Uleiul esențial de maghiran ajută, printre altele, la îmbunătățirea digestiei și a sănătății inimii

0

Potrivit mitologiei grecești, Afrodita, zeița iubirii, era un mare fan al acestei plante, ceea ce a dus la folosirea ei pentru a face poțiuni de dragoste. Timp de secole, în bucătăriile din întreaga lume, utilizările sale au fost și continuă să fie foarte răspândite.
Fie că vorbim despre versiunea proaspătă sau uscată, aceasta poate fi adăugată la mâncăruri din carne și legume, sosuri de salată și tocănițe.
Maghiranul poate fi, de asemenea, administrat pe cale orală într-o formă medicinală mai concentrată sau utilizat local și în aromaterapie ca ulei esențial. S-a demonstrat că inhalarea uleiului esențial de maghiran calmează sistemul nervos și, la rândul său, influențează pozitiv sistemul cardiovascular prin îmbunătățirea fluxului sanguin și scăderea tensiunii arteriale.
A fost folosit pentru tratarea tusei, a problemelor vezicii biliare, a problemelor digestive, a depresiei, amețelilor, migrenelor, durerilor de cap, a durerilor mușchilor și a paraliziei.
Ce este uleiul esențial de maghiran?
Maghiranul este o planta perena originara din regiunea mediteraneana si o sursa foarte concentrata de compusi bioactivi care promoveaza sanatatea.
Vechii greci numeau maghiran „bucuria muntelui” și o foloseau în mod obișnuit pentru a crea coroane și ghirlande atât pentru nunți, cât și pentru înmormântări.
În Egiptul antic, era folosit medicamentos pentru vindecare și dezinfectare. A fost folosit și pentru conservarea alimentelor.
În Evul Mediu, femeile europene foloseau planta în buchete mici de flori, de obicei oferite cadou. Maghiranul dulce a fost, de asemenea, o plantă culinară populară în Europa în Evul Mediu, când a fost folosit în prăjituri, budinci și terci.
În Spania și Italia, utilizarea sa culinară datează din anii 1300. În timpul Renașterii (1300-1600), a fost de obicei folosit pentru a aroma ouă, orez, carne și pește. În secolul al XVI-lea, era frecvent folosită în stare proaspătă în salate.
De secole, atât maghiranul, cât și oregano-ul au fost folosite pentru a prepara ceaiuri. Oreganoul este un înlocuitor obișnuit al maghiranului și invers, datorită asemănării lor, dar maghiranul are o textură mai fină și un profil de aromă mai blând.
Ceea ce numim oregano se numește și „maghiran sălbatic”, iar ceea ce numim maghiran se numește în mod obișnuit „maghiran dulce”.
În ceea ce privește uleiul esențial de maghiran, este exact cum sună: uleiul din plantă.
Beneficii
1. Ajutor digestiv
Includerea condimentelor de maghiran în dieta dvs. vă poate ajuta să vă îmbunătățiți digestia. Mirosul singur poate stimula glandele salivare, ceea ce ajută la digestia primară a alimentelor care are loc în gură.
Cercetările arată că compușii săi au efecte gastroprotectoare și antiinflamatorii.
Extractele din plante continuă să vă ajute să vă digerați mesele, stimulând mișcarea peristaltică a intestinelor și încurajând eliminarea.
Dacă suferiți de probleme digestive, cum ar fi greață, flatulență, crampe stomacale, diaree sau constipație, o ceașcă sau două de ceai de maghiran vă pot ajuta să vă atenuați simptomele. De asemenea, puteți încerca să adăugați ierburi proaspete sau uscate la următoarea masă pentru confort digestiv sau să folosiți ulei esențial de maghiran într-un difuzor.
2. Pentru femei / echilibru hormonal
Maghiranul este cunoscut în medicina tradițională pentru capacitatea sa de a restabili echilibrul hormonal și de a regla ciclul menstrual. Pentru femeile care se confruntă cu dezechilibru hormonal, această plantă vă poate ajuta în cele din urmă să vă mențineți nivelurile hormonale normale și sănătoase.
Fie că aveți de-a face cu simptomele lunare nedorite ale sindromului premenstrual sau ale menopauzei, această plantă poate oferi ușurare femeilor de toate vârstele.
S-a demonstrat că acționează ca un emenagog, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a începe menstruația. De asemenea, a fost folosit în mod tradițional de mamele care alăptează pentru a promova producția de lapte matern.
Sindromul ovarian polichistic (SOP) și infertilitatea (adesea rezultată din SOP) sunt alte probleme semnificative de dezechilibru hormonal pe care s-a dovedit că această plantă le îmbunătățește.
Un studiu din 2016 publicat în Journal of Human Nutrition and Dietetics a evaluat efectele ceaiului de maghiran asupra profilului hormonal al femeilor cu SOP într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo. Rezultatele studiului au relevat efectele pozitive ale ceaiului asupra profilului hormonal al femeilor cu SOP.
Ceaiul a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a redus nivelul de androgeni suprarenali la aceste femei. Acest lucru este foarte semnificativ, deoarece un exces de androgeni este la baza dezechilibrului hormonal pentru multe femei în vârstă de reproducere.
3. Gestionarea diabetului de tip 2
O dietă sănătoasă, împreună cu un stil de viață general sănătos, este una dintre cele mai bune modalități prin care puteți preveni și controla diabetul, în special tipul 2.
Studiile au arătat că maghiranul este o plantă care aparține arsenalului dvs. anti-diabet și ceva ce ar trebui cu siguranță să includeți în planul dumneavoastră de dietă pentru diabetici.
Mai exact, cercetătorii au descoperit că soiurile comerciale uscate ale acestei plante, alături de oregano mexican și rozmarin, acționează ca un inhibitor superior al enzimei cunoscută sub numele de proteină tirozin fosfatază 1B (PTP1B). În plus, maghiranul cultivat în seră, oregano mexican și extractele de rozmarin au fost cei mai buni inhibitori ai dipeptidil peptidazei IV (DPP-IV).
Aceasta este o constatare minunată, deoarece reducerea sau eliminarea PTP1B și DPP-IV ajută la îmbunătățirea semnalizării și toleranței insulinei. Atât maghiranul proaspăt, cât și cel uscat pot ajuta la îmbunătățirea capacității organismului de a gestiona corect zahărul din sânge.

