Ardei iute verde – un plus de aroma și un surplus de sănătate – beneficii și precauții

0
ardei iute verde beneficii

Ardeii iuți sunt ingrediente des întalnite în bucătăriile indiene, thailandeze și mexicane. S-au descoperit peste 200 de specii diferite care conțin capsaicină ca ingredient activ. Capsaicina este o componentă extraordinar de benefică pentru sănătate, inclusiv pentru procesul de respirație, tensiune arterială și sănătatea inimii.
Literal, ardeii iuți provin din Mexic. Diverse soiuri s-au răspândit treptat la nivel global, atât în scopuri alimentare, cât și ca remedii tradiționale. Soiurile din Europa și America de Nord sunt derivate din Capsicum annuum și produc fructe galbene, albe, violet, roșii până la negre. Ardeii necopti sunt verzi și pe măsură ce se coc își formează culoarea roșie. Practic, este o sursă valoroasă de vitamina A, B, C, E, P și minerale precum magneziu, fier, potasiu, macronutrienți și fibre dietetice.
Ardeiul iute verde este bine-cunoscut pentru gustul său intens, picant, care este furnizat de cantitatea imensă de capsaicină, un stimulent fără efect narcotic. Are un rol crucial în creșterea imunității și acționează ca agent anti-ulcer, anti-cancer, anti-inflamator, analgezic, anti-hemoroidal și anti-epileptic. De asemenea, ajută la gestionarea arsurilor, psoriazisului, migrenei cronice, diabetului și tulburărilor cardiace.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale ardeilor verzi picanți
1. Sursă de antioxidant
Ardeii iuți verzi sunt o mare sursă de antioxidanți. Are cantități ample de vitamina C, A, complex B (B6 și B9). Combate efectele dăunătoare ale bacteriilor din corp și sunt utili pentru a preveni coagularea sângelui, care este o cauză majoră a problemelor cardiovasculare, cum ar fi stopul cardiac și accidentul vascular cerebral. Împiedică extinderea cancerului la colon, plămâni și prostată.
2. Reduce inflamația
Ardeii iuți verzi oferă ameliorare de durere, iar umflarea este asociată cu afecțiuni osoase, cum ar fi osteoartrita și artrita.
3. Calmează sistemul respirator
Ardeii iuți conțin fitonutrienți care relaxează pasajul respirator, reduc riscul de cancer pulmonar și previn problemele legate de plămâni precum tuse, astm și răceală.

4. Previn infecțiile
Ardeii iuți verzi au proprietăți anti-bacteriene care previn infecții precum piciorul atletului, infecțiile colonului și herpes zoster.
5. Sporește imunitatea
Acesta conține substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitamina C și B6, care sporesc imunitatea organismului.
6. Sprijină digestia
Ardeii iuți verzi sunt ambalați cu fibre dietetice esențiale care curăță colonul și susțin mișcările sănătoase ale intestinului și, de asemenea, previn riscul de constipație.
7. Bogați în calciu
Cantitatea adecvată de calciu în ardeii iuți este necesară pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților. De asemenea, repară țesuturile și ajută la formarea de noi celule sanguine.
8. Menține sănătatea vederii
Ardeii iuți verzi conțin vitamina A, un nutrient esențial necesar pentru îmbunătățirea vederii și scăderea riscului de cataractă și degenerescență maculară care apare odată cu îmbătrânirea.
9. Ajută la slăbit
Ardeii iuți nu conțin calorii. De asemenea, promovează metabolismul organismului și ajută la arderea excesului de grăsime din organism.
10. Menține tinerețea pielii
Vitamina C, un puternic antioxidant facilitează formarea de colagen care menține fermitatea, precum și sănătatea pielii. Fitonutrienții găsiți în ardeiul iute ajută la vindecarea erupțiilor, acneei, petelor, coșurilor și ridurilor. Vitamina E formează uleiuri naturale care sunt benefice pentru piele.
11. Oferă o stare de spirit pozitivă
Capsaicina eliberează endorfine bune și acționează ca antidepresiv, menținând starea de spirit pozitivă.
12. Menține sănătatea părului
Ardeii verzi iuți conțin siliciu natural care favorizează circulația sângelui către scalp și foliculii de păr. Ca stimulator, protejează foliculii de păr. Ardeii iute au vitamina C care absoarbe fierul și furnizează oxigen părului, prevenind vârfurile despicate și ruperea părului.
❗️ Atenție
– Când este consumat în cantități mari, provoacă iritarea stomacului și a pielii.
– Nu atingeți nasul, gura și ochii după ce ați manipulat ardei iute. Spălați-vă bine mâinile.
– Limitați aportul pentru menținerea sănătății, deoarece concentrația ridicată de capsaicină poate fi toxică pentru organism.
– Cu un conținut ridicat de fibre, un consum prea mare duce la diaree sau mișcare slabă.
– Poate provoca inflamații rectale.
– Aportul în exces crește temperatura corporală și duce la ulcere la nivelul gurii.
– De asemenea, crește riscul de alergie dacă îl consumați excesiv.
– Aportul de ardei iute poate provoca avortul atunci când este consumat în exces.

Niciun comentariu

Nu ratați!