea riscului de apariție a astmului, îmbunătățirea vederii, prevenirea degenerării maculare și multe altele.
Spanacul a fost folosit de multe culturi de-a lungul istoriei, în special în bucătăria mediteraneană, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.
Câteva componente ale spanacului, cum ar fi potasiul, acidul folic și diferiți antioxidanți, sunt cunoscute pentru a oferi beneficii neurologice persoanelor care îl consumă des. Spanacul este un aliment foarte bun pentru persoanele care prezintă un risc ridicat pentru declin neuronal sau cognitiv. Potasiul este o parte integrantă a sănătății creierului și a fost legat de creșterea fluxului sanguin către creier și de intensificarea concentrării și activității neuronale.
O componentă importantă a spanacului este C0-Q10, un antioxidant care joacă un rol important în întărirea mușchilor, în special mușchii inimii. Potrivit Journal of Nursing Cardiovasculare, C0-Q10 poate fi folosit pentru a preveni sau trata multe boli cardiovasculare, cum ar fi hiperlipidemia, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială sau boala coronariană.
Spanacul conține un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care a demonstrat că scade nivelul de glucoză, crește sensibilitatea la insulină și previne modificările induse de stresul oxidativ la pacienții cu diabet zaharat.
Spanacul și alte legume verzi conțin clorofilă, care s-a dovedit a fi eficace la blocarea efectelor carcinogene ale altor alimente nesănătoase.
Riscul de apariție al astmului este mai mic la persoanele care consumă alimente bogate în beta-caroten. Caisele, broccoli, dovleacul sau morcovii sunt, de asemenea, surse bogate de beta-caroten.
Există mulți compuși antiinflamatori găsiți în spanac, fiind ideal atunci când vine vorba de reducerea inflamației în organism.

Datorită conținutului ridicat de potasiu, spanacul este recomandat persoanelor cu tensiune arterială ridicată, și poate ajuta la reducerea sodiului din organism. Alte alimente bogate în potasiu includ: avocado, banane, sfeclă, cartofi, roșii, fasole, portocale.
Spanacul este bogat în fibre și apă, ambele ajutând la prevenirea constipației și la promovarea unui tract digestiv sănătos.
Nivelul scăzut al vitaminei K în organism a fost asociat cu un risc mai mare de fractură osoasă. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru sănătate, deoarece acționează ca un modificator al proteinelor din matricea osoasă și îmbunătățește absorbția calciului. În afară de aceasta, alte minerale precum manganul, cuprul, magneziul, zincul și fosforul, contribuie la construirea de oase puternice, dar și la menținerea dinților și unghiilor sănătoase.
Spanacul este bogat în vitamina A, necesară producției de sebum pentru a menține părul hidratat. Această vitamină este necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a pielii și a părului.
Vitamina C joacă și ea un rol în construirea și întreținerea colagenului, care asigură structura părului și a pielii.
Deficitul de fier este o cauză obișnuită a căderii părului, care poate fi împiedicată de un aport adecvat de alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul.
Spanacul este alcătuit din diferiți constituenți importanți care s-au dovedit a fi promițători în prevenirea sau tratarea diferitelor forme de cancer (vezică, prostată, ficat sau plămân). Elementele constitutive din spanac, cum ar fi folatul, tocoferolul și clorofilina, acționează prin mecanisme diferite pentru a ameliora si pentru a proteja împotriva acestei boli.

Niciun comentariu

Nu ratați!