Muzica este atotprezenta in viata noastra, este un dar care ne vindeca in primul rand sufletul

0

Muzica a fost folosita ca si forta vindecatoare de secole. Astfel terapia prin muzica se regaseste inca din timpuri biblice, cand David a cantat la harpa pentru a-l scapa pe regele Saul de un spirit malefic. Inca din anul 400 i.c. Hippocrates, parintele medicinii, canta muzica pentru pacientii sai cu probleme psihice iar Aristotel descria muzica ca pe o forta care purifica sentimentele. In secolul al XIII-lea, spitalele arabesti aveau anumite camere de muzica care erau deosebit de benefice pentru pacienti. In Statele Unite, indienii nativ, obisnuiau adesea sa cante si sa danseze ca si metode de vindecare. Terapia prin muzica, asa cum o cunoastem acum, a inceput odata cu marile razboaie mondiale. Muzicienii obisnuiau sa calatoreasca prin spitale, in special in Anglia si sa le cante diferite melodii soldatilor raniti care sufereau, nu numai de rani fizice dar si de traume psihice adanci legate de razboi. Desi terapia prin muzica este folosita de multe ori pentru a promova sanatea mentala si emotionala, se pare ca este destul de eficienta in a imbunatatii si calitatea vietii celor care se confrunta cu probleme fizice de sanatate. S-a observat ca terapia prin muzica poate fi folosita cu succes pentru urmatoarele afectiuni: alzheimer, fobii, deficit de atentie, autism, depresie, insomnie, parkinson, tinnitus. Pe langa acestea, terapia prin muzica este folosita adesea si pentru a creste starea de spirit, a reduce stresul si a indeparta durerea. Terapia prin muzica este considerata atat o arta cat si o stiinta, cu literatura de cercetare calitativa si cantitativa, care include domenii precum terapie clinica, acustica muzicala, biomuzicologie, teorie muzicala, psihoacustica, estetica muzicii, si muzicologie comparata. In timp ce terapeutii din acest domeniu incearca sa scoata la suprafata expresia emotionala a pacientului, pot exista si alte scopuri, precum imbunatatirea calitatii vietii celor care sufera de boli fizice. Un lucru important este acela ca pacientii nu trebuie sa aiba nici un fel de abilitate muzicala pentru a urma o astfel de terapie.Nu trebuie sa fii un talent muzical pentru a putea trai muzica pe care o asculti.
Oricine are capacitatea de a asculta si a simti muzica. Intr-un raport publicat in Cochrane Database of Systematic Reviews in 2009, cercetatorii au descoperit ca terapia prin muzica este un beneficiu si pentru pacientii care sufera de stres sever sau anxietate asociata cu boli grave de inima.Raportul face referire la doua studii facute pe pacienti tratati cu terapie prin muzica. Rezultatele au aratat ca ascultarea muzicii are un efect benefic asupra regularizarii presiunii arteriale , al ritmului inimii, ratei respiratorii si al durerii la cei cu probleme de inima. Terapia prin muzica poate ajuta unii pacienti sa lupte cu depresia, dupa cum spune un raport publicat in Cochrane Database of Systematic Reviews in 2008. Terapia prin muzica poate reduce stresul la anumiti oameni. De exemplu intr-un studiu din 2008 din Journal of Clinical Nursing s-a dovedit ca terapia prin muzica reduce stresul in timpul sarcinii. Studiul a implicat 236 de femei insarcinate sanatoase, in timp ce tratamentul a constat in ascultarea a jumatate de ora linistitoare de doua ori pe zi pentru doua saptamani.


In comparatie cu grupul de control, femeile testate au aratat semne clare de reducere a stresului, anxietatii si depresiei. In alte studii separate si nepublicate, acestia au descoperit faptul ca in timp ce un pacient se afla sub anestezie, in timpul operatiei, muzica a avut un impact important prin faptul ca a coborat hormonii de stres. Doctorul Ronny Enk, un expert de la institutul Max Planck, care a condus cercetarile, a afirmat: „Credem ca starea de placere in care ne poate induce muzica, duce la schimbari in corpul omenesc in ce priveste reducerea stresului si cresterea imunitatii”.

