Aminoacizi pentru creșterea părului – beneficii și surse alimentare

0

Există multe avantaje ale utilizării aminoacizilor pentru creșterea părului. Aminoacizii sunt nutrienți importanți pentru o bună dezvoltare a părului. Din păcate, din 22 de aminoacizi, corpul nostru nu poate sintetiza nouă dintre ei. Deficiența câtorva dintre acești aminoacizi esențiali și neesențiali poate provoca căderea părului.
Din fericire, puteți obține acești aminoacizi din diferite surse de hrană.
Ce sunt aminoacizii?
Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, care reprezintă o cincime din corpul uman. Oamenii de știință au descoperit cel puțin 22 de aminoacizi. Cunoscuți și ca aminoacizi esențiali, cei 9 aminoacizi pe care corpul uman nu îi poate sintetiza sunt valina, fenilalanina, leucina, izoleucina, treonina, triptofanul, histidina și metionina.
De ce sunt aminoacizii buni pentru păr?
Aminoacizii sunt buni pentru menținerea sănătății părului, rezistenței la tracțiune, densității părului și strălucirii. Aminoacizii esențiali și neesențiali se combină pentru a forma diferite tipuri de proteine. Una dintre aceste proteine ​​este keratina, componenta majoră a fibrei părului. Optsprezece aminoacizi (esențiali și neesențiali) formează această proteină de keratina.
9 aminoacizi pentru creșterea părului și surse alimentare
1. Cisteină
Cisteina este cel mai important aminoacid pentru creșterea părului. Ajută la stimularea creșterii părului nou. Cisteina este un antioxidant puternic care protejează părul de daunele solare și de alte radiații dăunătoare. Dovezile anecdotice sugerează că poate trata simptomele alopeciei. Cisteina oferă, de asemenea, sulf celulelor părului și îmbunătățește textura și rezistența.
Surse alimentare de cisteină: broccoli, pui, germeni de grâu, varză de Bruxelles, lapte și iaurt.
2. Metionină
Metionina este un alt aminoacid esențial pentru creșterea părului. Acest aminoacid este un puternic antioxidant și depozit de sulf, un ingredient cheie pentru combaterea tulburărilor părului. Aceasta crește alimentarea cu sânge a foliculilor de păr și a scalpului, ceea ce duce la creșterea părului. Dovezile anecdotice sugerează că metionina joacă, de asemenea, un rol în sinteza colagenului, care este responsabil pentru întărirea firului de păr.
Surse alimentare de metionină: pește, ouă, nuci braziliene, cereale și semințe de susan.
3. Lizina
Lizina ajută la formarea colagenului prin absorbția calciului. Acest colagen este esențial pentru dezvoltarea structurii de bază a foliculilor de păr, întărirea părului și stimularea creșterii părului. De asemenea, se crede că lizina inhibă 5-alfa reductazei de a transforma testosteronul în DHT, care este principala cauză a alopeciei androgenetice (chelie masculină).
Surse alimentare de lizină : pui, ouă, pește, carne roșie, leguminoase, nuci, carne de porc și produse lactate.
4. Glicina
Acest aminoacid joacă un rol vital în producerea de colagen necesar creșterii părului. Glicina este, de asemenea, esențială în funcționarea eficientă a sistemului digestiv și a sistemului nervos central. Astfel, poate proteja organismul împotriva tulburărilor nervoase care provoacă căderea părului.
Surse alimentare de glicină: carne, pește, produse lactate și leguminoase.
5. Arginina
Arginina este un aminoacid esențial necesar pentru un păr sănătos. Creșterea părului uman este dependentă de arginină. Cu toate acestea, soarele epuizează arginina, ceea ce face părul uscat și deteriorat. Consumul de alimente bogate în arginină poate ajuta la reducerea acestei probleme și lasă părul gros și strălucitor.
Surse alimentare de arginină: nuci, semințe, cereale integrale, carne, alge marine, iaurt și brânză.

6. Cistina
Nu confundați această cistina cu cisteina despre care am discutat mai devreme! Cistina este un aminoacid neesențial care ajută la stimularea creșterii părului și la combaterea căderii părului. Cistina se formează în corpul nostru prin legătura disulfură a două molecule de cisteină. Această legătură dublă a aminoacizilor oferă părului rezistență.
Surse alimentare de cistină: ouă, carne roșie, piept de pui, ton, linte, semințe și brânză.
7. Tirozina
Tirozina este un aminoacid neesențial produs în mod natural în corpul nostru și responsabil pentru producția de melanină a părului. De asemenea, tratează anxietatea, depresia, insomnia și alte probleme de stres care provoacă căderea părului și împiedică creșterea sănătoasă a părului.
Surse alimentare de tirozină: produse lactate și din soia, migdale, fasole Lima, semințe de dovleac și pește.
8. Glutamina
Rolul glutaminei în creșterea părului este destul de tangențial. Componenta principală a părului este keratina, care conține cantități mari de cisteină. Sinteza cisteinei necesită sulf, care este livrat la nivelul scalpului cu ajutorul glutaminei.
Surse alimentare de glutamină : carne de vită, porc, pui, brânză, iaurt, ouă, fasole, leguminoase, nuci, varză și spanac.
9. Prolina
Prolina este un aminoacid neesențial care ajută la producția de colagen și joacă un rol în menținerea țesuturilor musculare.
Surse alimentare de prolina: ouă, carne, produse lactate, fasole, soia, leguminoase, spanac, broccoli, sparanghel și avocado.
Aceștia sunt cei 9 aminoacizi benefici pentru creșterea părului și sursele lor de hrană.
Suplimentele de aminoacizi pot ajuta?
Dacă te antrenezi și iei băuturi proteice, probabil că iei suplimente de aminoacizi. Băuturile proteice cu L-glutamina și colagen vă pot face părul sănătos. Cu toate acestea, nu există cercetări care să sugereze că suplimentele de proteine ​​pot ajuta la creșterea părului.
Notă: Consultați un medic și aflați ce suplimente vor funcționa pentru dvs.
Ce este aminoacidul lichid?
Aminoacizii lichizi sunt folosiți mai ales ca condimente alimentare. Sunt preparate prin fermentarea sevei de cocos sau tratarea boabelor de soia într-o soluție acidă.
Dar îl poți aplica pe păr? Da, poți. Dar niciun studiu de cercetare nu confirmă eficiența aminoacizilor lichizi în promovarea creșterii părului atunci când este aplicat local.
Atenție la suplimentarea excesivă
Suplimentarea excesivă nu este niciodată bună pentru părul tău. Consumați alimente bogate în aminoacizi, dar nu consumați în exces. Corpul tău are nevoie de o dietă echilibrată care să includă carbohidrați, grăsimi și proteine. Doar consumul de proteine ​​și surse de aminoacizi vă va afecta negativ părul.

Niciun comentariu

Nu ratați!