Melatonina – surse alimentare si rolul acesteia in organism

0

Melatonina este un hormon secretat in timpul noptii de glanda pineala din creierul nostru cu scopul de a contribui la reglarea ritmului circadian. Cantitatile suplimentare sunt folosite pentru a preveni si reduce oboseala. Melatonina nu este produsa doar in glanda pineala, ci este, de asemenea, prezenta in mod natural in anumite plante comestibile.
Atunci cand doriti sa preluati melatonina din alimente, trebuie sa tineti cond ca gatirea lor la temperaturi inalte sau prin fermentatie afecteaza cantitatea disponibila a substantei. In mod ideal, incercati sa consumati hrana cu continut de melatonina in stare proaspata, neprocesata.
Surse alimentare de melatonina:
» uleiul de masline
» vinul
» rosiile
» ardei gras portocaliu
» zmeura
» goji
» coaja strugurilor
» ciresele
» nucile
» cerealele integrale
» lactatele
Rolurile melatoninei
Antioxidant
Cercetarile efectuate au demonstrat ca melatonina are numeroase efecte benefice in timp asupra organismului. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti descoperiti vreodata, cu o eficacitate mai mare in combaterea radicalilor liberi decat vitamina C, vitamina E sau beta-carotenul. Melatonina este, probabil, singurul antioxidant capabil sa patrunda in fiecare din celulele organismului, reducand astfel distrugerile provocate de radicalii liberi.

Reglarea sistemului endocrin
Una din cele mai importante proprietati ale melatoninei consta in revitalizarea intregului sistem endocrin, asa cum a demonstrat in experimentele sale cercetatorul elvetian Walter Pierpaoli. Melatonina controleaza eliberarea hormonilor sexuali feminini, precum si declansarea ciclului menstrual sau a menopauzei. Scaderea secretiei de melatonina poate semnaliza sistemului endocrin producerea unor cantitati mai mici de hormoni sexuali, ceea ce conduce la scaderea interesului pentru actul sexual si, in timp, la atrofierea organelor sexuale.
Efecte asupra sistemului imun
Unul dintre domeniile noi cele mai interesante ale cercetarilor efectuate asupra melatoninei consta in studiul efectelor acesteia asupra sistemului imunitar. Rezultatele evidentiaza ca melatonina creste capacitatea de aparare a organismului, actionand la nivelul receptorilor (MT1 and MT2), exprimati de celulele imunocompetente., determinand sinteza de citokine.
Reglarea ceasului biologic
De asemenea, melatonina regleaza ceasul biologic al organismului, utilitatea sa manifestandu-se, in primul rand, la persoanele care sufera din cauza decalajului de fus orar, precum si la cei care sufera de tulburari de somn sau insomnie.
Creste frecventa somnului cu vise
Expertul in somn dr. Chris Idzikowski considera ca melatonina reprezinta o modalitate a creierului de a transmite organismului informatii referitoare la faptul ca noaptea este cea mai indicata pentru eliminarea toxinelor acumulate in organism. Se pare ca doze crescute de melatonina cresc frecventa somnului cu vise.
Sursa: www.melatonin.com; www.managementinpractice.com

Niciun comentariu

Nu ratați!