Cartofi dulci: profil nutrițional + 11 beneficii impresionante

3

Fără îndoială, cartofii dulci sunt hrănitori și bogați în nutrienți. Acest lucru face ca beneficiile pe care le oferă să fie atât de importante:

🍠 Cartofii dulci luptă împotriva cancerului
Studiile au arătat efectele anticanceroase ale cartofilor dulci – în special a cancerelor de ficat, plămâni, rinichi, vezică biliară și sân. Acest lucru se poate datora gamei bogate de antioxidanți (prevenirea deteriorării radicalilor liberi) și antociani.
🍠 Poate ajuta tratamentul diabetului
Cartofii dulci sunt bogați în fibre, iar acest lucru poate face minuni în tratarea diabetului. Și mai bine – cartofii dulci fierți au un indice glicemic mai mic și nu vor crește nivelul zahărului din sânge la fel de mult ca și cartofii obișnuiți. Conținutul lor ridicat de antioxidanți poate ajuta la prevenirea complicațiilor diabetului, cum ar fi retinopatia și neuropatia.
🍠 Poate stimula sănătatea inimii
Cartofii dulci conțin o serie de substanțe nutritive, inclusiv fibre, antioxidanți, minerale și vitamine B, toate acestea ajutând la controlul inflamației care poate contribui la boli de inimă și alte forme de boli vasculare.
🍠 Ajută la pierderea în greutate
Cantitatea mare de fibre dietetice din cartofii dulci te face să te simți plin pentru perioade mai lungi. Acest lucru înseamnă că nu veți mânca la fel de des pe cât obișnuiați. De asemenea, fibrele sunt digerate lent – și acest lucru previne și supraalimentarea.
Cartofii dulci au un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de apă – ambii pot contribui la pierderea în greutate, împreună cu o dietă și exerciții fizice.
🍠 Îmbunătățește sănătatea digestivă
Din nou, datorită fibrelor. Cartofii dulci au un conținut mai mare de fibre decât cartofii obișnuiți și promovează regularitatea și îmbunătățește sănătatea digestivă generală prin efecte nutritive asupra microbiomului intestinal (trilioanele de microorganisme care locuiesc în intestin și sunt importante pentru o sănătate bună).

🍠 Îmbunătățește sănătatea respiratorie
Aceste legume dulci pot elimina congestia și, prin urmare, pot ajuta la tratarea astmului bronșic și a bronșitei.
Și apoi, avem beta-caroten în cartofii dulci – cercetările sugerează că acest nutrient, care este ulterior transformat în vitamina A în organism, poate reduce severitatea astmului indus de efort.
🍠 Îmbunătățește imunitatea
Beta-carotenul și vitamina C din cartofii dulci oferă beneficii de stimulare a imunității. Acești doi nutrienți funcționează și mai bine atunci când sunt consumați împreună, ca atunci când vă serviți o porție de cartof dulce.
🍠 Îmbunătățește funcția creierului
Datorită abundenței de antioxidanți, consumul cartofilor dulci în mod regulat s-a dovedit a spori funcția creierului. Un studiu coreean a constatat chiar că administrarea cartofilor dulci poate preveni deteriorarea oxidativă a creierului, care altfel poate duce la afecțiuni grave precum Alzheimer.
De asemenea, amidonul din cartofii dulci este o sursă perfectă de energie pentru creier. De asemenea, conțin vitamine B, un alt set de nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Aceste vitamine pot, de asemenea, să scadă nivelul de stres.
🍠 Îmbunătățiți sănătatea oaselor
Cartofii dulci sunt bogați în magneziu și potasiu, care sporesc sănătatea oaselor. Iar vitamina A din legume promovează și sănătatea oaselor.
Cu toate acestea, vitamina A excesivă a fost legată de pierderea osoasă. Așadar, vă rugăm să vă consultați medicul înainte de a lua cartofi dulci pentru sănătatea oaselor.
🍠 Promovează vederea
Cartofii dulci sunt surse excelente de vitamina E, un antioxidant care vă protejează ochii de deteriorarea radicalilor liberi.
Aceștia sunt, de asemenea, bogați în vitaminele A și C, nutrienți deosebit de benefici pentru vedere și ajută la prevenirea unor afecțiuni oculare grave, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta.
🍠 Promovează sănătatea pielii
Vitamina A este crucială pentru sănătatea pielii, iar cartofii dulci o au din abundență. Deficitul de vitamina A poate duce adesea la o piele uscată. Leguma conține și alți antioxidanți care luptă împotriva deteriorării radicalilor liberi, care pot duce la semne timpurii ale îmbătrânirii.
Chiar și cercetările susțin faptul că legumele bogate în carotenoizi, cum ar fi cartofii dulci, conferă pielii o strălucire naturală. In plus, mai conțin și vitamina C, un alt antioxidant puternic. Acest nutrient stimulează producția de colagen și întărește pielea, amânând astfel apariția liniilor fine și a ridurilor.

