Datorită substanțelor fitochimice, cum ar fi licopenul, roșiile joacă un rol în prevenirea bolilor cronice și aduc multe beneficii pentru sănătate. O roșie coaptă este o excelentă sursă de vitamina A, B, C, K, acid folic, tiamină, niacină, fosfor, cupru și potasiu.
În ciuda popularității ei, acum 200 de ani se credea că este un fruct otrăvitor, probabil din cauza faptului că planta aparține familiei solanaceelor, din care unele specii sunt cu adevărat otrăvitoare.
Pe măsură ce proporția fructelor și legumelor din farfurie crește, riscul bolilor cardiace, al diabetului zaharat și al cancerului scade. Consumul ridicat de fructe și legume este asociat cu o creștere a energiei și cu un stil de viață sănătos.
Ca sursă excelentă de vitamina C și alți antioxidanți, roșiile pot ajuta la combaterea formării radicalilor liberi care pot cauza cancer. În rândul bărbaților, dietele bogate în beta-caroten pot juca un rol protector împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu efectuat de Școala Harvard de Sănătate Publică, Departamentul de Nutriție.
Beta-carotenul s-a dovedit a fi capabil de a proteja organismul și împotriva cancerului de colon. Consumul ridicat de fibre din fructe și legume este asociat cu un risc scăzut de cancer colorectal. Potrivit Societății Americane pentru Cancer, unele studii au arătat că persoanele care consumă roșii cu regularitate, prezintă un risc mai scăzut de cancer de prostată, de plămâni sau de stomac.
Menținerea unui aport scăzut de sodiu ajută la echilibrarea tensiunii arteriale iar creșterea aportului de potasiu poate fi la fel de important datorită efectelor sale de vasodilatare. Conform unui sondaj din S.U.A., mai puțin de 2% dintre adulți îndeplinesc recomandarea zilnică de 4700mg de potasiu. De asemenea, un aport ridicat de potasiu este asociat cu un risc de 20% mai scăzut de moarte din cauza oricărei boli.
Conținutul de fibre, potasiu, vitamina C și colină din tomate susține sănătatea inimii. O creștere a aportului de potasiu, împreună cu o scădere a aportului de sodiu este cea mai importantă schimbare pe care o poate face o persoană pentru a-și deduce riscul bolilor cardiovasculare. Tomatele conțin acid folic, care ajută la menținerea nivelurilor de homocisteină sub control, reducând astfel riscul pentru bolile de inimă.
Dietele bogate în potasiu sunt asociate cu un risc redus de accident vascular cerebral, protecție împotriva pierderii masei musculare, conservarea densității minerale osoase și reducerea formării de pietre la rinichi.
Alimentele bogate în apă și fibre, ca tomatele, ajută la hidratare și pot stimula mișcările intestinale regulate.
Tomatele sunt o sursă bogată de licopen, luteină și beta-caroten, antioxidanți puternici care s-au dovedit a proteja ochii împotriva daunelor, precum dezvoltarea cataractei și a degenerării maculare.
Colagenul, o componentă esențială a pielii, părului, unghiilor și a țesutului conjunctiv, depinde de vitamina C. Un deficit de vitamina C duce la scorbut. Deoarece vitamina C este un antioxidant puternic, un consum redus este asociat cu deteriorări accentuate provocate de poluare, fum sau razele soarelui, ceea ce duce la riduri, pete pe piele, și alte efecte negative asupra sănătății.
Aportul adecvat de acid folic este esențial înainte și în timpul sarcinii pentru a proteja copilul de defectele tubului neural.
Acidul folic din tomate ajută la depresie prin prevenirea formării în organism a unui exces de homocisteină, care împiedică sângele și diverși nutrienți să ajungă în creier. Excesul de homocisteină interferează cu producerea hormonilor care ne fac să ne simțim bine, serotonina, dopamina și norepinefrina, care reglează starea de spirit, somnul și apetitul.
Niciun comentariu