Poate vitamina C sa protejeze împotriva COVID-19?

0

În timp ce medicii și cercetătorii studiază efectele vitaminei C intravenoase (IV) în doză mare asupra noului coronavirus, niciun supliment, inclusiv vitamina C, nu poate preveni sau trata COVID-19.
Acest articol revizuiește ce este vitamina C, cum afectează imunitatea, cum se încearcă tratamentul cu COVID-19 într-un cadru spitalicesc și dacă administrarea unui supliment oral este benefică.
Ce este vitamina C?
Vitamina C este un nutrient esențial cu mai multe roluri în corpul tău. Este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că poate neutraliza compușii instabili din corpul tău numiți radicali liberi și poate ajuta la prevenirea sau inversarea daunelor celulare cauzate de acești compuși.
De asemenea, este implicat într-o serie de procese biochimice, multe dintre ele fiind legate de sănătatea imunitară.
Doza zilnică (DZ) pentru vitamina C este de 90 mg pe zi, dar femeile care alăptează au nevoie de 30 mg în plus, iar persoanele care fumează au nevoie de 35 mg în plus pe zi.
Este destul de ușor să îți îndeplinești nevoile de vitamina C, prin alimentație, atât timp cât mănânci o varietate de fructe și legume . De exemplu, o singură portocalie medie furnizează 77% din DZ, iar 1 ceașcă (160 grame) de broccoli gătit furnizează 112% din DZ.
Cum afectează imunitatea?
Vitamina C îți afectează sănătatea imunitară în mai multe moduri. Activitatea sa antioxidantă poate scădea inflamația, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea funcției imunitare.
Vitamina C menține, de asemenea, pielea sănătoasă prin stimularea producției de colagen, ajutând pielea să servească drept barieră funcțională pentru a împiedica compușii nocivi să intre în corpul tău. Vitamina C din piele poate favoriza, de asemenea, vindecarea rănilor.
Vitamina stimulează, de asemenea, activitatea fagocitelor, a celulelor imune care pot „înghiți” bacteriile dăunătoare și alte particule.
În plus, promovează creșterea și răspândirea limfocitelor, un tip de celule imune care îți crește anticorpii circulanti, proteine ​​care pot ataca substanțe străine sau nocive în sângele tău.
În studiile eficienței sale împotriva virușilor care provoacă răceala obișnuită, vitamina C nu pare să vă facă mai puțin probabil să faceți o răceală – dar vă poate ajuta să treceți mai repede de frig și să faceți simptomele mai puțin severe.
Există, de asemenea, unele dovezi din cercetările pe animale și studii de caz la om că doze mari de vitamina C poate reduce inflamația pulmonară în bolile respiratorii severe cauzate de H1N1 („gripa porcină”) sau alte virusuri.
Cu toate acestea, aceste doze au fost cu mult peste DZ și nu există suficiente cercetări pentru a susține utilizarea dozei mari de vitamina C pentru inflamația pulmonară în acest moment. Nu trebuie să luați doze mari de suplimente de vitamina C – chiar și pe cale orală, deoarece acestea pot provoca reacții adverse precum diareea.
Vitamina C și COVID-19
Într-un articol publicat în Jurnalul chinez al bolilor de infecție, Asociația Medicală din Shanghai a aprobat utilizarea dozei mari de vitamina C ca tratament pentru persoanele spitalizate cu COVID-19.
Pentru a îmbunătăți funcția pulmonară, se recomandă administrarea unor doze cu o magnitudine mai mare decât DZ recomandata, care ar putea ajuta un pacient să nu fie supus ventilației mecanice sau suportului mecanic de viață.
În plus, o revizuire din 2019 a constatat că atât tratamentul cu vitamina C, cât și oral, cu doză mare de IV, poate ajuta persoanele internate în unități de terapie intensivă (ATI) pentru boli critice, reducând durata de ședere cu 8% și scurtând durata ventilației mecanice cu 18,2%.
Cercetătorii chinezi au înregistrat, de asemenea, un studiu clinic pentru a cerceta în continuare eficacitatea vitaminei C IV la persoanele spitalizate cu COVID-19.