Este posibil ca terapia prin muzica sa imbunatateasca capacitatea de comunicare a copiilor bolnavi de autism. Un raport publicat tot in Cochrane Database of Systematic Reviews in 2006 a scos la iveala rezultate pozitive in cresterea comunicarii copiilor cu autism. Desi autorii studiului spun ca este nevoie de mai multa cercetare in domeniu, se pare ca muzica poate patrunde acolo unde orice altceva pare ca nu are efect.
Cercetarile sugereaz ca ca terapia prin muzica ofera o serie de beneficii importante celor bolnavi de cancer. De exemplu, un studiu publicat in Oncology Nursing Forum in 2011, a descoperit ca terapia prin muzica a reusit sa reduca anxietatea la pacientii ce faceau terapie prin radiatii. In timp ce un studiu din 1998 din acelasi jurnal spune ca terapia prin muzica poate alina starea de greata si starea de voma care rezulta in urma chimoterapiei.
Terapia prin muzica poate reduce durerea pentru cei care se confrunta cu diverse probleme de sanatate. Intr-un studiu din 2011 din Breast Cancer Research and Treatment , s-a descoperit ca terapia prin muzica are efect de alinare a dureri la cei care au facut masectomie.
Un alt studiu a indicat faptul ca terapia prin muzica arata promisiuni pentru cei bolnavi de boala Parkinson. Pentru studiu, 32 de pacienti bolnavi de Parkinson au urmat cate 3 luni de terapie prin muzica. Rezultatele au aratat ca terapia prin muzica a imbunatatit considerabil functiile locomotorii si de comportament. Terapia prin muzica se pare ca a imbunatatit de asemenea si calitatea vietii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca daca asculti numai 50 de minute de muzica, nivelele de tratament cu terapia prin muzica, anticorpii cresc semnificativ. Ei au descoperit de asemenea, ca hormonii de stres care pot slabi sistemul imunitar, au scazut dupa ce au fost expusi la muzica.
Cercetatorii de la Universitatea Sussex si de la institutul Max Planck din Leipzig, Germania, spun ca cercetarile lor demonstreaza modul in care muzica poate fi de folos pentru a ajuta pacientii sa se recupereze mai repede cat sunt inca in spital.
Se pare ca muzica vesela, dansanta este cea care are un rol important in imbunatatirea imunitatii, pe cand cea relaxanta isi pune amprenta in cazul reducereii stresului. Un alt lucru important de luat in seama este gustul ascultatorului. Muzica apreciata de pacient pare sa aiba un impact mai puternic asupra sanatatii acestuia.
Un lucru este cert, tuturor ne place muzica. Nu am auzit pe cineva pana acuma sa zica ca nu ii place sa asculte muzica. Si nu numai ca ne place sa ascultam, dar ne place sa si cantam si sa dansam pe ea, sa gatim, sa facem exercitii, sa muncim, sa dormim, sa meditam, sa ne rugam si multe altele.
In concluzie muzica este atotprezenta in viata noastra, este un dar care ne vindeca in primul rand sufletul. Muzica ne influenteza comportamentul si starea de spirit.
Dar probabil ca cea mai placuta muzica este cea pe care o gasim in natura. Pentru noi cantecul copacilor, glasul vantului, susurul raului si ciripiurile pasarilor nu au egal. Muzica naturii este cea care ne vindeca si ne inspira. Marii compozitori si-au tras seva inspiratiei din sunetul naturii, asa cum au facut-o si alti artisti si oameni de stiinta.

 

 

 

Sursa: http://altmedicine.about.com/od/musicsoundtherapy/a/Music-Therapy.htm?nl=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Music_therapy

Niciun comentariu

Nu ratați!