Ouăle de rata: ce beneficii și ce efecte secundare au

0

Dacă ești o persoana aventuroasa care iubește ouăle, poate ai observat că ouăle de rață apar pe meniurile restaurantelor, in piețele fermierilor și chiar în unele magazine alimentare.
Ouăle de rață sunt notabile, deoarece sunt cu aproape 50% mai mari decât ouăle de găină de dimensiuni mari. Au un gălbenuș mare, auriu, cremos și mulți oameni îi iubesc pentru aroma bogată.
Cojile lor sunt, de asemenea, o încântare vizuala pentru ochi. În comparație cu cojile de ouă de găină albe sau brune, ouăle de rață vin într-o varietate de culori, inclusiv albastru pal, albastru-verde, gri cărbune și, uneori, alb.
Culoarea depinde de rasa raței, deși culoarea cojilor variază uneori chiar și în cadrul aceleiași rase.
Acest articol trece în revistă ouăle de rață, inclusiv alimentația, beneficiile lor și orice reacții adverse pe care le puteți întâmpina din consumul de ouă de rață.
Nutriție
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate . Ele furnizează toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul pentru a construi proteine. Gălbenușul de ou este bogat în grăsimi și colesterol, precum și multe vitamine și minerale.
Un ou de rață este puțin mai hrănitor decât un ou de găină – datorită, parțial, dimensiunii sale. Un ou mediu de rață cântărește aproximativ 70 grame, în timp ce un ou mare de găină in jur de 50 grame.
Ca atare, obțineți mai mulți nutrienți într-un ou de rață decât în ​​cazul unui ou de găină.
Acest tabel arată defalcarea nutrițională pentru o porție de 100 de grame din fiecare – aproximativ o jumătate de ou de rață și două ouă de găină.
Ou de rață Ou de găină
calorii 185 148
Proteină 13 grame 12 grame
Gras 14 grame 10 grame
Carbohidrați 1 gram 1 gram
Colesterol 295% din DZ 141% din DZ (doza zilnica)
Vitamina B12 90% din DZ 23% din DZ
Seleniu 52% din DZ 45% din DZ
riboflavină 24% din DZ 28% din DZ
Fier 21% din DZ 10% din DZ
Vitamina D 17% din DZ 9% din DZ
colină 263 mg 251 mg
Ouăle de rață au o gamă largă de vitamine și minerale. Mai ales, ele conțin aproape tot necesarul de vitamina B12 pentru o zi întreagă , care este necesară pentru formarea globulelor roșii, sinteza ADN și funcția nervoasă sănătoasă.
Beneficii pentru sănătate
Ouăle sunt adesea considerate a fi un aliment perfect, deoarece sunt extrem de hrănitoare. În plus, conțin diverși compuși care pot oferi alte beneficii pentru sănătate.
Gălbenușurile de ou de rață își capătă culoarea galben-portocaliu din pigmenții naturali numiți carotenoizi. Aceștia sunt compuși antioxidanți care vă pot proteja celulele și ADN-ul de deteriorarea oxidativă, care poate duce la boli cronice și legate de vârstă.
Carotenoizii majori din gălbenușurile de ou sunt carotenul, criptoxantina, zeaxantina și luteina, care sunt legate de un risc mai mic de degenerare maculară legată de vârstă (AMD), cataractă, boli de inimă și unele tipuri de cancer.
Gălbenușul este, de asemenea, bogat în lecitină și colină . Colina este un nutrient asemănător vitaminei, esențial pentru membranele celulare sănătoase, precum și pentru creier, neurotransmițătorii și sistemul nervos. Lecitina este transformată în colină în corpul tău.
Colina este deosebit de importantă pentru sănătatea creierului. Un studiu realizat la aproape 2.200 de adulți în vârstă a arătat că nivelurile mai mari de colină în sânge erau legate de o mai bună funcție a creierului.
Este, de asemenea, un nutrient esențial în timpul sarcinii, deoarece colina susține dezvoltarea sănătoasă a creierului fetal.
Partea albă ale acestor oua și a altor tipuri de ouă este bine cunoscută pentru că este bogată în proteine, dar te poate proteja și de infecții. Cercetătorii au identificat numeroși compuși în albus de ou care au proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

