Uleiul din semințe de dovleac oferă beneficii neașteptate

0

Uleiul din semințe de dovleac este cunoscut pentru beneficiile sale antiinflamatoare, calmante, anti-acnee și hidratante. Puteți consuma ulei din semințe de dovleac pentru menținerea sănătății pielii sau să-l aplicați local.
👉 Beneficiile uleiului din semințe de dovleac pentru sănătate:
1. Susține sănătatea tractului urinar
Suplimentele cu ulei de semințe de dovleac sunt adesea folosite pentru a promova sănătatea prostatei.
Sunt deosebit de utile pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată, o afecțiune caracterizată prin mărirea glandei prostatei, care poate bloca fluxul de urină.
Unele cercetări sugerează că uleiul din semințe de dovleac ar putea ajuta și la tratarea altor probleme ale tractului urinar.
De exemplu, un studiu efectuat a arătat că consumul a 10 grame de ulei de semințe de dovleac zilnic timp de 12 săptămâni a redus simptomele vezicii urinare hiperactive.
2. Îmbunătățește sănătatea inimii
Mai multe studii au descoperit că uleiul din semințe de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii.
Într-un studiu mic la femei în postmenopauză, administrarea a 3 grame de ulei de semințe de dovleac zilnic a condus la îmbunătățiri semnificative ale rigidității și funcției vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale.
Un alt studiu din 2011 a arătat că suplimentarea cu ulei de semințe de dovleac a crescut colesterolul HDL (bun) la femeile aflate în postmenopauză.
Unele studii mai vechi pe animale au observat constatări similare, raportând că uleiul din semințe de dovleac poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride și în același timp, la îmbunătățirea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care uleiul din semințe de dovleac poate promova sănătatea inimii în rândul populației generale.
3. Stimulează creșterea părului
Uleiul din semințe de dovleac este uneori folosit ca supliment sau aplicat local pentru a susține creșterea sănătoasă a părului.
👉 Beneficiile uleiului din semințe de dovleac pentru piele
1. Ajută la gestionarea acneei și a altor inflamații ale pielii
Uleiul din semințe de dovleac conține beta-caroten si acizi grași nesaturați, care au proprietăți antiinflamatorii. Acționează împotriva bacteriilor care cauzează acnee precum P. acnes și S. aureus . Atunci când este administrat oral sau aplicat local, uleiul de semințe de dovleac reduce inflamația acneei și calmează alte afecțiuni inflamatorii acute și cronice ale pielii.
2. Previne infecția pielii
Uleiul din semințe de dovleac are proprietăți antimicrobiene și antifungice și luptă împotriva ciupercilor precum Candida albicans și a bacteriilor precum Staphylococcus aureus. Candida albicans provoacă candidoză, o erupție cutanată cu mâncărime, iar S. aureus provoacă impetigo (o durere roșie, cu mâncărime) și alte infecții ale pielii, cum ar fi furuncule și celulita (altele decât acneea).
În plus, uleiul din semințe de dovleac conține exudat de floem (lichid secretat de țesut), care se adaugă la activitatea sa antifungică.

3. Promovează vindecarea rănilor
Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că uleiul din semințe de dovleac presat la rece promovează vindecarea rănilor. Uleiul presat la rece din semințe de dovleac conține tocoferoli, steroli și acizi grași polinesaturați. Acești compuși îl fac un excelent antioxidant și agent antimicrobian pentru a promova vindecarea rănilor.
4. Minimizează semnele de îmbătrânire
Acizii grași saturați și antioxidanții precum vitaminele A, C și E din uleiul de semințe de dovleac previn deteriorarea radicalilor liberi și minimizează semnele de îmbătrânire. Conține minerale precum magneziu, potasiu și zinc, care hrănesc pielea din interior, reduc la minimum aspectul ridurilor, îmbunătățesc textura, elasticitatea și integritatea pielii și previne afecțiuni precum dermatita.
5. Protecție UV
Un studiu arată că extractul de dovleac are efecte protectoare împotriva leziunilor pielii induse de UV. Funcționează ca un agent fotoprotector și minimizează deteriorarea colagenului indusă de UV. Mai multe studii au confirmat că uleiul din semințe de dovleac oferă o fotoprotecție superioară. Proprietățile sale antioxidante pot reduce riscul de cancer de piele indus de UV, fotoîmbătrânire și roșeață.
6. Reduce hiperpigmentarea
Extractul din semințe de dovleac poate preveni și hiperpigmentarea indusă de UV. Acesta blochează speciile reactive de oxigen care declanșează semnalul Nrf2 (o cale care mediază factorii inflamatori), minimizând astfel riscul de a dezvolta pigmentare.
7. Demachiere
Uleiul din semințe de dovleac poate fi folosit ca ulei de curățare pentru a îndepărtarea machiajul. Curăță temeinic pielea fără a o irita.
Puteți consuma ulei din semințe de dovleac sau îl puteți folosi local pentru a-și valorifica beneficiile. Iată câteva modalități de a adăuga ulei de semințe de dovleac în regimul tău de îngrijire a pielii:
❓Cum se folosește uleiul din semințe de dovleac
– Puteți folosi ulei de semințe de dovleac ca hidratant și îl puteți aplica direct pe piele. De asemenea, îl puteți amesteca cu produsele și cremele preferate pentru piele.
– Utilizați produse de îngrijire a pielii care conțin ulei de semințe de dovleac.
– Adăugați ulei de semințe de dovleac la măștile de față DIY sau folosiți-l ca ulei purtător.
– Adăugați ulei de semințe de dovleac în dieta dumneavoastră.
👉 Articole recomandate:
📌 Semințe de dovleac – combat diabetul, bolile de inimă, celulele canceroase + alte beneficii importante
📌 Orice exces dăunează – Semințele de dovleac nu fac excepție!
📌 Avantajele semințelor pentru sănătate – top 6 tipuri de semințe pe care trebuie să le consumi regulat

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.