Drojdie inactivă (nutrițională) – un plus excelent în dieta zilnică

0

Drojdia nutrițională, cunoscută și sub numele de drojdie inactivă, este un tip inactiv de drojdie din trestie de zahăr și melasă de sfeclă.
De culoare galbenă, drojdia nutritivă sau inactivă vine sub formă de fulgi, granule sau sub formă de pulbere și este adesea folosită ca și condiment datorită gustului său sărat și a beneficiilor sale pentru sănătate. Are un gust de nucă, aromat. Este adesea folosită mâncăruri vegetariene, pentru a îngroșa sosuri și să acționeze ca un impuls suplimentar de nutrienți, deoarece este plină cu o serie de vitamine B.
👉 Ce este drojdia nutrițională / inactivă?
Drojdia nutrițională este un ingredient care se cultivă pe amestecuri de trestie și melasă de sfeclă. Odată ce procesul de fermentare sa încheiat, drojdia este recoltată, spălată, pasteurizată, uscată și ambalată. Este disponibilă sub formă de fulgi, granule sau pulbere.
Acest ingredient popular este utilizat în întreaga lume.
Este bine-cunoscută pentru valoarea sa nutritivă. Conține o listă lungă de substanțe nutritive și este ambalată cu fibre, proteine, vitamine B, zinc și multe altele.
Cea mai bună drojdie nutrițională / inactivă pentru dvs. poate varia în funcție de nevoile dvs. specifice. Veganii, de exemplu, pot beneficia de o versiune fortificată, care poate furniza o serie de substanțe nutritive care pot fi dificil de obținut numai din surse alimentare, cum ar fi vitamina B12. Alții care caută pur și simplu să-și adune aportul de proteine sau fibre pot prefera să opteze pentru un tip nefortificat.
👉 Cum se compară cu alte drojdii?
Este important să rețineți că drojdia nutrițională nu este aceeași cu drojdia de bere. Drojdia de bere este un produs secundar al fabricării berii și utilizat la fabricarea pâinii. Are un gust amar. În timp ce se află în aceeași familie științifică cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae , cea mai mare diferență între drojdia de bere și drojdia nutrițională este valoarea nutritivă a fiecăruia. Drojdia nutrițională este cu mult superioară drojdiei de bere și mult mai bogată în vitaminele din complexul B decât germenii de grâu și multe alte produse alimentare naturale.
Între timp, drojdia de panificație este o formă activă de drojdie care se folosește la dospirea pâinii și a altor produse de patiserie. Drojdia nutrițională este dezactivată și pasteurizată în timpul procesării, ceea ce înseamnă că este inactivă și nu va avea aceleași efecte ca drojdia de panificație.
👉 Informații nutriționale
Deși nu poate înlocui alimentele întregi, drojdia nutrițională poate contribui la furnizarea de vitamine atât de necesare, în special veganilor și vegetarienilor, care au adesea îngrijorări cu privire la obținerea de suficiente vitamine B în dietele lor. Fiecare porție conține o cantitate mică de calorii și o cantitate mare de proteine, vitamine și minerale:
Două linguri de drojdie nutrițională / inactivă fortificată conțin aproximativ:
•45 de calorii
•5 grame glucide
•8 grame de proteine
•0,5 grame grăsime
•4 grame de fibre dietetice
•9,6 miligrame tiamină (640% DZR)
•9,7 miligrame de riboflavină (570% DZR)
•9,6 miligrame vitamina B6 (480% DZR)
•7,8 micrograme vitamina B12 (130% DZR)
•240 micrograme folat (60% DZR)
•3 miligrame de zinc (20% DZR)
•1 miligram acid pantotenic (10% DZR)
•24 miligrame de magneziu (6% DZR)
•0,1 miligrame cupru (6% DZR)
•0,1 miligrame mangan (6% DZR)
•0,4 miligrame fier (4% DZR)
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Susține funcția imună
Drojdia inactivă oferă compuși beta-1,3 glucan, trehaloză, manan și glutation, care sunt asociați cu funcția imună îmbunătățită. De fapt, acești compuși ar putea contribui la reducerea riscului de infecție prin blocarea bacteriilor dăunătoare de a se atașa la mucoasa intestinelor.
Într-un articol al dr. Alan Christianson, ND, publicat în Nutrition Science News, raportează că drojdia nutrițională oferă o doză semnificativă de minerale, cum ar fi fierul. Acest lucru este util mai ales sportivilor care se antrenează mai mult de patru ore pe săptămână, deoarece poate ajuta la prevenirea deficitului de fier. Drojdia nutrițională conține, de asemenea, seleniu, care repară daunele celulare și zinc care ajută la repararea țesuturilor, vindecarea rănilor și menține simțul gustului și al mirosului.
2. Are proprietăți antivirale și antibacteriene
Dr. Seymour Pomper observă că drojdia nutrițională este a  patra cea mai prescrisă monopreparare pe bază de plante din Germania datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene.
Pomper explică faptul că, deoarece drojdia nutrițională nu a fost asociată cu tulpina Candida albicans legată de infecțiile cu drojdie, sa dovedit a fi unul dintre cele mai bune remedii pentru simptomele cronice ale candidei. De asemenea, a arătat efecte extraordinare asupra colilor, salmonelelor și stafilococului.
3. Îmbunătățește digestia
Monografiile germane indică drojdia nutrițională ca o alegere medicinală pentru diaree și pierderea poftei de mâncare, iar studiile arată avantajele sistemului digestiv. Probioticele din drojdia nutrițională / drojdia inactivă au arătat efecte pozitive asupra pacienților cu diaree și, deși sunt necesare mai multe cercetări, acestea pot ajuta la tratarea diareei.

