Bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. Iar costul anual al asistenței medicale pentru pacientii cu boli de inima, in statele unite, este de aproximativ 190 de miliarde de dolari!
Potrivit American Heart Association, alimentația precară și inactivitatea fizică determină depunerea colesterolului pe pereții arteriali, ceea ce duce la atac de cord. Aceasta înseamnă că modificarea regimului alimentar și a stilului de viață vă poate reduce riscul de atac de cord.
Va prezentam o lista cu cele mai bune 20 de alimente ce protejeaza impotriva bolilor de inima:
Peste
Peștele este bogat în proteine slabe și acizi grași omega-3. Omega-3 sunt acizi grași polinesaturați care ajută la reducerea inflamației și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Atât acizii grași omega-3 cât și omega-6 sunt esențiali. Cu toate acestea, aportul nostru alimentar nu îndeplinește cerințele organismului de omega-3. Așadar, consumă somon, sardină și alți pești grași pentru a îmbunătăți starea inimii tale.
Puteți prepara pește la grătar sau la cuptor pentru prânz sau cină. Asigurați-vă că folosiți pansament ușor dacă aveți pește în salată. Puteți consuma pana la 140 grame de pește pe zi.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline este utilizat pe scară largă în mai toate bucătăriile în aceste zile. Este bogat în antioxidanți și grăsimi sănătoase și are proprietăți antiinflamatorii. S-a constatat că consumul de ulei de măsline reduce riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.
Folosiți ulei de măsline pentru a rumeni diverse legume sau alte surse de proteine slabe la tigaie. Faceți un pansament ușor pentru salate cu ulei de măsline, suc de lămâie verde, ierburi, sare și piper. Puteți consuma în siguranță 7-8 linguri de ulei de măsline pe zi.
Portocale
Portocalele sunt bogate în vitamina C, minerale, flavonoide și au proprietăți antiinflamatorii, care reduc nivelul lipidelor, antialergice și anti-tumorale. Oamenii de știință au descoperit că consumul de suc de portocale poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău (colesterol LDL). Cu cât colesterolul LDL este mai mic, cu atât sunt mai mici șansele de blocare arterială.
Mâncați o portocală sau beți un pahar de suc de portocale pentru a vă menține inima sănătoasă. Puteți adăuga suc de portocale la deserturi, salate sau pui pentru a le oferi o aromă speciala, delicioasa.
Broccoli
Broccoli este o legumă ce este încărcată cu vitamine A, C, K și folat, fibre dietetice, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, acizi grași omega-3 și omega-6, seleniu și glucozinolați. Cercetătorii au descoperit că șoarecii de laborator alimentați cu broccoli au îmbunătățit funcția inimii, au redus infarctul miocardic și au crescut răspunsul antioxidant care a ajutat la protejarea inimii.
Broccoli merge bine la grătar, la cuptor sau prăjit cu alte legume sau ciuperci / pui / pește / linte. Puteți să o puneti broccoli și într-o ciorbă pentru a avea o masa consistenta și a vă menține inima sănătoasă. Puteti manca o cană de broccoli pe zi.
Morcovi
Morcovii sunt bogati in vitamine A, K, E, folati si minerale precum calciu, magneziu, potasiu si fosfor. Este interesant faptul că sunt și o bună sursă de antioxidanți care previn deteriorarea ADN-ului, reduc inflamațiile și scad nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
Puteți ronțăi la un morcov crud sau îl puteți găti / coace / amestecat cu alte legume, cu o sursă de proteine slabe (pește / pui / ciupercă) sau în tocană de pui sau supa de legume. Puteți manca o jumătate de cană de morcovi pe zi.
Ceai verde
Ceaiul verde conține compuși polifenolici activi numiți catechine. Au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, anticanceroase, antihipertensive, care scad lipidele și anti-trombogene. Catechinele ajută la eliminarea radicalilor nocivi de oxigen, la prevenirea inflamațiilor vasculare, la reducerea riscului de aterogeneză și la inhibarea sintezei și absorbției lipidelor.
Consumați 2-3 căni de ceai verde pe zi. Puteți bea dimineața sau cu 20 de minute înainte de prânz sau cină. Adăugați scorțișoară, lămâie, miere sau alte ierburi pentru a face propriul ceai verde aromat.
Căpșuni
Căpșunile sunt bogate în antioxidanți care ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului lipidelor din sânge, la prevenirea hiperglicemiei și la reducerea nivelului de colesterol LDL și trigliceride. Aceste atribute fac din căpșuni unul dintre cele mai puternice alimente pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Includeți căpșunile în cerealele de la micul dejun sau smoothie-uri sau serviți-le cu alte fructe la câteva ore după prânz. De asemenea, puteți avea ca desert căpșuni cu iaurt sau smântână.
Piept de pui
Pieptul de pui fără piele este o mare sursă de proteine slabe. Proteinele sunt blocurile musculare. Deoarece inima funcționează nonstop, este destul de firesc să existe uzură musculară. Consumul pieptului de pui va furniza organismului proteine care pot fi folosite pentru a repara mușchii inimii.
Puteti manca pana la 110 grame de piept de pui pe zi. Grătar, coaceți, fierbeți sau prăjiți puiul și serviti cu multă legumă verde și alte legume colorate pentru a vă echilibra masa.
