Ulei de usturoi – beneficii si mod de preparare

1

Uleiul de usturoi este obtinut prin distilarea cu abur a cateilor de usturoi sau prin inmuierea acestora intr-un ulei purtator, permitand transferul componentelor active ale usturoiului in ulei.
Uleiul de usturoi poate fi folosit in aplicatii culinare si este, de asemenea, folosit in practicile de medicina naturista. Este disponibil si sub forma de capsule orale, dar il puteti prepara si dumneavoastra acasa. Aveti nevoie de:
• un borcan cu capac ermetic;
• 60 ml ulei de masline;
• o capatana de usturoi.
Mod de preparare:
Incalziti foarte putin uleiul. Turnati-l in recipient si adaugati usturoiul taiat fin. Inchideti bine recipientul si asezati-l intr-un loc ferit de lumina. Lasati-l la macerat timp de 24 de ore(ideal) sau minim 3 ore. Dupa deschidere strecurati uleiul si pastrati-l intr-un recipient de culoare inchisa ferit de caldura si umiditate.
Imbunatateste digestia
Uleiul de usturoi poate fi un remediu eficient pentru constipatie si inlamatie in intestin, avand in vedere continutul ridicat de antioxidanti si natura sa stimulatoare. Acesta poate contribui la imbunatatirea digestiei si stimuleaza miscarea peristaltica si chiar reduce riscul diferitelor forme de cancer gastro-intestinal.
Reduce inflamatia
Componentele active ale usturoiului fac din acest ulei un remediu excelent pentru calmarea conditiilor inflamatorii. Alicina este un compus puternic antioxidant si antiinflamator, care poate usura iritarea tesuturilor si reduce durerea articulatiilor.
Tulburari metabolice
Uleiul de usturoi mai poate fi folosit si pentru tratamentul sindromului metabolic, care tinde sa fie insotit de tensiune arteriala crescuta, nivel ridicat de zahar in sange, colesterol ridicat si obezitate. Antioxidantii din acest ulei pot avea un impact direct asupra acestui sindrom, reducand toti acesti factori de risc si optimizand activitatea metabolica.
Amelioreaza durerile de cap si de dinti
Dovezile sugereaza ca aplicarea unor cantitati mici de ulei de usturoi la nivelul tamplelor sau consumarea unei cantitati mici din acest ulei poate ameliora rapid inflamatia in tample si capilare. Acest lucru poate reduce aparitia migrenelor, a durerilor de cap si dintilor.
Antioxidant puternic
Alicina nu este doar unul dintre cei mai versatili si puternici antioxidanti pe care ii cunoastem, dar se gaseste si in concentratie foarte ridicata in uleiul de usturoi. Este recomandat pentru reducerea riscului de cancer si impotriva imbatranirii premature.

Diabet
Caracterul hipoglicemic al uleiului de usturoi este bine cunoscut, deoarece poate ajuta la reglarea productiei de insulina si a consumului de energie de catre organism. Acest ulei este ideal pentru optimizarea activitatii metabolice si poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.
Previne obezitatea
Utilizarea uleiului de usturoi este utila pentru a da startul metabolismului, ceea ce echilaveaza cu arderea pasiva a grasimelor, in plus fata de scaderea colesterolului. De asemenea, usturoiul poate ajuta la suprimarea apetitului, in timp ce compusii sai pot crea un sentiment de satietate, ceea ce va reduce consumul de alimente si gustari intre mese.
Respiratie
Uleiul de usturoi poate curata rapid sinusurile si reduce presiunea. Dincolo de acest lucru, poate reduce sensibilitatea alergica, ajutand la minimizarea episoadelor astmatice si congestiei nazale.
Intareste sistemul imunitar
Ambalat cu antioxidanti, uleiul de usturoi are proprietati antibacteriene, antivirale, anti-fungice, si antiseptice. Acest lucru il face ideal pentru tratarea afectiunilor pielii, in acelasi timp stimuland sanatatea digestiva si eliminand infectiile bacteriene care cresc in intestine.
Stimuleaza absorbtia nutrientilor
Compusii sulfurici si antioxidanti gasiti in uleiul de usturoi pot stimula absorbtia mai eficienta a nutrientilor in sistemul digestiv, inclusiv absorbtia de calciu, fier si potasiu. Pentru persoanele care lupta cu anemia sau alte deficiente nutritionale, uleiul de usturoi este ideal in dieta lor.
Imbunatateste rezistenta fizica
In mod traditional, usturoiul a fost folosit de atleti in Grecia Antica pentru a spori performanta la Jocurile Olimpice. De asemenea, a fost folosit pentru a reduce oboseala si pentru a acumula energia muncitorilor. Studiile recente arata cu uleiul de usturoi poate imbunatati performantele fizice la persoanele cu afectiuni ale inimii.
Intarirea oaselor
Studiile preliminare arata ca uleiul de usturoi poate reduce pierderile osoase si poate preveni osteoartrita prin cresterea nivelului de estrogen la femeile aflate in menopauza.
Atentie! Nu este recomandat persoanelor care iau medicamente pentru diluarea sangelui, care se pregatesc pentru o interventie chirurgicala in viitorul apropiat sau celor care au alergie la usturoi.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/garlic-oil.html

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!