Alergii
Proteina de ou este un alergen comun . Este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la sugari și copii, deși majoritatea copiilor tind să depășească alergiile la ouă.
Simptomele unei alergii la ou pot varia de la erupții cutanate până la indigestie, vărsături sau diaree. În cazuri grave, o alergie alimentară poate provoca anafilaxie, care îți poate afecta respirația și poate pune viața în pericol.
Proteinele din ouăle de rață și pui sunt similare, dar nu sunt identice și există cazuri de persoane care au un răspuns alergic la un tip de ou, dar nu la celălalt. Astfel, chiar dacă aveți o reacție la ouăle de pui, este posibil să mai puteți mânca ouă de rață.
Totuși, ar trebui să vă consultați cu furnizorul de servicii medicale înainte de a încerca ouă de rață dacă aveți o alergie cunoscută sau suspectată la alte ouă.
Boala de inima
Ouăle de rață au un nivel ridicat de colesterol , dar majoritatea studiilor sunt de acord că colesterolul din gălbenușurile de ou nu crește riscul bolilor de inimă la persoanele sănătoase.
Gălbenușurile de ou s-au dovedit că cresc nivelul de colesterol LDL (rău) la unele persoane, dar adesea cresc și colesterolul HDL (bun).
Totuși, din cauza conținutului ridicat de colesterol, ouăle de rață s-ar putea să nu fie sigure pentru toată lumea, mai ales dacă aveți diabet sau un istoric familial de boli de inimă.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că colina din gălbenușurile de ou poate fi un alt factor de risc pentru bolile de inimă.
Bacteriile din intestinul tău transformă colina într-un compus numit N-oxid de trimetilamină (TMAO). Unele cercetări au legat niveluri mai mari in sânge de TMAO la un risc crescut de boli de inimă. Oamenii care mănâncă o dietă mai mare în grăsimi produc mai mult TMAO.

https://www.high-endrolex.com/27

Cu toate acestea, nu este clar dacă TMAO este un factor de risc în sine sau dacă prezența sa este un indicator al riscului de boli de inimă. Unele alimente, cum ar fi peștele, sunt în mod natural bogate în TMAO, totuși, este recomandat consumul de mai mult pește ca o modalitate de a reduce riscul bolilor de inimă.
Siguranță
Siguranța alimentelor și, în special, riscul de îmbolnăviri transmise de alimente precum salmonela din bacteriile Salmonella este adesea o preocupare cand vine vorba de ouă.
Au fost raportate ocazional focare de infecție cu Salmonella provenite din consumul de ouă de rață, inclusiv un focar larg răspândit în 2010 în Anglia și Irlanda.
În anumite părți din Thailanda, au fost detectate niveluri ridicate de metale grele în ouăle de rață.
Ouăle de rață sunt populare în multe locuri din întreaga lume, în special în Asia. Cu toate acestea, multe alte țări nu au aceleași standarde de siguranță.
Se recomandă să alegeți ouăle cu cochilii curate, fără sparturi și să le refrigerați la 4 ° C sau mai putin acasă și să le gătiți până când gălbenușul este ferm.
De asemenea, sugarii, copiii, femeile însărcinate, adulții în vârstă și orice persoană cu un sistem imunitar compromis prezintă un risc mai mare de a contracta Salmonella , astfel încât acestia a ar trebui să evite ouăle coapte. Nimeni nu trebuie să mănânce ouă crude.
Cum se utilizează ouăle de rață
Puteți utiliza ouă de rață în același mod în care ați folosi ouăle de găină – fierte bine , bătute, într-o omletă sau coapte.
Pentru a le fierbe bine, puneți-le într-o cratiță și acoperiți-le cu apă rece. Aduceți-le la fierbere la foc mare. După ce ajung la fierbere, opriți focul, acoperiți-le și lăsați-le să stea timp de 12 minute. Răciți-le, scufundându-le în apă cu gheață.
Având în vedere că sunt mai mari în grăsimi decât ouăle de pui, ele adaugă o aroma plăcută produselor coapte. De asemenea, vor face o omletă satisfăcătoare și ouă bătute mai cremoase.
Dacă le folosiți pentru coacere sau gătit, rețineți că majoritatea rețetelor necesită ouă mari de găină. Deoarece un ou de rață este mai mare, poate fi necesar să vă ajustați rețeta utilizând mai puține ouă de rață, mai puține lichide sau mai multe ingrediente uscate.
Rețetele dumneavoastră pot avea, de asemenea, o culoare mai aurie din cauza gălbenușului lor mai mare, mai profund.

Niciun comentariu

Nu ratați!