Vitamina D – extrem de importantă pentru sănătate – simptomele deficitului, doza recomandată, surse alimentare și informații utile

0

Vitamina D3 este produsa in mod natural la nivelul pielii, atunci cand ne expunem la soare. Desi este clasificata ca o vitamina, D3 se transforma intr-un hormon in organism. In aceasta forma circula in sange pentru a ajuta la absorbtia calciului si a fosforului care este primit din surse digerate. Vitamina soarelui sau vitamina antirahitica – sunt doar doua dintre denumirile informale primite de vitamina D pana acum, insa dincolo de aceste aspecte, vorbim cu adevarat despre un element absolut esential pentru sanatatea organismului si pentru buna sa functionare din toate punctele de vedere.
Obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina D este importanta pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor si dintilor, precum si pentru imbunatatirea rezistentei anumitor boli.
Daca organismul dumneavoastra nu obtine suficienta vitamina D, aveti riscul de a dezvolta probleme in sistemul osos.
Vitamina D lupta impotriva bolii
Pe langa beneficiile sale primare, cercetarile sugereaza ca vitamina D poate juca un rol si in:
– reduce riscul de scleroza multipla
– diminueaza sansa de a dezvolta boli de inima
– ajuta la reducerea probabilitatii de a dezvolta gripa
Vitamina D reduce depresia
Cercetarile au aratat ca vitamina D joaca un rol important in reglarea starii de spirit si prevenirea depresiei. Intr-un studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu depresie care au primit suplimente de vitamina D au observat o imbunatatire a simptomelor.
Intr-un alt studiu, persoanele care au fost diagnosticate cu un nivel scazut de vitamina D se confruntau cu anxietate si depresie.
Vitamina D sustine pierderea in greutate
Luati in considerare adaugarea de suplimente de vitamina D in dieta dumneavoastra daca incercati sa slabiti sau sa preveniti bolile de inima.
Intr-un studiu, persoanele care au luat un supliment zilnic de calciu si vitamina D au putut sa piarda mai mult in greutate decat cei care nu au luat acest supliment.
Vitamina D pentru sistemul osos si muscular
Cel mai cunoscut rol al Vitaminei D in organism este sa asigure absorbtia calciului. Fara absorbtia si fixarea unei cantitati suficiente de calciu, rezistenta si densitatea oaselor scade si creste riscul aparitiei unor probleme ale sistemului osos. Datorita acestui rol, vitamina D3 ajuta la reducerea riscul de aparitie a artritei reumatoide si a osteoporozei.

Aceasta contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, care poate fi slabit atunci cand vitamina se regaseste in cantitati insuficiente. Un alt aspect benefic al Vitaminei D3 pentru sistemul muscular este reducerea spasmelor musculare.
Simptomele unui deficit de vitamina D la adulti:
– oboseala, lipsa de concentrare si apatie
– slabiciune osoasa sau musculara
– transpiratie excesiva
– stres si schimbari bruste ale starii de spirit, stari de iritabilitate
Riscurile la care ne supunem atunci cand nu avem suficienta vitamina D sunt multe: rahitism sau osteomalcie, osteoporoza, depresie, oboseala cronica, paradontoza, imunitate scazuta, astm, psoriazis, boli cardiovasculare, alzheimer si dementa, diabet, probleme de fertilitate, sindrom metabolic, preeclampsie si boala hashimoto.
Surse de vitamina D:
– peste: somon, hering, sardine in ulei, ton, cod.
– stridii
– avocado
– carnea de vita
– lapte, iaurt, branzeturi,
– galbenus de ou
– migdale si lapte de migdale
Atentie! Depasirea dozei recomandate de 400-600 UI la adult poate avea exact aceleasi efecte pe care le are deficitul de vitamina D – rahitism, boli autoimune – cat si o acumulare nedorita de calciu in organism si dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Niciun comentariu

Nu ratați!