1. Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt foarte bogați în vitamina A și în vitamina C. Ei furnizează carbohidrați naturali și zahăr, pe care organismul le folosește pentru energie, plus potasiu și fibre, care susțin digestia și sănătatea inimii.
2. Broccoli
Cele mai multe tipuri de legume crucifere, inclusiv broccoli, cresc toamna, oferindu-vă antioxidanți puternici, precum și minerale și fibre esențiale. Broccoli este deosebit de bogat în glucozinolați și antioxidanți, cum ar fi carotenoide, clorofilă, vitaminele E și K și compuși fenolici.
3. Varză
Atât varza verde, cât și cea roșie sunt pline de vitamina C, vitamina K, mangan și antioxidanți, cum ar fi antocianinele (se găsesc în legumele violet și roșii).
4. Conopida
Dacă doriți un înlocuitor cu conținut scăzut de carbohidrați pentru cartofi sau chiar cereale, încercați conopida tăiată cubulețe sau piure. Este o sursă excelentă de carotenoizi, fibre, folați și potasiu, plus compuși fenolici care ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
5. Morcovi
Morcovii sunt o modalitate excelentă de a vă crește aportul de vitamina A și carotenoide, care vă ajută să vă protejați ochii și pielea de deteriorarea celulară. În plus, morcovii furnizează vitamina K, potasiu, tiamină, niacină și fibre.
6. Păstârnac
Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă strâns legată de morcovi. Sunt bogați în fibre, vitamina C și oferă, de asemenea, magneziu.
7. Napi
O altă rădăcină vegetală, napii cresc sub pământ, unde absorb nutrienții și dezvoltă amidon. Îți oferă vitamina K, vitamina A, potasiu, vitamina C, acid folic, cupru și mangan.
8. Țelină/Rădăcină de țelină
Țelina are o textură crocantă, dar se înmoaie când este gătită, asemănător cu cartofii sau napii. Rădăcina de țelină este o sursă bună de vitamina C, fosfor și vitamine B.
9. Fenicul
Feniculul a fost folosit de multă vreme pentru sprijinul digestiv – în plus, conține compuși antiinflamatori, antimicrobieni și antitumorali și antioxidanți. Este bogat în compuși fenolici, inclusiv bioflavonoide, acizi fenolici, taninuri și cumarine, plus potasiu și vitaminele C și A.
10. Fasole verde
Fasolea verde poate fi consumată atât fiartă, cât și crudă. Este plină de vitaminele A, C și K, mangan, acid folic și fibre.
11. Anghinare
Anghinarele sunt pline de vitamina C și magneziu – în plus, conțin puțin fier și chiar unele proteine. Există o mulțime de moduri de a le folosi, cum ar fi umplerea și coacerea lor sau adăugarea la paste și pizza.
Alte legume de toamnă pe care să le încercați când vremea se răcește includ:
– Spanac
– Praz și ceapă
– Usturoi
– Cicoare
– Andivă
👉 Beneficii pentru sănătate
Multe legume de toamnă și legume de iarnă sunt surse excelente de nutrienți, inclusiv:
– antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele
– vitaminele C , A și K
– fibre
– potasiu
– magneziu
– calciu
Acești nutrienți susțin un sistem imunitar sănătos, digestia și alte funcții, mai ales atunci când ai cea mai mare nevoie de ei în timpul tranziției anotimpurilor în cele mai reci luni ale anului.
Mâncarea sezonieră aduce beneficii și fermierilor locali, iar produsele sunt de obicei mai proaspete, mai gustoase și mai hrănitoare decât alimentele consumate în afara sezonului.
👉 Beneficiile pentru sănătate asociate cu legumele de toamnă includ:
– Ajută la combaterea inflamației și a daunelor radicalilor liberi, care pot contribui la multe boli cronice.
– Sprijin pentru eliminarea sănătoasă și prevenirea constipației.
– Ajută la gestionarea poftei de mâncare, controlul aportului de calorii și, eventual, pierderea excesului de greutate.
– Promovarea nivelului sănătos al zahărului din sânge, al colesterolului și al tensiunii arteriale.
Niciun comentariu