Anghinarele sunt extraordinare pentru mentinerea unui organism sanatos si nu numai

0

Numită și anghinara globului, și denumită științific Cynara scolymus, anghinarea este o legumă aparținând familiei floarea-soarelui. Mugurii de flori ai plantei (înainte ca florile să înflorească) sunt porțiuni comestibile. Se numește „artischoke” în germană, „artichaut” în franceză, „alcachofa” în spaniolă și „chao xian ji” în chineză.
Anghinara este bogată în agenții bioactivi apigenina și luteolina, iar activitatea antioxidantă a capetelor de flori de anghinare este cea mai mare raportată la legume. Și ghiciți ce – există peste 140 de soiuri de anghinare, dintre care doar 40 sunt cultivate și vândute comercial ca aliment.
De asemenea, extractele de frunze de anghinare sunt mai benefice decât anghinele în sine. Acest lucru se datorează faptului că compușii polifenolici se găsesc în concentrații mai mari în frunzele plantei. Unii dintre compușii foarte importanți din extractul de frunze de anghinare sunt:
– Cinaina, care acționează asupra celulelor hepatice pentru a spori producția de bilă.
– Cinaropicrina, ceea ce face ca anghinele să aibă un gust amar.
– Cynaroside, care are proprietăți antiinflamatorii.
– Steroli, care ajută la reducerea cantității de colesterol absorbit din intestin în fluxul sanguin.
– Acidul malic, care este un acid organic.
Există două tipuri de extract de anghinare – extractul de anghinare (care este extractul globului de anghinare) și extractul de cardon (extract din frunze) – ambele au proprietăți antioxidante excelente.
Numele de anghinare se crede că provine de la cuvântul „articiocco” (ciocco înseamnă ciot). Înregistrările privind consumul de anghinare datează din Grecia antică și imperiul roman. Astăzi, această plantă poate fi găsită în regiunea mediteraneană și face parte din dieta sănătoasă mediteraneană.
Fibra din anghinare ajută la digestie și contribuie la pierderea în greutate sănătoasă. De asemenea, reglează nivelul de zahăr din sânge și colesterol, acesta din urmă îmbunătățind și sănătatea inimii. În timp ce antioxidanții importanți precum quercetina și acidul galic previn cancerul, alți antioxidanți din anghinare ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și părului.
Ajută la tratarea indigestiei și a altor probleme digestive
Extractul de frunze de anghinare este recomandat în mai multe părți ale lumii pentru a trata indigestia. Extractul crește fluxul de bilă și acest lucru grăbește alimentele prin tractul digestiv. Acesta este și motivul pentru care extractul poate ușura simptomele precum senzatie de plin și balonare.
Un studiu din Marea Britanie vorbește și despre modul în care extractul de frunze de anghinare poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Iar anghinarea este o legumă fibroasă, hrănește bacteriile probiotice sănătoase din intestin și îmbunătățește sănătatea intestinului.
Previne dezvoltarea cancerului
S-a constatat că extractele de anghinare au efecte negative asupra celulelor canceroase de sân în mai multe studii. De asemenea, cercetările afirmă că anghinarea poate încetini activitatea celulelor canceroase hepatice. Toate acestea pot fi atribuite silimarinei, un flavonoid din anghinare, care s-a dovedit a fi un agent anticancer.
Antioxidanții din anghinare, și anume rutina, quercetina și acidul galic s-au dovedit a reduce creșterea celulelor canceroase. S-a constatat că polifenolii din anghinare determină moartea celulelor canceroase.
Conform altor rapoarte, antioxidanții din polifenoli ucid și celulele canceroase pancreatice. Acest lucru poate fi atribuit apigeninei, unul dintre compușii din anghinare.
Îmbunătățește sănătatea ficatului și ajuta la detoxificare
Anghinarele sunt destul de populare pentru detoxificarea ficatului. Cinaina și silimarina, doi compuși din anghinare, sunt cunoscuti pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului prin reducerea cantității de toxine. Anghinara are proprietăți similare de regenerare a ficatului precum cardiul de lapte (o plantă cunoscută în special pentru proprietățile sale de îmbunătățire a ficatului).
Conform unui studiu turc, extractul de frunze de anghinare reduce stresul oxidativ asupra ficatului.

