Suc de afine – beneficii importante + rețete

0

Ingrediente:
– 1 cană de afine (aproximativ 150 grame)
– 1/4 lămâie
– 1 rodie
Mod de preparare:
Se aleg semințele din rodie și se adaugă în blender, împreună cu afinele și sfertul de lămâie. Se amestecă pană se omogenizează.
Ingrediente:
– 1 kg afine
– 300 – 500 grame zahăr tos (de preferat 300 grame sau mai puțin)
– 500 ml apă
– 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Afinele se curăță de frunze și codite, se spală în mai multe etape, se pun într-un vas cu apă și se lasă să fiarbă. Când fructele încep să plesnească, se trage vasul de pe foc și se lasă să se răcească. Fructele fierte se pasează printr-o sită fină și sucul obținut, după ce pasta și-a lăsat toată zeama, se lasă să se limpezească pană a doua zi. Sucul decantat se fierbe, împreună cu zahărul, la foc mic. Se adaugă zahăr vanilat și se fierbe un sfert de oră. Se răcește, se toarnă în sticle, iar sticlele se leagă la gură cu celofan. Se păstrează în cămară.
Beneficiile sucului de afine
Beneficiile pentru sănătate ale sucului de afine includ susținerea sănătății tractului urinar, ameliorarea tulburărilor respiratorii, pietre la rinichi, prevenirea și controlul cancerului și bolilor de inimă. Este, de asemenea, benefic în prevenirea tulburărilor stomacale și a diabetului zaharat (prima rețetă, fără zahăr), precum și a bolilor de gingii cauzate de placa dentară.
Sucul de afine este bogat în antioxidanți, vitamina C și acid salicilic. Conținând doar 45 de calorii/cană, sucul de afine se potrivește foarte bine în cadrul dietei de slăbire (fără zahăr).
În ceea ce privește mineralele, sucul de afine conține calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu, potasiu și zinc. De asemenea conține și vitamine cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, E și K.
Tratamentul infecțiilor tractului urinar
Infecțiile tractului urinar se referă la micro-organismele din urină care depășesc nivelurile normale. Aceste infecții se pot dezvolta în vezica și pot provoca cistită. Sucul de afine conține proantocianidine care posedă proprietăți ce împiedică bacteriile să se lege de celulele de pe pereții vezicii urinare. Acești compuși împiedică înmulțirea bacteriilor și promovează eliminarea acestora din organism prin urinare. Cercetările arată că sucul de afine băut cu regularitate poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare.
Efecte anti-tumorale
Eficacitatea anti-tumorală oferită de sucul de afine este atribuită prezenței compușilor polifenolici din fruct. Studiile arată că aceștia inhibă dezvoltarea și răspândirea tumorilor pulmonare, de sân, colon, prostată și alte tumori canceroase. Sucul de afine conține o cantitate mare de acid salicilic care poate ajuta la reducerea umflăturilor, prevenirea formarii cheagurilor de sânge și eliminarea tumorilor.
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Sucul de afine contribuie la scăderea riscului de boli cardiace și poate ajuta la susținerea sănătății cardiovasculare. Flavonoidele prezente în suc au proprietăți antioxidante și pot reduce riscul de ateroscleroză. Ateroscleroza este o boală în care arterele sunt îngustate din cauza acumulării de grăsimi, calciu și colesterol în sânge. Acest lucru împiedică fluxul de sânge bogat în oxigen să ajungă în diferite părți ale corpului și poate duce la rezultate potențial letale, cum ar fi atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

Previne dezintegrarea dinților
Compușii chimici prezenți în afine inhibă bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală. Aceste componente inhibă producția de acid și protejează dinții de boala parodontală prin prevenirea creșterii plăcii. O bună igienă orală, împreună cu consumul de afine, perturbă mecanismul patogen al cariilor dentare și oferă o sănătate îmbunătățită. În același timp, trebuie să aveți grijă de conținutul crescut de zahăr și de aciditatea unor sucuri de afine disponibile în comerț – sucul natural este întotdeauna mai bun!
Previne infecțiile respiratorii
Conform studiilor efectuate, sucul de afine luptă împotriva gripei, care este o cauză obișnuită a infecțiilor urechilor și a căilor respiratorii. Sucul proaspăt este eficient în combaterea infecțiilor.
Ameliorează durerile în gât și răceala.
Anti-cancerigen
Sucul de afine conține proantocianidine, care inhibă creșterea diferitelor celule canceroase. Studiile au arătat că dietele bogate în flavonoide joaca un rol fundamental în reducerea riscului de cancer. Acesta conține componente anti-cancerigene care interferează cu creșterea celulelor canceroase.
Întărește oasele și dinții
Deși sucul de afine este o sursă naturală de calciu, mulți producători de suc adaugă calciu suplimentar. Natural sau nu, calciul reduce riscul de a dezvolta osteoporoză.
Bun pentru slăbit
Sucul de afine este bogat în acizi grași organici, ce au un efect de emulsifiere asupra depozitelor de grăsime din corp. Deci, este benefic pentru cei care doresc să scape de kilogramele în plus.
Împiedică apariția pietrelor la rinichi
Cantitatea mare de componente acide din sucul de afine previn formarea de pietre la rinichi.
Tratamentul inflamației pulmonare
Efectele antiinflamatorii ale acestui suc s-au dovedit a fi eficiente împotriva inflamației la plămâni cauzate de virusul gripal.
Beneficii anti-îmbătrânire
Oamenii de știință sugerează că bogăția de fitonutrienți și antioxidanți din sucul de afine joacă un rol vital în asigurarea protecției împotriva problemelor care se dezvoltă odată cu vârsta, cum ar fi pierderea memoriei și lipsa de coordonare. Are o mulțime de proprietăți terapeutice care protejează celulele de daunele cauzate de molecule instabile, numite radicali liberi, ce contribuie la
accelerarea îmbătrânirii.

Niciun comentariu

Nu ratați!