Seleniu – beneficii, surse si simptomele deficitului

1

Alimentele bogate in seleniu sunt excelente pentru sanatatea tiroidei si pentru a preveni cancerul colorectal. Este un mineral cu propritati antioxidante, cu rol in stimularea imunitatii, ajuta fertilitatea masculina, reduce riscul de sarcini oprite din evolutie si contribuie la sinteza hormonului tiroidian.
Seleniu este un element chimic descoperit de catre savantul suedez J.J. Berzelius, in anul 1817. Numele de botez de seleniu vine din limba greaca veche, unde „selene” inseamna „luna”.
Seleniul este un micronutrient esential pentru organism, iar acest element chimic poarta simbolul Se. O deficienta a acestui mineral poate duce la hipotiroidism, precum si oboseala. Desi deficienta seleniului este rar intalnita, exista anumite situatii in care organismul nu poate asimila sau metaboliza in mod corespunzator acest nutrient. Lipsa acestuia este mai frecventa la cei cu o varsta foarte inaintata.
Seleniul, impreuna cu vitaminele C si E, ajuta la fortifierea imunitatii si asigura protectie impotriva infectiilor virale. Unele studii arata ca seleniul este de ajutor in controlul virusului herpetic, iar altele sustin ca reduce riscul de a face boala SIDA dupa infectarea cu virusul HIV, deoarece acesta reduce din forta de replicare a virusului in organism.

Desi in cantitati mici, seleniul este prezent in toate tesuturile corpului, avand concentratia cea mai mare in rinichi, ficat, splina si pancreas.
Acest mineral este important si in prevenirea formarii multor tipuri de tumori. Un studiu a aratat ca un barbat care ia 200 mcg/zi pe o perioada mai mare de 10 ani, reduce la jumatate riscul de a face cancer de plamani, de prostate si colorectal, in comparatie cu o persoana care nu ia seleniu.
Seleniul este esential pentru o mutime de functii ale organismului si sustine organismul in lupta cu bolile de inimia si cu cancerul. In sinergie cu vitamina E, seleniul incetineste procesul de imbatranire si reduce din efectele negative ale oxidarii.
In cazul barbatilor, aproximativ jumatate din cantitatea de selenium din corp este concentrata in testicule, canalele seminale si in zona prostatei. Seleniul este vital pentru mobilitatea spermatozoizilor, de aceea sporeste sansele de concepere si are efect pozitiv asupra fertilitatii masculine. Deficitul de seleniu este asociat cu boli cardiovasculare si alte afectiuni care produc inflamatie in corp.
Surse de seleniu: nuci braziliene, cuscus, branza, ciuperci, ovaz, stridii, sparanghel, soia, seminte chia, somon, orez brun, crabi, spaghete, varza, brocoli, spanac, lapte, iaurt, caju, banane, usturoi, tofu, cod, grau, sardine, cereale integrale, linte, seminte de floarea soarelui.
Atentie! Daca nu va prescrie medicul nu luati mai mult de 400 mcg/zi de seleniu. 30 grame de alune braziliene contin cel putin 544 mcg de seleniu. Daca luati suplimente sau sunteti gravida (maxim 40 mcg pe zi) nu mancati alune braziliene. Simptomele excesului de seleniu includ: artrite, unghii exfoliante, dereglari gastrointestinale, boli de ficat si rinichi, respiratie urat mirositoare.
Sursa: https://www.organicfacts.net/selenium-foods.html

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!