Sare neagră de Himalaya – cum se deosebește de sarea normală și ce beneficii aduce

0

Ce este sarea neagră?
Deși există diferite tipuri de sare neagră, sarea neagră din Himalaya este cea mai frecventă.
Este o sare de rocă care provine din minele de sare din Pakistan, Bangladesh, India, Nepal și alte locații din Himalaya.
Utilizarea sării negre a fost documentată pentru prima dată în medicina ayurvedică, o abordare tradițională și holistică a sănătății care a avut originea în India.
Vindecătorii ayurvedici susțin că sarea neagră din Himalaya are calități terapeutice. Cu toate acestea, este discutabil dacă aceste afirmații își au originea în cercetări solide.
Interesant este că, în ciuda numelui său, sarea neagră din Himalaya are o culoare roz-maronie.
Tipuri de sare neagră și utilizările lor
Există trei tipuri principale de sare neagră: sare neagră din Himalaya, sare de lavă neagră și sare ritualică neagră.
Sare neagră din Himalaya
Sarea neagră din Himalaya poate fi numită și sare neagră indiană, sau kala namak.
Deși a fost recunoscută pentru proprietățile sale medicinale, există câteva studii care susțin aceste afirmații.
Cu o aromă înțepătoare și savuroasă, este frecvent utilizată în gătit, în special în bucătăria asiatică și indiană.
Sare neagră de lava
Puteți vedea sare de lavă neagră numită și sare neagră din Hawaii, deoarece provine de obicei din Hawaii.
În timp ce sarea neagră din Himalaya are o nuanță roz-roșiatică, sarea de lavă neagră este fidelă numelui și negrului.
Deoarece oferă mâncărurilor un gust blând, afumat, servește ca un plus excelent la mâncărurile care sunt destinate să aibă o aromă de fum.
Sare neagră ritualică
Sarea ritualică neagră, denumită și sarea vrăjitoarelor, este un amestec de cenușă, sare de mare, cărbune și uneori colorant negru. Nu este folosită pentru consum.
Deși nu sunt susținute de știință, unii oameni cred că sarea ritualică neagră are abilități magice de a proteja împotriva spiritelor rele. Credincioșii o pot presara în jurul curții lor sau o pot ține într-un borcan in casa.
Deși această practică superstițioasă este probabil inofensivă, nu este sugerată și nu există dovezi care să-i susțină utilizarea.
Cum se diferențiază sarea neagră de sarea obișnuită?
Sarea neagră diferă de sarea obișnuită de masă prin compoziție și gust.
Compoziție diferită
Sarea neagră din Himalaya este defapt sare roz Himalaya, amestecată cu ierburi, semințe și mirodenii și apoi încălzită la temperaturi ridicate.
Astăzi, multe săruri negre sunt obținute sintetic dintr-o combinație de clorură de sodiu, sulfat de sodiu, bisulfat de sodiu și sulfat feric. Sarea este apoi amestecată cu cărbune și încălzită înainte ca produsul final să fie gata.
Produsul finit conține impurități precum sulfați, sulfuri, fier și magneziu, contribuind la culoarea, mirosul și gustul său.
Sulfații sunt considerați siguri pentru consum și sunt utilizați în anumite produse alimentare pentru a controla creșterea bacteriană dăunătoare.
Sarea de lavă neagră, pe de altă parte, a fost obținută în mod tradițional din lavă vulcanică. Astăzi, este de obicei făcut din amestecarea sării de mare cu cărbune activat .
În mod alternativ, sarea de masă obișnuită – genul pe care îl găsești în majoritatea bucătarilor – este extrem de procesată și rafinată, ceea ce înseamnă că majoritatea mineralelor sunt eliminate.
Majoritatea sării de masă provin din depozitele mari de sare de rocă – rezultat al apei evaporate a oceanelor – care se găsesc în principal în Statele Unite, Canada, Germania, Europa de Est și China. Pentru extragerea acestui tip de sare se folosesc mai multe metode, care necesită utilaje diferite.

Diferențe de gust
Soiurile de sare neagră au o aromă mai profundă decât sarea obișnuită.
Sarea neagră din Himalaya oferă o aromă sulfuroasă unică bucătăriei asiatice și indiene, în timp ce sarea de lavă neagră dă o aromă afumată.
Peste 75% din aportul zilnic de sodiu provine din sare găsită în alimentele procesate.
Posibile beneficii pentru sănătate
Alegerea sării negre poate avea mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.
Pentru început, sarea neagră poate conține mai puțin sodiu decât sarea de masă. În plus, conține mai puțini aditivi și poate oferi și alte efecte terapeutice.
Conține mai puțin sodiu decât sarea de masă
Sarea de masă comercială poate avea un conținut mai mare de sodiu decât sarea neagră derivată natural.
Datorită conținutului său mai redus de sodiu, sarea neagră poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată sau pentru cei care doresc să-și reducă aportul de sodiu .
Dietele bogate în sodiu au fost asociate cu tensiunea arterială ridicată și pot crește tensiunea arterială.
Este important să vă amintiți să verificați eticheta nutrițională atunci când utilizați sare neagră, deoarece conținutul de sodiu poate varia foarte mult în funcție de marcă.
Poate conține mai puțini aditivi
Sarea neagră poate conține mai puțini aditivi decât sarea de masă obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că sarea neagră tradițională trece printr-o prelucrare minimă, fără aditivi.
Mai mult decât atât, agenții anti-caking – care pot fi dăunători sănătății tale – se adaugă la sare de masă obișnuită pentru a preveni formarea de bulgări.
Unele săruri de masă conțin, de asemenea, aditivi potențial nocivi precum iodatul de potasiu și silicatul de aluminiu. Iodatul de potasiu poate crește oxidarea grăsimii, un proces celular dăunător care poate provoca leziuni tisulare și crește riscul de diverse boli.
Cu toate acestea, nu toți aditivii sunt neapărat răi.
De fapt, iodul adăugat în sare de masă a fost rezultatul unui efort major pentru a reduce ratele deficitului de iod, care este frecvent în multe părți ale lumii.
Deficitul de iod este o cauză principală a hipotiroidismului și poate provoca diverse alte probleme de sănătate.
Minerale
Poate conține mai multe minerale. Afirmațiile sugerează că sarea neagră din Himalaya conține mai multe minerale decât sarea de masă obișnuită. Cu toate acestea, există cercetări limitate asupra diferențelor dintre aceste două săruri.
Digestie
Poate îmbunătăți digestia. Se crede că sarea neagră poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, poate oferi efecte laxative și poate ameliora gazele și balonarea. Cu toate acestea, este necesară cercetarea pentru a susține aceste afirmații.
Piele și păr
Poate îmbunătăți sănătatea pielii și a părului. Datorită conținutului de minerale, sarea neagră poate îmbunătăți sănătatea pielii și părului. Încă o dată, există cercetări minime pentru a susține aceste afirmații.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.