Nuci
Consumul de nuci poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare cu 40-50%. Nucile conțin vitamina E și grăsimi monoinsaturate care acționează ca antioxidanți și agenți antiinflamatori. Cercetătorii au descoperit că consumul de migdale, fistic, nuci, nuci pecan și alune poate ajuta la reducerea colesterolului LDL.
Puteți manca nucă dimineața la micul dejun, astfel încât să puteți folosi energia generată pentru a vă desfășura activitățile zilnice. Puteți să aruncați câteva nuci în salata dvs. sau să le mâncați ca gustare seara cu o ceașcă de ceai verde.
Mere
Cercetătorii au descoperit că consumul de mere poate ajuta la scăderea inflamației, la creșterea metabolismului lipidic, la reducerea greutății și la reglarea tensiunii arteriale. Așadar, mâncați un măr în fiecare zi pentru a vă menține inima în formă.
Includeți mere în micul dejun cu cereale sau in smoothie-uri. Puteți manca un măr ca gustare de dimineață sau de seară. Adăugați câteva bucăți de măr în salată pentru a-i da o aromă exotică.
Seminte de in
Semințele de in sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA) care ajută la reducerea inflamației, formării radicalilor oxigenului și a nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, sunt bogate în fibre alimentare care ajută la pierderea în greutate.
Mâncați 2 -3 linguri de pulbere de semințe de in măcinate pe zi. Puteți adăuga pulbere de semințe de in la cereale, smoothie-uri, sucuri și salate.
Sparanghel
Sparanghelul conține saponină steroidică care ajută la reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, are proprietăți antioxidante care acționează împotriva aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare. Asigurați-vă că nu aruncați secțiunea din apropierea rădăcinilor, deoarece toți nutrienții protectori pentru inimă sunt concentrați în acea parte.
Puteți adauga sparanghelul la diverse mancaruri sau salate, merge foarte bine cu oua. Puteți face, de asemenea, sucuri de sparanghel. Puteți manca în siguranță o ceașcă de sparanghel pe zi.
Usturoi
Usturoiul conține alicină, un fitonutrient care ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale ridicate.
Mâncați un cățel de usturoi în fiecare dimineață înainte de micul dejun. Sau puteți adăuga usturoi in toast-ul integral de grâu, salate, sosuri de salată, orez brun, cartofi prăjiți, etc. Puteți manca 6-7 căței de usturoi pe zi.
Spanac
Spanacul este încărcat cu azotat alimentar care ajută la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea performanței la efort la persoanele cu boală arterială periferică, inhibă agregarea plachetară și reduce inflamația și rigiditatea arterială.
Puteți manca spanacul copt, prăjit sau fiert, în salate, supe și smoothie-uri pentru a vă menține inima sănătoasă. Puteți manca pana la o cana si jumătate de spanac pe zi.
Vin Rosu
Vinul roșu ajută la creșterea colesterolului bun (colesterolul HDL), are proprietăți antioxidante și suprimă agregarea trombocitelor. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste atribute ale vinului roșu îl fac una dintre cele mai bune băuturi pentru a-ți menține inima sănătoasă.
Bea un pahar de vin roșu la cina. Asigurați-vă că nu consumați în exces, deoarece prea mult vin in combinație cu un stil de viata sedentar poate duce la obezitate și boli de inimă.
Papaya
Papaya este bogat în antioxidanți, fibre alimentare, vitamine și minerale care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la întărirea vaselor de sânge.
Mancati un bol mediu de papaya coaptă pentru micul dejun sau gustarea de seară. Puteți face, de asemenea, smoothie de papaya pentru micul dejun.
Avocado
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, vitaminele A, E, K, C, B6, folat, acid pantotenic, niacină, potasiu, magneziu, sodiu, fitosteroli, riboflavină și alți fitonutrienți. Acestea reduc colesterolul rău, scad nivelul lipidelor din sânge, îmbunătățesc activitățile antioxidante, suprimă inflamația și normalizează nivelul glicemiei, reducând astfel riscul de boli de inimă.
Puteți manca un smoothie de avocado pentru micul dejun sau îl puteți include în salate sau sosuri pentru masa de prânz.
Rosii
Roșiile conțin antioxidanți care ajută la protejarea împotriva mutației ADN-ului, a proliferării celulare nelimitate și a bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință au descoperit că roșiile îmbunătățesc funcția cardiacă post-ischemică și reduc infarctul miocardic.
Puteți servi suc de roșii sau smoothie la micul dejun sau ca gustare de seară. Adăugați roșii în salata, curry, cartofi prăjiți, legume coapte și pui la grătar pentru a adăuga o aromă tangibilă la mâncare.
Pepene rosu
Citrulina este unul dintre compușii găsiți în pepenele rosu, care ajută la scăderea inflamației și a rigidității arteriale, la scăderea colesterolului LDL, la creșterea tensiunii arteriale și la reducerea greutății corporale.
Beti suc de pepene rosu sau smoothie pentru micul dejun. Puteți manca un castron de pepene verde ca gustare de seară. Nu mâncați mai mult de 1 ½ căni de pepene verde într-o zi pentru a evita supărarea stomacului.
Conopida
Conopida este bogată în sulforafan, un izotiocianat care declanșează multe enzime antioxidante. Aceste enzime ajută la prevenirea oxidării colesterolului LDL, inhibând inflamațiile vasculare, care, la rândul lor, previn ateroscleroza.
Adăugați flori de conopidă în supa dvs. pentru prânz sau cină. Puteți manca o cană de conopidă pe zi.
Niciun comentariu