Ceapa sălbatică, cunoscuta si ca hașmă, șalotă, eșalot sau ceapă franțuzească, este o plantă erbacee perenă din familia Alliaceae, comestibilă, sora cu ceapa, cu care se aseamănă mult. Este cultivată ca plantă aromatică și ca legumă comestibilă. Termenul denumește atât planta întreagă, cât și bulbul acesteia, care se utilizează de multă vreme în gastronomie. Este specifică bucătăriei franceze. A fost adusă în Occident de franci, după asediul de la Ascalon (azi: Ashkelon, în Israel), la sfârșitul primei cruciade.
Familia include, de asemenea, usturoi, ceapă și arpagic. Sunt originare din Asia Centrală și de Sud-Est și se răspândesc în India și în regiunile estului Mediteranei cu timpul.
Cojile au fost si sunt o parte integrantă in medicina naturista Ayurveda și au șase tipuri de gusturi. Sunt utilizate cu precădere în preparate precum sambarul din India, care este un fel de mâncare pe bază de linte. Au fost folosite ca remediu pentru durerile de gât, infecții și balonare.
Antioxidanții puternici din hașmă contribuie la majoritatea beneficiilor. Acestea încetinesc creșterea celulelor canceroase și îmbunătățesc sănătatea inimii și a diabetului. Hașmele stimulează, de asemenea, sănătatea creierului, iar proprietățile lor antivirale ajută la menținerea infecțiilor la atingere. Efectele antioxidante pot fi benefice si pentru părul și pielea ta.
Reduce riscul de cancer
Hașmele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a induce moartea celulelor canceroase și de a reduce riscul de cancer. Un studiu a descoperit că extractele de acetat de etil care se găsesc în hașme și alte cepe pot ajuta la încetinirea creșterii celulelor canceroase.
Aportul acestor legume poate reduce, de asemenea, riscul de cancer la stomac, conform unui alt studiu. Câteva alte studii vorbesc despre efectele anticanceroase și antiinflamatorii ale șalotelor, care pot fi de mare folos în domeniul tratamentului cancerului.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Doi dintre cei mai importanți antioxidanți continuti in aceste cepe sunt alicina și quercetina – ambii fiind foarte apreziati pentru proprietățile antihipertensive. Conform unui studiu din 2013, alicina protejează inima prin îmbunătățirea statutului de antioxidanți. De asemenea, scade nivelul speciilor de oxigen reactiv. Mai important, alicina stimulează producerea de glutation – un antioxidant principal care are mai multe efecte pozitive asupra sănătății tale.
Șalotele pot inhiba, de asemenea, producerea unei anumite enzime, care ajută la crearea colesterolului. Această proprietate dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația, care în cele din urmă ajută sănătatea inimii. Aceste cepe sălbatice pot preveni, de asemenea, acumularea de plăci în artere.
Hașmele sunt, de asemenea, o bună sursă de potasiu, un alt motiv pentru care funcționează excelent pentru inimă. Potasiul întărește capilarele sanguine și chiar reglează tensiunea arterială.
Detoxifica organismul
Din moment ce hașmele stimulează circulația sângelui, acestea joacă un rol important în eliminarea toxinelor din fluxul sanguin, ajutând astfel la detoxificare. Și de vreme ce stimulează și enzimele digestive, acestea sunt un ingredient important pentru detoxificarea ficatului.
Sunt, de asemenea, bogate în sulf organic, care este un alt compus necesar de ficat pentru a efectua detoxificarea. Ingredientele organosulfur, ajută, de asemenea, la detoxificarea cancerigenelor, conform unui studiu efectuat de cercetători.
Ajută la controlul diabetului
Flavonoidele continute in aceste legume ajută la tratarea a numeroase afecțiuni, una dintre ele fiind diabetul. Mai multe studii au arătat, de asemenea, efectele benefice ale cepei salbatice și cepei asupra insulinei și cum contribuie, în același timp, la controlul creșterii în greutate legate de diabet. Anumite proprietăți ale hașmelor ajută la stimularea secreției de insulină, ceea ce scade răspunsurile inflamatorii asociate diabetului.
Consumând cantități mari de hașme poate scădea nivelul de zahăr la diabetici, deoarece s-a descoperit că blochează descompunerea insulinei în ficat. Aceasta crește cantitatea de insulină din sânge și scade nivelul glicemiei.
Îmbunătățește sănătatea creierului
Unul dintre motivele pentru care hașmele pot face minuni pentru sănătatea creierului este prezența folatului. Este una dintre cele opt vitamine B și îmbunătățește funcția creierului contribuind la sănătatea mentală și emoțională. Folatul protejează, de asemenea, ADN-ul și ARN-ul corpului tău.
Un alt nutrient important din hașme este fierul, care este, de asemenea, crucial pentru funcționarea creierului. Conțin, de asemenea, un alt compus numit pirithione, care a fost găsit vinovat pentru combaterea inflamației creierului și pentru a îmbunătăți activitatea neurologică. Aceste proprietăți antiinflamatorii ale hașmelor pot ajuta, de asemenea, la prevenirea Alzheimerului, conform anumitor surse. De asemenea, calmează nervii și tratează iritabilitatea nervilor.
Ajuta la tratarea alergiilor si infectiilor
Hașmele au proprietăți antibacteriene și antivirale, care ajută la tratarea unui număr de alergii și infecții. Acestea includ alergii respiratorii, cum ar fi flegma și durerile de gât. Mai sunt cunoscute si pentru a trata unele alergii alimentare și ar putea chiar oferi alinare contra durerilor de cap.
Sporește sănătatea oaselor
Un studiu efectuat asupra femeilor pre și postmenopauză a arătat că consumul de făină și ceapă a crescut densitatea osoasă la acești indivizi. Cei care au consumat ceapă o dată pe zi sau mai multe aveau o densitate osoasă care era cu 5% mai mare decât cele care nu au consumat.
Deși avem nevoie de mai multe studii pentru a stabili o bază concretă, există cercetări care afirmă că femeile mai în vârstă care mănâncă hașmă în mod regulat își pot reduce riscul de fracturi de șold cu până la 20%. Hașmele ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea osteoporozei și la îmbunătățirea sănătății dinților.
Niciun comentariu