Cercetări aprofundate în nutriția sparanghelului au condus la faptul că această legumă este clasată printre fructele și legumele de top pentru capacitatea sa de a reduce efectul radicalilor liberi care dăunează celulelor.
Care sunt beneficiile consumului de sparanghel? Este un aliment bogat în nutrienți, care are un conținut ridicat de acid folic și este, de asemenea, o sursă bună de potasiu, fibre, vitamina B6, vitamina A, vitamina C și tiamină.
Ambalat cu antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii, sparanghelul este folosit ca legumă medicinală de 2.500 de ani. Astăzi, este considerată o sursă valoroasă de compuși fenolici în dieta noastră.
Lista beneficiilor nutriționale pentru sparanghel este lungă, deoarece s-a demonstrat că ajută digestia, oasele, menține sănătatea inimii și protejează celulele. Și potrivit Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, poate fi o parte valoroasă a unei diete care reduce riscul de cancer.
Ce este sparanghelul
Sparanghelul ( Asparagus officinalis ) face parte din familia plantelor Asparagaceae. Credeți sau nu, există peste 300 de specii de sparanghel cultivate în întreaga lume.
Acestea au fost odată clasificate în familia plantelor Liliaceae, care include, de asemenea, ceapă, praz, usturoi și arpagic, dar, potrivit majorității surselor, acest lucru a fost schimbat.
Sparanghelul este originar din cea mai mare parte a Europei, Asia de Vest și Africa de Nord. A fost cultivat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 2500 de ani în Grecia.
Tipuri
Există trei soiuri principale de sparanghel: american / britanic, care este verde; Francez, care este purpuriu; și spaniol / olandez, care este alb. Cel mai frecvent tip de sparanghel este verde; sparanghelul alb este mai delicat și este greu de recoltat; sparanghelul purpuriu este mai mic și mai fructos ca aromă.
Unele dintre numeroasele tipuri existente astăzi includ Jersey Giant, Jersey King și Mary Washington. Sparanghelul purpuriu, în special, este, de asemenea, o sursă excelentă de antociani, aceleași fitochimice benefice găsite în fructele de pădure și vin roșu.
Sparanghelul alb este cultivat de fapt în absența razelor solare pentru a preveni dezvoltarea clorofilei. Unele studii au descoperit că cea mai mare activitate antioxidantă este în sparanghelul verde și cea mai mică în cel alb.
Informații nutriționale
O ceașcă de sparanghel brut, conform USDA, conține:
•27 de calorii
•3 grame de proteine
•3 grame de fibre
•5 grame de glucide
•55,7 mcg vitamina K (70% DZR)
•1.013 UI vitamina A (20% DZR)
•70 mcg folat (17% DZR)
•2,9 mg fier (16% DZR)
•7,5 mg vitamina C (13% DZR)
•0,2 mg vitamina B1 / tiamină (13% DZR)
•0,3 cupru (13% DZR)
•0,2 mg vitamina B2 / riboflavină (11% DZR)
•271 mg potasiu (8% DZR)
•1,3 mcg vitamina B3 / niacină (7% DZR)
•0,1 mg vitamina B6 (6% DZR)
Sparanghelul este un super-aliment
Nutriția sparanghelului este impresionantă deoarece nu conține grăsimi, este foarte scăzut în calorii și este plin de vitamine și minerale.
Când a fost cultivat pentru prima dată, a fost folosit ca medicament natural devenind cunoscut pentru proprietățile sale diuretice.
Astăzi știm că unele dintre numeroasele beneficii ale sparanghelului includ furnizarea de glutation care protejează împotriva stresului oxidativ, ajutând la menținerea tensiunii arteriale și a colesterolului sănătos, protejând împotriva infecțiilor din tractul urinar și multe altele.
Top 9 beneficii pentru sănătate
1. Sursă bună de vitamina K
Nutriția sparanghelului este bogată în vitamina K, care este vitamina primară care coagulează sângele. Multe studii au descoperit că vitamina K poate îmbunătăți și sănătatea oaselor noastre, deoarece funcționează cu vitamina D pentru a facilita mineralizarea osoasă, creșterea celulară și reînnoirea țesuturilor.