Cu toate acestea, este important de menționat că vitamina C nu este încă o parte standard a planului de tratament pentru COVID-19, deoarece încă nu există dovezi.
Deși în prezent se testează doza mare de vitamina C IV pentru a vedea dacă poate îmbunătăți funcția pulmonară la persoanele cu COVID-19, nicio dovadă nu sugerează că doze mari de suplimente orale de vitamina C pot ajuta cu boala. De fapt, ele pot provoca complicații precum diareea.
Aveți nevoie de supliment?
În prezent, nicio dovadă nu susține utilizarea suplimentelor orale de vitamina C pentru a preveni COVID-19.
Vitamina C poate ajuta la scurtarea duratei și severității răcelilor cauzate de alți viruși, dar acest lucru nu garantează că va avea același efect asupra coronavirusului care provoacă COVID-19.
În plus, vitamina C este o vitamină solubilă în apă. Se dizolvă în apă, ceea ce înseamnă că cantitățile în exces nu sunt stocate în corp, ci sunt eliminate în urină. A lua mai multă vitamina C nu înseamnă că corpul tău absoarbe mai mult.
Suplimentele cu doză mare de vitamina C pot cauza chiar diaree, deoarece acestea pot semnala corpului tău să scoată apa din celule și din tractul digestiv.
Mai mult, deși vitamina C in doze mari pare promițătoare pentru tratamentul cu COVID-19, aceste doze au fost excepțional de mari și administrate intravenos – nu au fost administrate pe cale orală. În plus, a fost administrat doar în cazuri suficient de severe pentru a necesita spitalizare.
Cel mai bun pariu este să mâncați o dietă plină de o varietate de fructe și legume, care oferă în mod natural toată vitamina C de care are nevoie o persoană sănătoasă – împreună cu mulți alți nutrienți și antioxidanți .
Alegerea unui supliment
Dacă alegeți să luați un supliment de vitamina C, este important să alegeți unul care este de înaltă calitate și să luați doza corectă.
În timp ce suplimentele sunt reglementate, nu sunt respectate aceleași standarde de siguranță ca produsele farmaceutice. Astfel, este important să achiziționați suplimente de la companii de renume.
Unele organizații terțe, precum NSF International si ConsumerLab, suplimentează testul pentru puritatea și precizia etichetelor. Poate doriți să alegeți un supliment de vitamina C care a fost testat de una dintre aceste companii.
Limita Superioară pentru vitamina C suplimentară:
cantitatea pe care majoritatea oamenilor o pot consuma zilnic fără efecte negative – este de 2.000 mg.
Majoritatea suplimentelor de vitamina C furnizează o doză zilnică de 250–1.000 mg, de aceea poate fi ușor să depășiți limita superioara, dacă nu sunteți atenți. Asigurați-vă că citiți ambalajul și luați doar doza recomandată pentru a evita complicațiile.
Vitamina C poate interfera, de asemenea, cu chimioterapia , tratamentele cu radiații sau medicamentele care scad colesterolul.
Acestea fiind spuse, atunci când sunt utilizate în medii clinice pentru tratarea pacienților bolnavi critici, tratamentele cu doză foarte mare de vitamina C sunt sigure și nu sunt asociate cu efecte secundare semnificative.
Dacă aveți nelămuriri cu privire la suplimentele de vitamina C, trebuie să consultați medicul înainte de a-l adăuga la rutină.
Atentie!
Niciun supliment nu va poate vindeca sau preveni boala.
Cu pandemia de coronavirus COVID-19, este deosebit de important să înțelegem că niciun supliment, dietă sau alte modificări ale stilului de viață, altele decât distanțarea fizică, cunoscute și sub denumirea de distanțare socială și practici de igienă adecvate nu vă pot proteja de COVID-19.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.