Îmbunătățește sănătatea inimii
Fibra din anghinare poate contribui la sănătatea inimii. Și, conform unui studiu italian, anghinele prezintă o acțiune de reducere a lipidelor și a glicemiei, care îmbunătățește într-o mare măsură sănătatea inimii.
S-a constatat ca sucul de frunze de anghinare, de asemenea, are efecte antihipertensive – mai ales la pacienții cu hipertensiune arterială ușoară. Scăderea tensiunii arteriale este, de asemenea, o modalitate de a proteja inima de daune și boli. Iar acest lucru poate fi atribuit conținutului de potasiu.
Un studiu efectuat in Germania a dovedit că anghinarea nu numai că a scăzut colesterolul rău, dar a crescut și nivelul de colesterol bun. Extractul de frunze de anghinare stimulează fluxul de bilă – iar acest lucru joacă un rol cheie în excreția excesului de colesterol din organism. Anghinarele contin cenarină și lactone, compuși care împiedică sinteza colesterolului.
Menține pielea sănătoasă
Anghinarele sunt foarte bogate în antioxidanți, care îmbunătățesc sănătatea și aspectul pielii și încetinesc îmbătrânirea acesteia. De asemenea, sunt bogate în vitamina C, care este unul dintre cei mai mari contribuitori la dezvoltarea sănătoasă a colagenului. Și din moment ce anghinarele ajută la detoxificare, acest lucru se reflectă și asupra sănătății pielii tale – deoarece eliminarea toxinelor din organism este o modalitate de a îmbunătăți aspectul pielii.
Antioxidanții din anghinare previn stresul oxidativ, care afectează sănătatea pielii. Extractul de frunze conține un alt produs chimic important numit cianaropicrină, care reduce daunele cauzate de razele UV și protejează pielea.
Par sănătos
Fiind o sursă bogată de vitamine A, B și C, precum și fosfor și calciu – anghinara reînvie părul uscat și degradat făcându-l strălucitor și sănătos.
Puteți fierbe frunze de anghinare verde aproximativ o jumătate de oră. Lăsați să se răcească și apoi strecurați. Masați la nivelul scalpului. Puteți lăsa peste noapte și spălați cu apă caldă dimineața. Acest lucru nu numai că îmbunătățește aspectul părului, dar tratează și alte probleme ale acestuia, cum ar fi mătreața și scalpul uscat.
Ajuta la pierderea in greutate
Fiind bogate în fibre, anghinarele pot ajuta la pierderea în greutate. Fibrele ajută organismul să scape de deșeuri, zahăr, toxine și excesul de colesterol – toate acestea ar putea duce la creșterea în greutate. Studiile au arătat că a lua multă fibră este o modalitate excelentă de a preveni grăsimea viscerală (tipul de grăsime care se acumulează în jurul organelor interne).
De asemenea, fibra se poate extinde în intestinele dvs. și vă poate menține sătui pentru perioade lungi. În mod implicit, acest lucru reglează greutatea corporală.
Anghinara este săracă în calorii și grăsimi, prin urmare, este o alegere excelentă într-o dietă de slăbit. Conținutul ridicat de fibre din anghinare stimulează metabolismul. La fel și ceilalți nutrienți precum niacina, vitamina B6, tiamina și acidul pantotenic – toate acestea prezintă activități metabolice optime.
Protejează împotriva toxicității plumbului
Acumularea de plumb în rinichi și alte organe poate fi letală. Dar efectul antioxidant al anghinarei reduce concentrația de plumb în sânge.
Îmbunătățește imunitatea
Unul dintre motive este vitamina C – anghinarele sunt bogate în acest nutrient și au grijă de sistemul dumneavoastră imunitar. Și având în vedere că anghinarea este un prebiotic bun, îmbunătățește flora intestinului, iar acest lucru îmbunătățește și imunitatea.
Anghinara este o bună sursă de fier, care contribuie la un sistem imunitar puternic. Și având în vedere că legumele sunt bogate în numeroși alți fitonutrienți, ele stimulează apărarea organismului împotriva bolilor.
Cantitatea mare de proteine ​​din anghinare îmbunătățește imunitatea – deoarece proteina este necesară pentru regenerarea celulelor.
Ajuta ca bebelușii sa nu aibă defecte din naștere
Anghinara este bogată în folat, ceea ce explică totul. Aportul adecvat de folat înainte și în timpul sarcinii reduce riscul de defecte la naștere la nou-născut – unele dintre acestea includ subdezvoltarea creierului sau a măduvei spinării. Aportul de 400 până la 800 micrograme de folat în fiecare zi poate preveni aceste defecte. O anghinare medie conține 107 micrograme de folat.
Acidul folic din anghinare este, de asemenea, un co-factor în reacțiile enzimatice și sinteza ADN – ambele sunt importante, mai ales în timpul sarcinii.
Unele surse spun că un aport adecvat de folat poate reduce cu 70% riscul unor defecte de naștere.

Niciun comentariu

Nu ratați!