Lapte din semințe de cânepă – profil nutrițional, beneficii și mod de preparare

0

Laptele de cânepă este fabricat din semințele decorticate ale plantei de cânepă.
Acest lapte conține mai multe proteine decât alte alternative non-lactate. Laptele de cânepă este una dintre cele mai bune opțiuni disponibile pentru vegani și pentru oricine cu intoleranță la gluten și soia.
Este bogat în acizi grași omega-3 și omega-6, magneziu, calciu, fibre, fier, potasiu, precum și fitosteroli unici:
Următorul tabel nutrițional vă va oferi o idee mai bună (valori/100 gr):


🥛 Bun pentru inima ta
Semințele de cânepă sunt un rezervor natural de acid linoleic. Cercetările susțin efectele cardioprotectoare ale unei diete bogate în acid linoleic. Acidul linoleic scade producția de substanțe chimice pro-inflamatorii în corpul dumneavoastră.
Aceasta înseamnă că există mai puțină inflamație a vaselor de sânge și a mușchilor cardiaci. Într-un fel, laptele de cânepă ar putea ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză, boli coronariene, hipertensiune și tulburări cardiace asociate.
🥛 Ajută la construirea oaselor puternice
Deoarece sămânța de cânepă este bogată în fosfor, laptele de cânepă fortificat cu calciu poate fi o alternativă excelentă pentru laptele de vacă sau de capră.
De asemenea, laptele de cânepă conține niveluri ridicate de vitamina D. Corpul dumneavoastră îl poate utiliza în formarea și mineralizarea oaselor. Dacă sunteți vegan sau aveți intoleranță la lactoză, consumul de soiuri de lapte pe bază de plante vă poate proteja de osteoporoză, osteoartrita și alte boli ale oaselor legate de vârstă.

🥛 Pierderea în greutate
In ciuda profilului său nutrițional, laptele de cânepă vă poate ajuta să vă mențineți corpul tonifiat. Deși este bogat în acizi grași, laptele mărește nivelurile de grăsimi bune. Reduce acumularea de colesterol și restabilește echilibrul LDL-HDL.
🥛 Menține sănătatea pielii
Celulele epidermice secretă uleiuri care vă păstrează textura și sănătatea pielii. Acizii grași polinesaturați esențiali (PUFA) sunt metabolizați în piele.
Laptele de cânepă este bogat în acid linoleic. Aplicarea topică și consumul acestui lapte poate atenua sensibilitatea pielii, inflamația și simptomele îmbătrânirii premature.
🥛 Benefic pentru copii
Produsele lactate din vacă, capră sau bivol nu sunt singurele surse de vitamina D și calciu. De fapt, mulți oamenii au intoleranță la produsele care conțin lactoză.
Sugarii, în general, sunt intoleranți la lactoză din cauza intestinului subdezvoltat. Pe măsură ce cresc, unii copii nu reușesc să se adapteze la laptele animal și trebuie să fie dependenți de sursele de calciu excluzând lactatele. Laptele de cânepă este o alegere excelentă pentru astfel de copii.
100g de semințe de cânepă au 2277 UI de vitamina D. E mult!
Laptele de cânepă este disponibil în supermarketuri și este popular printre vegani și persoanele care țin la sănătatea lor. Dar iată o surpriză – îl poți face acasă!
Cum să faci lapte de cânepă acasă
Pe lângă semințele de cânepă, puteți folosi și migdale, caju, semințe de in, nuci de macadamia, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui sau nuci pentru a încerca această rețetă.
De ce ai nevoie
•Semințe de cânepă
•Strecurătoare
•Blender
•Apă
•Sirop de miere sau arțar (opțional)
•Recipiente de sticlă (pentru depozitare)
Preparare:
1.Înmuiați semințele de cânepă timp de 6-10 ore (înmuierea semințelor va activa enzime care ajută digestia și absorbția).
2.Spălați sub jet semințele înmuiate într-o strecurătoare.
3.Transferați semințele spălate într-un blender și adăugați apă (¼ semințe și ¾apă – în funcție de consistența pe care o doriți).
4.Amestecați conținutul la viteză mare.
5.Adăugați miere sau sirop de arțar sau un îndulcitor la alegere.
6.Odată amestecat, turnați laptele îndulcit în borcane sau sticle de lapte pentru depozitare.
(Sfat: dacă nu vă place senzația granulată a laptelui de cânepă, îl puteți strecura printr-o pânză și apoi urmați pasul 6.)
7. Adăugați scorțișoară, nucșoară sau vanilie pentru a-i da un plus de aromă. Acest lucru se datorează faptului că laptele de cânepă are un miros distinct care nu prea place.
8.Dacă preferați lapte cu aromă de ciocolată, adăugați puțină praf de cacao.
Deoarece nu există conservanți pentru conservarea laptelui, consumați acest lapte de cânepă în termen de 2 zile.
⁉️Care sunt riscurile sau efectele secundare ale consumului de lapte de cânepă?
Deși laptele de cânepă are cantități mari de acizi grași esențiali, vitamine și minerale, este relativ scăzut în proteine. Deci, persoanele obeze, cele cu probleme cardiace severe și cei care doresc să construiască masa musculară ar putea alege laptele de soia sau migdale în locul laptelui de cânepă.
Variantele de lapte pe bază de nuci și alte variante de lapte pe bază de plante au un conținut mai ridicat de proteine și vă pot îmbunătăți fizicul mai bine decât laptele de cânepă.
Dacă nu vă place gustul sau mirosul laptelui de cânepă, îl puteți înlocui cu lapte de soia, lapte de orez, lapte de migdale, lapte de in, lapte de cocos, lapte de ovăz sau chiar lapte de quinoa.

Niciun comentariu

Nu ratați!