Totul despre POSTUL CU APĂ – ce beneficii aduce, cine îl poate ține și ce pericole prezintă

0

Postul este un proces vechi care vă ajută să vă întineriți corpul, mintea și sufletul. Postul cu apă este un tip de post în care bei doar apă. Poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și a tensiunii arteriale și poate ajuta la pierderea în greutate.
Postul cu apă durează de obicei între 24 și 72 de ore. Dacă doriți să prelungiți durata, trebuie să luați acordul medical. Mai departe vom explica beneficiile postului cu apă, cine ar trebui să îl evite și posibilele efecte negative.
👉 Postul cu apă este bun pentru tine?
Postul este o modalitate excelentă de a stimula metabolismul și de a întineri organismul. Dar acest proces pentru mai mult de 72 de ore nu este recomandat.
Un post cu apă pe termen scurt este legat de autofagie (un proces prin care organismul curăță celulele deteriorate și le înlocuiește cu altele noi formate). Cu toate acestea, postul prelungit poate prezenta multe riscuri pentru sănătate și se poate dovedi a fi periculos.
Pentru a stimula metabolismul, puteți încerca o zi de post cu apă sub supraveghere medicală adecvată. Dar dacă intenționați să slăbiți, nu încercați mult timp această practică. Postul cu apă este doar o abordare pe termen scurt, care poate fi urmată o dată la 15 zile.
👉 Cine poate ține post cu apă?
Poți ține post cu apă dacă:
– ți-a cerut medicul tău.
– vrei să-ți întărești imunitatea.
– ești supraponderal.
– sunteți într-un program de post supravegheat.
👉 Cine NU ar trebui să țină post cu apă?
Nu trebuie să țineți post cu apă dacă:
– medicul dumneavoastră NU vă recomandă postul.
– ai hipoglicemie.
– ai diabet.
– luați orice tratament medicamentos.
– ai fost operat recent.
– esti insarcinata.
– tocmai ai născut.
👉 Beneficiile postului cu apă

1. Promovează autofagia
Autofagia este procesul organismului de eliminare a deșeurilor produse prin degradarea celulelor sau a componentelor care sunt fie disfuncționale, fie nu sunt necesare organismului. Este practic un proces de curățare a corpului tău.
Majoritatea bolilor neurodegenerative sunt cauzate de agregarea anormală a proteinelor, care poate fi redusă prin autofagie. Postul cu apă o dată sau de două ori pe săptămână ajută la curățarea celulelor anormale.
Nu există intervenții pe termen scurt care să demonstreze că postul cu apă pentru o perioadă scurtă poate ajuta la curățarea resturilor celulare. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a demonstra acest aspect.
2. Scade tensiunea arterială
A bea mai multă apă și a reduce consumul de sare este o modalitate de a scădea tensiunea arterială. Dacă este supravegheat medical, postul cu apă poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane pentru a stabili efectele postului cu apă pe termen scurt asupra tensiunii arteriale.
3. Scade riscul de boli cardiovasculare
Postul periodic sau intermitent poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride. Cu toate acestea, există studii foarte limitate care să susțină acest lucru.
Un studiu pilot a stabilit că o zi de post cu apă ar putea scădea nivelul trigliceridelor și ar putea îmbunătăți nivelul de colesterol total și HDL.
4. Îmbunătățește sensibilitatea la insulină
Insulina și leptina sunt hormoni care ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și, respectiv, a foamei. Postul îmbunătățește în general sensibilitatea la insulină și reglarea glicemiei.
Un studiu realizat de Universitatea din Alabama a arătat că postul intermitent (perioada de 8 ore) a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a scăzut apetitul.
Cu toate acestea, nu există studii care să stabilească posibilele efecte ale postului cu apă asupra nivelului de glucoză din sânge. Persoanele cu diabet ar trebui să se consulte cu un medic înainte de a încerca.
5. Reduce stresul oxidativ
Un alt beneficiu al postului cu apă este reducerea stresului oxidativ. Acumularea de specii reactive de oxigen din cauza unui stil de viață nesănătos și a obiceiurilor alimentare proaste crește stresul oxidativ și inflamația în organism.
Deși postul cu apă are anumite beneficii, prezintă și câteva riscuri pentru sănătate.
❗️Pericolele postului cu apă
Pierdere în greutate nesănătoasă: postul cu apă timp de 24-48 de ore poate ajuta oamenii să slăbească aproape 2 kg. Această pierdere în greutate nu poate fi considerată pierdere de grăsime, ci pierderea apei, a mușchilor și a carbohidraților. Este o pierdere în greutate nesănătoasă și nu o abordare durabilă, deoarece nu este permisă mâncarea, cu excepția apei.
Deficiențe de nutrienți: postul cu apă chiar și 3 zile cauzează deficiențe de nutrienți, deoarece veți bea doar apă.
Deshidratare: Deși puteți bea multă apă în timpul postului cu apă, nu este suficient să rehidratați celulele. Obținem 20% din apă din alimentele pe care le consumăm, ceea ce este suficient pentru a reține apa în celule și țesuturi. Postul cu apă crește producția urinară, ceea ce lasă celulele noastre deshidratate.
Hipotensiunea ortostatică: este o problemă comună în rândul persoanelor care postesc o perioadă lungă de timp. Implica o scădere bruscă a tensiunii arteriale sistolice de 20 mmHg și a tensiunii arteriale diastolice de 10 mmHg atunci când vă ridicați brusc.
Slăbiciune: în timpul postului cu apă, corpul tău are lipsă de nutrienți și s-ar putea să apară amețeli, slăbiciune și încețoșare. Deoarece creierul tău nu primește suficient combustibil, s-ar putea să pierzi concentrarea.
Poate duce la supraalimentare: deoarece aportul de calorii este total limitat, s-ar putea să ajungi să mănânci excesiv odată ce întrerupi postul.
Exacerbarea anumitor afecțiuni medicale : atât postul pe termen scurt, cât și pe termen lung pot agrava anumite afecțiuni medicale. Poate provoca o scădere bruscă a nivelului de insulină, ceea ce afectează reglarea glicemiei la persoanele cu diabet. De asemenea, crește producția de acid uric. De asemenea, poate provoca arsuri la stomac, deoarece crește producția de acid din stomac.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.