Zambetul si starea de bine – medicamentul de pe buzele tuturor

1

La nivel stiintific, simtim bucurie in neurotransmitatori, care sunt mici celule chimice “mesager” care transmit semnale intre neuroni si alte celule ale corpului.
Acesti neurotransmitatori sunt responsabili pentru procese si sentimente in aproape fiecare aspect al corpului, de la flux sanguin la digestie.
Beneficiile bucuriei includ:
– promoveaza un stil de viata mai sanatos;
– stimuleaza sistemul imunitar;
– risc redus de boli cardiace;
– nivel diminuat de anxietate si depresie;
– somn de calitate;
– lupta impotriva stresului si a durerii;
– sprijina longevitatea;
– relatii armonioase cu cei din jur;
– comportament mai putin agresiv;
Creier
“Creierul nu are un singur centru emotional, emotii diferite implica structuri diferite” – sustine Dr. Diana Samuel, profesor asistent de psihiatrie la clinica Universitatea Columbia Medical Center.
De exemplu, explica ea, lobul frontal (denumit in mod obisnuit “panoul de control” al creierului) ne motiveaza starea emotionala, in timp ce talamusul (un centru de informare care regleaza contiinta) participa la felul in care raspunsurile dumneavoastra emotionale sunt executate.
Simtim bucurie in corpul nostru din cauza eliberarii de dopamina si serotonina, doua tipuri de neurotransmitatori in creier. Ambele substante chimice sunt puternic asociate cu fericirea (persoanele cu depresie clinica au adesea niveluri scazute de serotonina).
Daca va simtiti tristi, activitati simple cum ar fi o plimbare in natura, mangaierea unui caine sau o pisica, sarutarea sau imbratisarea persoanei iubite, si da, chiar daca va fortati sa zambiti, puteti ajuta acesti neurotransmitatori sa-si faca treaba si sa va ridice starea de spirit.

Sanatatea inimii
Alte cercetari pe termen lung au descoperit ca, in randul copiilor, cei cu o atitudine pozitiva si entuziasti la varsta de 7 ani, au prezentat o stare de sanatate generala mai buna si mai putine episoade de imbolnavire la maturitate. Aceleasi studii au concluzionat sa optimismul poate reduce cu 50% riscul dezvoltarii de boli coronariene.
Bucuria nu este singura emotie care afecteaza sistemul circulator. Frica, tristetea si alte emotii pot provoca reactii in aceste parti ale corpului.
Sistemul imunitar
Daca esti pesimist si ai o atitudine negativista, esti mai predispus la boli si infectii. Rezistenta organismului la virusuri si bacterii scade, iar aceste microorganisme pot patrunde in corp fara probleme, facand ravagii.
In plus, starea persoanelor care sufera deja de o boala cronica sau grava se poate imbunatati sau agrava in functie de starea lor de spirit. De exemplu, daca sunt deprimate sau ingrijorate, boala avanseaza sau are o evolutie mai agresiva.
O atitudine pozitiva este cel mai bun remediu, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea bolilor. Dispozitia are un efect urias asupra sanatatii fizice si psihice. O atitudine negativa atrage mai multe probleme si mai multe boli.
Sistemul nervos autonom
Sistemul nervos autonom este responsabil de toate lucrurile pe care corpul le face fara efort constient – cum ar fi respiratie, digestia etc.
Si da, este, de asemenea, afectat de sentimentele pe care le simtim. Alte aspecte autonome care pot fi afectate de bucurie includ salivarea, transpiratia, temperatura corpului si chiar metabolismul.
“Zambetul poate pacali creierul prin ridicarea starii de spirit, scaderea ritmului cardiac si reducerea stresului.” – Dr. Samuel.
Sursa: https://www.healthline.com/health/affects-of-joy#9

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!