Studiile au demonstrat, de asemenea, că vitamina K nu numai că poate crește densitatea minerală osoasă la persoanele osteoporotice, ci poate reduce efectiv rata fracturilor.
Vitamina K este un jucător cheie în susținerea sănătății inimii, deoarece ajută la prevenirea întăririi arterelor, inclusiv la păstrarea calciului din căptușeala arterelor și din alte țesuturi ale corpului, unde se pot provoca leziuni.
2. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
Sparanghelul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care ajută la reducerea problemelor cronice comune de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer .
Două clase de antioxidanți găsiți în nutriția sparanghelului numiți fenolici și flavonoizi (inclusiv quercetina, izorhamnetina și kaempferolul) sunt deosebit de importante pentru prevenirea bolilor.
Nutriția sparanghelului conține și saponine, acid ascorbic și fructooligozaharide, contribuind la efectele sale antitumorale.
Unele studii pe animale sugerează că sparanghelul este util în prevenirea hipertensiunii și păstrarea funcției renale datorită componentelor sale funcționale.
Glutationul, care se găsește în multe legume verzi, portocale, usturoi și alte alimente vegetale, încetinește procesul de îmbătrânire și descompune radicalii liberi; de asemenea, vă poate ajuta să vă protejați pielea de daunele provocate de soare și de poluare. Glutationul este considerat a fi „ antioxidantul principal ” și cel mai important regulator care controlează procesele inflamatorii.
3. Servește ca diuretic natural
Ceea ce face ca nutriția sparanghelului să fie unică este că această legumă conține substanțe chimice care îl fac să acționeze ca un diuretic natural. Asta înseamnă că sparanghelul promovează producția de urină și poate ajuta la combaterea balonării. Acest lucru mărește excreția apei din corp, în special eliminând sarea și lichidul în exces.
Proprietățile sale diuretice, precum și potasiul, îi permit să ajute la reglarea tensiunii arteriale, potrivit anumitor studii.
Sparanghelul este bogat în asparagina și este utilizat împreună cu o mulțime de lichide ca „terapie de irigare” pentru a crește cantitatea de urină. Acest lucru este benefic în special pentru persoanele care suferă de edem (acumularea de lichide în țesuturile corpului).
Este, de asemenea, benefic pentru persoanele care au tensiune arterială crescută sau alte boli legate de inimă. În plus, s-a descoperit că asparagina are proprietăți calmante.
Sparanghelul poate fi utilizat și pentru tratarea infecțiilor tractului urinar și a altor afecțiuni ale tractului urinar care provoacă durere și umflături.
Sparanghelul este bun pentru rinichi
Da, s-a demonstrat că ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi și a vezicii urinare. Cu toate acestea, în cantități excesive, poate irita rinichii!
4. Hrănește tractul digestiv
Nutriția sparanghelului conține compuși prebiotici și cantități semnificative de inulină, care nu se descompune în sistemul nostru digestiv, ci trece nedigerată în intestinul gros, unde devine o sursă de hrană pentru bacterii bune și sănătoase.
A avea suficiente „bacterii bune” în intestin este legat de o absorbție sporită a nutrienților, un risc mai scăzut de alergii și un risc mai mic de cancer de colon și pancreatic, printre altele.
5. Ajută la o sarcină sănătoasă
Cercetătorii știu acum că sparanghelul poate ajuta la menținerea unei sarcini sănătoase. Conține o cantitate semnificativă de folat, ceea ce îl face o alegere vegetală importantă pentru femeile însărcinate.
Această legumă poate ajuta, de asemenea, la tratarea anemiei din cauza deficitului de folat, care este frecventă în rândul femeilor însărcinate și postpartum.
Folatul poate reduce riscul de defecte ale tubului neural la făt, deci este esențial ca femeile care doresc să rămână însărcinate să obțină suficient de mult. Folatul funcționează împreună cu vitamina B12 și vitamina C pentru a ajuta organismul să descompună, să utilizeze și să creeze noi proteine.