4. Bogată în proteine
Drojdia nutrițională / drojdia inactivă este o proteină completă care conține cel puțin nouă din cei 18 aminoacizi pe care corpul tău nu îi poate produce. Aceasta este o veste minunată, în special pentru vegani și vegetarieni care ar putea lupta pentru a găsi suficiente surse de proteine în dietă.
Ca hrană proteică, de drojdia inactivă beneficiază întregul corp. Deficitul de proteine poate duce la:
•Un metabolism lent
•Probleme în lupta cu kilogramele
•Dificultate în construirea masei musculare
•Niveluri scăzute de energie și oboseală
•Concentrare slabă și probleme de învățare
•Modificări ale dispoziției
•Dureri musculare, osoase și articulare
•Fluctuații ale zahărului din sânge
•Vindecare lentă a rănilor
•Imunitate afectată
5. Susține părul, pielea și unghiile sănătoase
Drojdia nutrițională / drojdia inactivă conține multe vitamine din grupul B, de care beneficiază parul, pielea și unghiile. De asemenea, ajută la întârzierea semnelor de îmbătrânire a pielii, precum roșeață și pete. Niacina, care se găsește și în drojdia nutrițională, este adesea utilizată pentru a trata acneea cronică și pentru a îmbunătăți sănătatea generală a pielii.
6. Sprijină sarcina sănătoasă
Drojdia nutrițională / drojdia inactivă este încărcată cu vitamine B, inclusiv tiamină, riboflavină, vitamina B6 și folat. Nu numai că aceste vitamine cheie sunt cruciale pentru metabolismul celular, reglarea dispoziției, funcția nervilor și multe altele, dar sunt esențiale pentru asigurarea unei sarcini sănătoase.
Folatul este deosebit de important. Poate ajuta la reducerea riscului de defecte congenitale și la optimizarea creșterii și dezvoltării fetale. Studiile arată că nivelurile scăzute de folat în timpul sarcinii pot fi de fapt asociate cu nașterea prematură, greutatea redusă la naștere, defecte ale tubului neural și întârzierea creșterii.
7. Bogata în vitamina B12
Unul dintre principalele beneficii ale drojdiei nutriționale este conținutul său de vitamina B12, o vitamină importantă solubilă în apă, esențială pentru sinteza ADN-ului, producerea de celule roșii din sânge și menținerea sănătății sistemului nervos. Din păcate, mulți vegani și vegetarieni sunt expuși unui risc mai mare de deficiență, deoarece vitamina B12 se găsește în principal în produsele de origine animală și în anumite alimente fortificate.
Conținutul de B12 din drojdia inactivă poate varia, mai ales dacă aceasta este fortificată sau nu. Cu toate acestea, studiile arată că suplimentarea cu drojdie inactivă fortificată poate fi o modalitate eficientă de restabilire a nivelului de vitamina B12 la cei deficienți.
❗️Riscuri și efecte secundare
Pentru majoritatea oamenilor, potențialele pericole ale consumului de drojdie inactivă sunt minime și poate fi savurată în siguranță ca parte a unei diete sănătoase, bine echilibrate. Drojdia nutrițională nu conține gluten, lactoză, zahăr, aditivi și conservanți.
Dacă aveți alergie la drojdie, cel mai bine este să evitați acest ingredient cu totul pentru a preveni  simptomele alergiei alimentare, cum ar fi urticarie, mâncărime, umflături și dureri de stomac. Pe de altă parte, dacă aveți o sensibilitate la drojdia activă găsită în pâine, drojdia nutrițională este probabil sigură, deoarece este pasteurizată și inactivată în timpul procesării. Cu toate acestea, la fel ca și cu toate alimentele noi, este întotdeauna cel mai bine să consumați mai întâi o cantitate mică și să măriți treptat cantitatea pentru a vă evalua toleranța și a preveni efectele secundare adverse.
Dacă aveți probleme cu metabolizarea acidului folic, este mai bine să moderați aportul de drojdie inactivă fortificată și să selectați tipuri de drojdie nutrițională nefortificată.
Drojdia inactivă trebuie depozitată într-o zonă întunecată, rece și uscată pentru a-și maximiza durata de valabilitate. Deși, de obicei, termenul durează aproximativ un an sau doi cu o depozitare adecvată, este important să monitorizați orice schimbări de culoare, gust și miros pentru a vă asigura că este încă bună înainte de consum.

Niciun comentariu