3 comments

  1. Cartofi dulci - îmbogățește-ți dieta cu aceste rețete simple și sănătoase – Natura Vindecătoare 16 noiembrie, 2021 at 15:15 Răspunde

    […] 👉 Informații nutriționale ale cartofului dulce In ceea ce privește valoarea nutrițională a cartofilor dulci preparați prin fierbere sau coacere, trebuie sa știi că 100 de grame echivalează cu 86 de kilocalorii. Compoziția acestora arata astfel: – 83,1 grame de carbohidrați – 20,1 grame de glucide – 12,7 grame de amidon – 4,2 grame de zaharuri – 1 gram de proteine – 3 grame de fibre – 0,1 grame de grăsimi Cartofii dulci conțin și fibre, proteine, vitamine si minerale esențiale pentru sănătate. Iată care este proporția acestora nepreparați termic: ✔️ Minerale: – Calciu: 3% – Fier: 5% – Magneziu: 7% – Mangan: 12% – Fosfor: 7% – Potasiu: 7% – Sodiu: 4% – Zinc: 3% ✔️ Vitamine: – Vitamina A: 89% din doza zilnica recomandata (DZR) – Betacaroten: 79% din DZR – Vitamina B1: 7% din DZR – Vitamina B2: 5% din DZR – Vitamina B3: 4% din DZR – Vitamina B5: 16% din DZR – Vitamina B6: 16% din DZR – Vitamina B9: 3% din DZR – Vitamina C: 3% din DZR – Vitamina E: 2% din DZR 📌 Cartofi dulci: profil nutrițional + 11 beneficii impresionante […]

  2. Top 11 legume de toamnă și beneficiile lor - pregătește-ți organismul pentru sezonul rece – Natura Vindecătoare 7 noiembrie, 2022 at 15:08 Răspunde

    […] 1. Cartofi dulci Cartofii dulci sunt foarte bogați în vitamina A și în vitamina C. Ei furnizează carbohidrați naturali și zahăr, pe care organismul le folosește pentru energie, plus potasiu și fibre, care susțin digestia și sănătatea inimii. 2. Broccoli Cele mai multe tipuri de legume crucifere, inclusiv broccoli, cresc toamna, oferindu-vă antioxidanți puternici, precum și minerale și fibre esențiale. Broccoli este deosebit de bogat în glucozinolați și antioxidanți, cum ar fi carotenoide, clorofilă, vitaminele E și K și compuși fenolici. 3. Varză Atât varza verde, cât și cea roșie sunt pline de vitamina C, vitamina K, mangan și antioxidanți, cum ar fi antocianinele (se găsesc în legumele violet și roșii). 4. Conopida Dacă doriți un înlocuitor cu conținut scăzut de carbohidrați pentru cartofi sau chiar cereale, încercați conopida tăiată cubulețe sau piure. Este o sursă excelentă de carotenoizi, fibre, folați și potasiu, plus compuși fenolici care ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi și a stresului oxidativ. 5. Morcovi Morcovii sunt o modalitate excelentă de a vă crește aportul de vitamina A și carotenoide, care vă ajută să vă protejați ochii și pielea de deteriorarea celulară. În plus, morcovii furnizează vitamina K, potasiu, tiamină, niacină și fibre. 6. Păstârnac Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă strâns legată de morcovi. Sunt bogați în fibre, vitamina C și oferă, de asemenea, magneziu. 7. Napi O altă rădăcină vegetală, napii cresc sub pământ, unde absorb nutrienții și dezvoltă amidon. Îți oferă vitamina K, vitamina A, potasiu, vitamina C, acid folic, cupru și mangan. 8. Țelină/Rădăcină de țelină Țelina are o textură crocantă, dar se înmoaie când este gătită, asemănător cu cartofii sau napii. Rădăcina de țelină este o sursă bună de vitamina C, fosfor și vitamine B. 9. Fenicul Feniculul a fost folosit de multă vreme pentru sprijinul digestiv – în plus, conține compuși antiinflamatori, antimicrobieni și antitumorali și antioxidanți. Este bogat în compuși fenolici, inclusiv bioflavonoide, acizi fenolici, taninuri și cumarine, plus potasiu și vitaminele C și A. 10. Fasole verde Fasolea verde poate fi consumată atât fiartă, cât și crudă. Este plină de vitaminele A, C și K, mangan, acid folic și fibre. 11. Anghinare Anghinarele sunt pline de vitamina C și magneziu – în plus, conțin puțin fier și chiar unele proteine. Există o mulțime de moduri de a le folosi, cum ar fi umplerea și coacerea lor sau adăugarea la paste și pizza. Alte legume de toamnă pe care să le încercați când vremea se răcește includ: […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!