Cele mai sănătoase faini pentru orice ai vrea sa pregătești

0

Făina este folosită la fabricarea deserturilor, preparatelor făcute la cuptor, a caserolelor și a pastelor.
Cu toate acestea, unele tipuri de făină sunt mai sănătoase decât altele. De exemplu, faina alba este mai putin sănătoasă, deoarece este rafinata si sunt îndepărtate tărâțele și germenii, care depozitează cea mai mare parte a fibrelor și nutrienților din grâu.
Ca atare, multe persoane sunt interesate să înlocuiască făina albă cu opțiuni mai sănătoase pentru coacere și gătit.
De fapt, unele făini populare nu sunt deloc făcute din cereale, ci mai degrabă nuci sau semințe.
Iată 5 dintre cele mai sănătoase făini pentru fiecare scop, plus profilul lor de nutrienți.
1. Faina de nuca de cocos
Faina de nucă de cocos este o făină fără grâu și fără gluten, obținută prin măcinarea cărnii uscate de nucă de cocos într-o pulbere moale și fină.
Este mai dens în calorii decât făinurile pe bază de cereale tradiționale și o sursă bună de proteine, grăsimi, fibre și minerale precum fierul și potasiul.
Spre deosebire de făina de cereale, făina de nucă de cocos conține o cantitate substanțială de grăsime. Această grăsime este în principal saturată și este în mare parte compusă din trigliceride cu lanț mediu (MCT), care pot reduce inflamația și pot sprijini metabolismul sănătos.
Deși este controversat, grăsimea saturată din nucă de cocos afectează sănătatea dvs. diferit de mâncarea fast-food, mâncarea prăjită și carnea procesată – și chiar poate oferi beneficii.
Faina de nucă de cocos este de asemenea bogată în antioxidanți și pare să aibă proprietăți antimicrobiene.
O porție de 1/2 ceașcă (64 de grame) oferă:
Calorii: 210
Proteine: 8,5 grame
Grăsime: 13 grame
Carbohidrati: 34 grame
Fibră: 25 de grame
Fier: 22% din doza zilnică (DZ)
Potasiu: 18% din DZ
Faina de nucă de cocos are o aromă ușor dulce, care se pretează la torturi, prăjituri, pâine și alte produse coapte.
Are tendința de a avea o textură nisipoasa și de a absorbi mult lichid, care poate usca unele produse coapte. Astfel, funcționează cel mai bine în feluri de mâncare care folosesc ouă pentru a menține umiditatea și structura, cum ar fi brioșele.
Când înlocuiți făina de grâu cu făina de nucă de cocos , folosiți aproximativ 1/4 din ceea ce cere rețeta, apoi înlocuiți restul de 3/4 cu un alt tip de făină.
În plus, deoarece are nevoie de mai mult lichid decât alte făini, adăugați 1 ou la 1/4 ceașcă (32 grame) de făină de nucă de cocos în produsele coapte.
2. Faina de migdale
Faina de migdale se face prin macinarea migdalelor albe într-o pulbere fină. Deoarece nu conține cereale, este fără gluten.
Faina de migdale este o sursa buna de magneziu, grasimi nesaturate omega-3, proteine ​​vegetale si vitamina E – un puternic antioxidant. Rețineți că migdalele, ca și alte nuci și semințe, sunt bogate în calorii.
Elementele nutritive din această făină oferă mai multe beneficii, cum ar fi rezistența îmbunătățită la insulină, precum și scăderea colesterolului LDL (rău) și a tensiunii arteriale. Migdalele pot proteja și sănătatea creierului, deoarece vitamina E vă poate reduce riscul de Alzheimer.
O porție de 1/2 ceașcă (56 grame) de făină de migdale oferă:
Calorii: 340
Proteine: 12 grame
Grăsimi: 30 grame
Carbohidrați: 12 grame
Fibră: 4 grame
Calciu: 5% din DZ
Fier: 6% din DZ
Potasiu: 8% din DZ
Magneziu: 65% din DZ
Vitamina E: 100% din DZ
Faina de migdale are o aromă de nucă și este ușor de utilizat. În majoritatea rețetelor, puteți înlocui pur și simplu făina de grâu cu făina de migdale la un raport egal.
Funcționează bine în produsele coapte cum ar fi clătitele, prăjiturile, și biscuiții, plus anumite alimente savuroase precum pastele de casă și chiftele.