4. Sănătate cardiovasculară
Maghiranul poate fi un remediu natural util pentru persoanele cu risc crescut sau care suferă de simptome ale hipertensiunii arteriale și probleme cardiace. În mod natural are un conținut ridicat de antioxidanți, ceea ce îl face excelent atât pentru sistemul cardiovascular, cât și pentru întregul corp.
Este, de asemenea, un vasodilatator eficient, ceea ce înseamnă că poate ajuta la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge. Acest lucru ușurează fluxul de sânge și reduce tensiunea arterială.
Inhalarea uleiului esențial de maghiran s-a dovedit că scade activitatea sistemului nervos simpatic și stimulează sistemul nervos parasimpatic, ducând la vasodilatație pentru a reduce tensiunea cardiacă și a reduce tensiunea arterială.
Un studiu pe animale publicat în Cardiovascular Toxicology a constatat că extractul de maghiran dulce a funcționat ca un antioxidant și a inhibat producția de oxid nitric și peroxidare lipidică la șobolanii cu infarct miocardic (atac de cord).
Doar mirosind planta, vă puteți reduce răspunsul de luptă sau de fugă (sistemul nervos simpatic) și vă puteți crește „sistemul de odihnă și digestie” (sistemul nervos parasimpatic), ceea ce reduce tensiunea asupra întregului sistem cardiovascular, ca să nu mai vorbim de tot corpul.
5. Ameliorarea durerii
Această plantă poate ajuta la reducerea durerii care apare adesea cu strângere musculară sau spasme musculare, precum și dureri de cap tensionate. Terapeuții de masaj includ deseori extractul în uleiul sau loțiunea de masaj din acest motiv.
Un studiu publicat în Complementary Therapies in Medicine indică faptul că atunci când aromaterapia cu maghiran dulce a fost utilizată de asistenți medicali ca parte a îngrijirii pacienților, a fost capabilă să reducă durerea și anxietatea.
Uleiul esențial de maghiran este foarte eficient în ameliorarea tensiunii, iar proprietățile antiinflamatorii și calmante ale acestuia pot fi resimțite atât în ​​corp, cât și în minte. În scop de relaxare, puteți încerca să-l difuzați în casă și să-l utilizați în rețeta de ulei de masaj sau de loțiune de casă.
Uimitor, dar adevărat: Doar prin inhalarea maghiranului se poate calma sistemul nervos și scădea tensiunea arterială.
6. Prevenirea ulcerului gastric
Un studiu efectuat pe animale în 2009, publicat în Jurnalul American de Medicină Chineză, a evaluat capacitatea maghiranului de a preveni și trata ulcerele gastrice. Studiul a constatat că, la doze de 250 și 500 de miligrame pe kilogram de greutate corporală, a scăzut semnificativ incidența ulcerelor, a secreției gastrice bazale și a producției de acid.
În plus, extractul a completat efectiv mucusul peretelui gastric epuizat, care este cheia vindecării simptomelor ulcerului.
Maghiranul nu numai că a prevenit și a tratat ulcerele, dar s-a dovedit, de asemenea, că are o marjă mare de siguranță. Părțile aeriene (supraterane) ale maghiranului s-au arătat, de asemenea, că conțin uleiuri volatile, flavonoide, tanini, steroli și / sau triterpene.
Riscuri și efecte secundare
Frunzele aromate sunt sigure în cantități obișnuite de hrană și probabil sigure pentru majoritatea adulților atunci când sunt luate pe cale orală în cantități medicinale pentru perioade scurte de timp.
Atunci când este utilizat pe termen lung într-un mod medicinal, maghiranul este posibil nesigur și poate provoca reacții adverse. Există unele dovezi că ar putea provoca cancer dacă este utilizat prea mult timp.
Nu este recomandată aplicarea maghiranului proaspăt pe piele sau ochi, deoarece poate provoca iritații.
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, cel mai bine este să consumați maghiran în cantități mici, ca si condiment pentru mâncare.
Dacă aveți alergie la oregano, busuioc, lavandă, mentă sau orice alt membru al familiei de plante Lamiacea , atunci ați putea fi alergic și la maghiran.
Dacă aveți probleme de sănătate în curs, inclusiv, dar nu se limitează la următoarele, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a utiliza cantități medicinale din această plantă:
Tulburări de sângerare
Diabet
Obstrucții ale tractului gastro-intestinal sau urinar
Afecțiuni pulmonare, cum ar fi astmul
Ulcere
Ritm cardiac lent (bradicardie)
Convulsii
De asemenea, trebuie să întrerupeți utilizarea medicamentului cu cel puțin două săptămâni înainte de orice tip de intervenție chirurgicală.

Niciun comentariu

Nu ratați!