Vitamina D poate reduce riscurile de infectare COVID-19 sau poate reduce efectele pentru cei infectați!

1

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care joacă o serie de roluri critice în corpul dumneavoastră.
Acest nutrient este deosebit de important pentru sănătatea sistemului imunitar, lăsând mulți oameni să se întrebe dacă suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de a contracta noul coronavirus care cauzează COVID-19.
Deși în prezent nu există un remediu pentru COVID-19, măsurile preventive, cum ar fi distanțarea fizică și igiena adecvată, vă pot proteja de contractarea virusului.
De asemenea, unele cercetări arată că a avea niveluri sănătoase de vitamina D poate ajuta la menținerea sănătății sistemului imunitar și poate proteja împotriva bolilor respiratorii în general.
Un studiu recent a indicat faptul că pacienții spitalizați cu COVID-19, care aveau niveluri suficiente de vitamina D, prezentau un risc scăzut de rezultate adverse și deces.
Acest articol explică modul în care vitamina D afectează sănătatea imunității și modul în care suplimentarea cu acest nutrient poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor respiratorii.
Cum afectează vitamina D sănătatea imună?
Vitamina D este necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar – care este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor și bolilor.
Această vitamină joacă un rol critic în promovarea răspunsului imun. Are atât proprietăți antiinflamatorii, cât și imunoreglatoare și este crucială pentru activarea sistemelor de apărare a sistemului imunitar.
Se știe că vitamina D îmbunătățește funcția celulelor imune, inclusiv a celulelor T și a macrofagelor, care vă protejează corpul împotriva agenților patogeni.
De fapt, vitamina este atât de importantă pentru funcția imună, încât nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu o susceptibilitate crescută la infecții, boli și tulburări legate de imunitate.
De exemplu, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli respiratorii, inclusiv tuberculoza, astmul bronșic și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), precum și infecțiile respiratorii virale și bacteriene.
Mai mult, deficitul de vitamina D a fost legat de scăderea funcției pulmonare, care poate afecta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii.
Poate vitamina D să protejeze împotriva COVID-19?
În prezent, nu există niciun tratament pentru COVID-19 și puține studii au investigat efectul suplimentelor de vitamina D sau al deficitului de vitamina D asupra riscului de a contracta noul coronavirus, SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, un studiu recent a stabilit că un nivel sanguin de 25-hidroxivitamină D de cel puțin 30 ng / ml părea să contribuie la reducerea probabilității de rezultate clinice adverse și de deces la pacienții spitalizați cu COVID-19.
Au fost analizate datele spitalicești la 235 de pacienți cu COVID-19.
La pacienții cu vârsta mai mare de 40 de ani, cei care aveau niveluri adecvate de vitamina D au fost cu 51,5% mai puține șanse de a avea rezultate adverse, incluzând inconștiența, hipoxia și decesul, comparativ cu pacienții cu deficit de vitamina D.
Cu toate acestea, alte studii au arătat că deficiența de vitamina D poate dăuna funcției imune și vă poate crește riscul de a dezvolta boli respiratorii.
În plus, unele studii au indicat că suplimentele cu vitamina D pot îmbunătăți răspunsul imun și pot proteja împotriva infecțiilor respiratorii în general.
O recenzie recentă care a inclus 11.321 de persoane din 14 țări a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D a scăzut riscul de infecții respiratorii acute (IRA) atât la cei care au avut un nivel deficitar cat si la cei cu un nivel adecvat de vitamina D.

În general, studiul a arătat că suplimentele cu vitamina D au redus riscul de a dezvolta cel puțin un IRA cu 12%. Efectul protector a fost cel mai puternic la cei cu niveluri scăzute de vitamina D.
Mai mult, analiza a constatat că suplimentele de vitamina D au fost cele mai eficiente în protejarea împotriva IRA atunci când sunt administrate zilnic sau săptămânal în doze mici și mai puțin eficiente atunci când sunt luate în doze mai mari, la distanță mare.
De asemenea, s-a demonstrat că suplimentele cu vitamina D reduc mortalitatea la adulții în vârstă, care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli respiratorii precum COVID-19.
Mai mult, deficitul de vitamina D este cunoscut pentru a îmbunătăți un proces cunoscut sub numele de „furtuna de citokine”.
Citokinele sunt proteine ​​care fac parte integrantă din sistemul imunitar. Pot avea atât efecte pro-inflamatorii, cât și antiinflamatorii și pot juca roluri importante, ajutând la protejarea împotriva infecțiilor și a bolilor.
Cu toate acestea, citokinele pot provoca leziuni ale țesuturilor în anumite circumstanțe.
O furtună de citokine se referă la eliberarea necontrolată de citokine pro-inflamatorii care are loc ca răspuns la infecție sau la alți factori. Această eliberare neregulată și excesivă de citokine duce la leziuni severe ale țesuturilor și îmbunătățește progresia și severitatea bolii.
De fapt, este o cauză majoră a insuficienței multiple a organelor și a sindromului de detresă respiratorie acută (SDRA), precum și un factor important în progresia și severitatea COVID-19.
De exemplu, s-a demonstrat că pacienții cu cazuri severe de COVID-19 eliberează un număr mare de citokine, în special interleukina-1 (IL-1) și interleukina-6 (IL-6).
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu funcția imună redusă și poate spori furtuna de citokine.
Ca atare, cercetătorii postulează că un deficit de vitamina D poate crește riscul de complicații severe ale COVID-19, precum și că suplimentarea cu vitamina D poate reduce complicațiile legate de furtunile de citokine și inflamația necontrolată la persoanele cu COVID-19.
În prezent, mai multe studii clinice investighează efectele suplimentării cu vitamina D (la doze de până la 200.000 UI) la persoanele cu COVID-19.
Deși cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare, este important să înțelegem că administrarea suplimentară de vitamina D singură nu vă poate proteja de dezvoltarea COVID-19.
Cu toate acestea, a fi deficitar în vitamina D vă poate crește susceptibilitatea la infecții și boli generale prin afectarea funcției imune.
Acest lucru este deosebit de îngrijorător, dat fiind faptul că mulți oameni sunt deficienți în vitamina D, în special persoanele în vârstă care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta complicații grave legate de COVID-19.
Din aceste motive, este o idee bună ca medicul dumneavoastră să vă testeze nivelurile de vitamina D pentru a determina dacă aveți un deficit în acest nutrient important. Acest lucru este deosebit de important în lunile de iarnă.
În funcție de nivelul sanguin, suplimentarea cu 1.000-4.000 UI de vitamina D pe zi este de obicei suficientă pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cei cu niveluri scăzute din sânge vor necesita adesea doze mult mai mari pentru a-și crește nivelul la un interval optim.
Deși recomandările cu privire la ceea ce constituie un nivel optim de vitamina D variază, majoritatea experților sunt de acord că nivelurile optime de vitamina D se situează între 30-60 ng / mL (75-150 nmol / L).

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.