3. Faina de Quinoa
Faina de Quinoa se face prin macinarea quinoei pentru a face o pulbere fina.
Acest pseudocereal fără gluten este considerat pe scară largă un bob integral, ceea ce înseamnă că nu a fost prelucrat și rafinat, lăsând intacți nutrienții originali.
În special, este o sursă bună de proteine, fibre, fier și grăsimi nesaturate. Mai mult, se mândrește cu efecte antioxidante și antiinflamatorii care pot beneficia de sănătatea digestivă, pot inhiba creșterea tumorii și reduce riscul global de boală.
O porție de 1/2 ceașcă (56 grame) de făină de quinoa oferă:
Calorii: 200
Proteine: 8 grame
Grăsime: 2 grame
Carbohidrați: 38 grame
Fibră: 6 grame
Fier: 33% din DZ
Potasiu: 4% din DZ
Faina de Quinoa oferă o textură umedă și fragedă la produsele coapte. Înlocuiește-l cu jumătate din cantitatea de făină de grâu în majoritatea rețetelor.
Unii oameni consideră că această făină este amară, dar puteți diminua acest gust, dacă o încălziți pe o tigaie uscată la foc mediu timp de 5-10 minute, amestecând ușor, înainte de a o adăuga la rețeta.
Faina de Quinoa este excelentă pentru clătite, brioșe și cruste pentru pizza și plăcinte. Puteți utiliza, de asemenea, pentru a îngroșa supe și sosuri.
4. Faina de hrișcă
Faina de hrișcă este obținută din hrișcă măcinată, o planta cunoscuta pentru semințele sale asemănătoare cerealelor. În ciuda numelui său, hrișca nu are legătură cu grâul și, prin urmare, fără gluten.
Făina de hrișcă are o aromă pământească și este folosită pentru prepararea de tăiței tradiționali japonezi, soba . Este o sursă bună de fibre, proteine ​​și micronutrienți precum mangan, magneziu, cupru, fier și fosfor.
Cercetările arată că această făină poate reduce glicemia la persoanele cu diabet și poate îmbunătăți biomarkerii sănătății inimii. Poate avea, de asemenea, proprietăți anticanceroase, antiinflamatorii și prebiotice.
Prebioticele sunt un tip de fibre care alimentează bacteriile benefice din intestinul dvs., care susțin sănătatea digestivă.
O porție de 1/2 ceașcă (60 de grame) de făină de hrișcă oferă:
Calorii: 200
Proteine: 4 grame
Grăsime: 2 grame
Carbohidrați: 44 grame
Fibră: 6 grame
Fier: 17% din DZ
Mangan: 34% din DZ
Magneziu: 33% din DZ
Cupru: 73% din DZ
Fosfor: 17% din DZ
Pentru cele mai bune rezultate, făina de hrișcă trebuie utilizată în combinație cu alte făini integrale, care conțin 25–50% din făina totală într-o rețetă.
Funcționează bine în clătite și pâine.
5. Faina integrala de grau
Faina de grâu se găsește în majoritatea produselor coapte pe care le vei găsi la brutării și la supermarketuri.
Cu toate acestea, grâul integral și făina albă sunt foarte diferite. În timp ce versiunea integrală a grâului este făcută prin măcinarea sâmburilor de grâu integral într-o pulbere, făina albă elimină părțile bogate în nutrienți – tărâța și germenul.
Astfel, făina integrală de grâu este considerată pe scară largă mai sănătoasă.
Este o sursă bună de proteine, fibre și o varietate de vitamine și minerale. Deoarece conține gluten , nu este potrivit pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.
O porție de 1/2 ceașcă (60 de grame) de făină integrală de grâu 100% oferă:
Calorii: 200
Proteine: 8 grame
Grăsime: 0 grame
Carbohidrați: 42 grame
Fibră: 8 grame
Fier: 11% din DZ
Potasiu: 5% din DZ
Faina integrală de grâu poate fi folosită în cantități egale ca făina albă sau de toate scopurile, în orice rețetă. Rețineți că dă o textură mai puțin pufoasă decât făina albă, deoarece nu este rafinata.
Te poți bucura de pâine de casă, brioșe , prăjituri, fursecuri, rulouri, aluat de pizza, clătite și napolitane.

Niciun comentariu

Nu ratați!