De asemenea, ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la producerea ADN-ului, elementul constitutiv al corpului uman, care transportă informații genetice.
6. Sursă bună de fibre
Consumul de legume cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi sparanghelul, este o modalitate excelentă de a obține suficientă fibră, care este digerată încet și vă menține senzația de plin, fără a consuma calorii în exces. O porție de sparanghel conține mai mult de un gram de fibre solubile, care s-a dovedit a reduce riscul de boli de inimă.
Fibrele solubile se dizolvă în corpul nostru într-o masă lipicioasă care acționează pentru a prinde grăsimea, zaharurile, bacteriile și toxinele și pentru a le elimina din corp. Deoarece fibrele solubile atrag apa și se transformă în gel în timpul digestiei, ne încetinește digestia.
Fibrele insolubile nu se dizolvă; în schimb, componentele sale rigide freacă mucoasa tractului digestiv, îndepărtând placa mucoidă, toxinele prinse și alte materiale.
Fibrele eliberează, de asemenea, acizi organici în organism care ajută ficatul să funcționeze și ne scapă organismele de agenți patogeni și colesterol adăugat. Consumul crescut de fibre poate proteja împotriva tulburărilor gastro-intestinale, incluzând boala de reflux gastroesofagian, ulcerul duodenal, diverticulita, constipația și hemoroizii.
Persoanele care au un aport ridicat de fibre dietetice par a prezenta un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta obezitate, împreună cu boli coronariene, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet și anumite boli gastro-intestinale.
Creșterea aportului de fibre scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului seric. Dacă urmați o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, veți fi fericiți să știți că există puțini carbohidrați în compoziția sparanghelului.
7. Bogat în vitamina B1 (tiamină)
La fel ca majoritatea vitaminelor B, tiamina joacă un rol în modul în care corpurile noastre folosesc energia din alimente și este vitală pentru funcția celulară. Tiamina ajută în mod specific organismul să transforme carbohidrații în energie, ceea ce este important pentru metabolism, concentrare și forță.
Vitaminele B susțin metabolismul zaharurilor și amidonului, deci sunt esențiale pentru gestionarea glicemiei. De asemenea, sunt necesare pentru reglarea homocisteinei, un aminoacid care poate duce la boli de inimă dacă atinge niveluri excesive în sânge.
Acest lucru face ca sparanghelul să fie și o opțiune excelentă pentru sănătatea inimii.
8. Ajută la combaterea cancerului
Unul dintre cele mai importante beneficii ale sparanghelului pentru bărbați este că extractele derivate ajută la apărarea împotriva cancerului de prostată. Anumite studii sugerează că extractul de Asparagus laricinus prezintă citotoxicitate selectivă asupra celulelor canceroase, dar nu și asupra celulelor necanceroase.
Acesta este bogat în glutation, un compus detoxifiant care poate ajuta la distrugerea agenților cancerigeni.
Glutationul joacă un rol crucial în funcția imunitară. Sparanghelul poate ajuta la combaterea sau protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerelor de oase, sâni, plămâni și colon.
Inflamarea persistentă și stresul oxidativ cronic sunt factori de risc pentru multe tipuri de cancer și ambele probleme pot fi amânate printr-un aport alimentar de nutrienți antiinflamatori și antioxidanți.
9. Sprijină sănătatea pielii
Beneficiile sparanghelului pentru piele includ protejarea împotriva deteriorării solare și chiar a potențialului cancer de piele. Acest lucru se datorează prezenței vitaminei A și a diferiților antioxidanți.
Vitaminele C, E și A, beta-carotenul (carotenoidele) și polifenolii se numără printre antioxidanții pe care mulți dermatologi îi recomandă pentru a ajuta la prevenirea problemelor legate de piele. Vitamina A poate ajuta, de asemenea, la echilibrarea producției de ulei și la gestionarea acneei.
După ce au mâncat sparanghel unii oameni declară că urina lor are un miros ciudat. Mirosul, odată suspectat că este produsul unui metabolism defect, este de fapt inofensiv – este produs din cauza compușilor de sulf din sparanghel pe care corpul tău nu i-a absorbit.
Niciun comentariu