Busuioc sălbatic (Prunella vulgaris): Beneficii, utilizări și efecte secundare

0

Busuiocul salbatic (Prunella vulgaris) este o plantă medicinală care aparține familiei mentei.
Unii susțin că poate ajuta la protejarea împotriva virușilor, infecțiilor și a bolilor cronice, inclusiv diabetul și cancerul.
Cu toate acestea, aproape toate cercetările privind busuiocul sălbatic s-au limitat la studiile efectuate pe animale și epruveta.
Acest articol oferă o imagine de ansamblu detaliată a busuiocului sălbatic , inclusiv utilizările sale, beneficiile potențiale și efectele secundare.
Ce este busuiocul sălbatic?
busuiocul sălbatic este o plantă care a fost folosită pentru tratarea bolilor de secole.
Este un membru al familiei de mentă și are frunze mari, verzi și flori purpurii. Crește în toată lumea, inclusiv în America de Nord, Europa și Asia.
Prunella vulgaris este, de asemenea, cunoscută sub denumirea de busuioc sălbatic, busuioc de camp sau „vindecarea tuturor”, datorită utilizării sale tradiționale în vindecarea rănilor, infecțiilor în gât și a altor câteva afecțiuni.
Posibilele beneficii pentru sănătate ale acestei plante sunt atribuite mai multor compuși ai acesteia. Acestea includ flavonoide, taninuri și acizi ursolici, rozmarinici și oleanolici, care pot avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Mai exact, acești compuși pot ajuta la prevenirea complicațiilor asociate diabetului, la protejarea împotriva herpesului și pot avea efecte anticanceroase.
Toate părțile plantei sunt comestibile și puteți adăuga frunzele sale în salate sau alte rețete.
De asemenea, se vinde sub formă de pastile și extract lichid, precum și în balsamuri și unguente care pot fi aplicate direct pe pielea ta. Îl puteți găsi online sau în magazinele de suplimente.
Beneficii potențiale pentru sănătate
Mai multe studii efectuate pe animale și pe epruvete sugerează că busuiocul sălbatic poate avea beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, foarte puține studii umane au analizat efectele acestei plante.
Este nevoie de cercetări mai ample pentru a înțelege pe deplin posibilele avantaje și dezavantaje ale acestuia.
Poate ajuta cu complicațiile diabetului
Busuiocul sălbatic poate ajuta la prevenirea complicațiilor asociate diabetului, o boală marcată de niveluri ridicate de zahăr din sânge.
Studiile efectuate pe epruvete și rozătoare sugerează că anumiți compuși din plantă pot inhiba enzimele care se descompun și metabolizează carbohidrații din corp. La rândul său, acest lucru poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea controlului diabetului.
În plus, busuiocul sălbatic va poate proteja împotriva aterosclerozei, o întărire a arterelor care vă poate crește riscul de atac de cord.
Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile să dezvolte factori de risc pentru ateroscleroză, incluzând leziuni ale arterei cauzate de glicemie ridicată, trigliceride crescute și colesterol total total și rău LDL (rău).
Un studiu de 8 săptămâni a alimentat șoarecii diabetici cu o dietă bogată în grăsimi și colesterol și a oferit unora dintre ei extract de busuioc sălbatic .
Șoarecii care au mâncat busuioc sălbatic au avut mai scazute colesterolul total din sânge, colesterolul LDL (rău) și trigliceridele. Extractul a dus și la îmbunătățiri ale funcției inimii.
În timp ce rezultatele acestor studii sugerează că busuiocul sălbatic poate ajuta la scăderea glicemiei și la prevenirea aterosclerozei asociate cu diabetul, este nevoie de mai multe cercetări pentru a ști dacă ar avea efecte similare la oameni.

Poate avea proprietăți de combatere a cancerului
Anumiți compuși din busuiocul sălbatic pot avea efecte anticancerigene .
S-a demonstrat că carbohidrați specifici din plantă induc moartea celulelor canceroase și împiedică creșterea tumorii în studiile pe epruvetă.
Studiile efectuate pe epruvetă arată, de asemenea, că acidul cafeic, acidul rozmarinic și alți compuși din această plantă pot acționa ca antioxidanți care combat daunele celulare subiacente. Această deteriorare este cauzată de molecule reactive numite radicali liberi, care sunt legate de dezvoltarea cancerului.
Un studiu realizat în celulele canceroase ale ficatului uman a descoperit că busuiocul sălbatic a oprit răspândirea cancerului prin inhibarea anumitor enzime care promovează creșterea cancerului.
Mai mult, un studiu efectuat la 424 de persoane cu cancer de sân a descoperit că cei care au luat busuioc sălbatic împreună cu un medicament anticancer au trăit semnificativ mai mult decât cei care au luat medicamentul singur.
De fapt, aproape de două ori mai mulți oameni din grup care au luat busuioc sălbatic cu medicamente nu au arătat nicio dovadă de boală după tratamentul lor, în comparație cu grupul care nu a luat suplimentul alături de medicația lor.
Cu toate acestea, rețineți că această cercetare se află în fazele sale timpurii. Sunt necesare mai multe cercetări umane pentru a înțelege pe deplin rolul busuiocului sălbatic ca terapie complementară a cancerului.
Poate ajuta la tratarea herpesului
Busuiocul sălbatic este adesea citat ca un posibil tratament pentru virusul herpes simplex (HSV), care este marcat de răni contagioase în jurul gurii sau organelor genitale.
Mai exact, s-a dovedit că un tip de carbohidrat în busuiocul sălbatic blochează replicarea celulelor HSV în studiile pe epruvetă.
Pe lângă blocarea virusului să se răspândească, busuiocul sălbatic poate proteja împotriva herpesului prin stimularea activității celulelor imune precum macrofagele, care ajută corpul să lupte împotriva infecției.
Studiile la animale au descoperit că cremele topice care conțin busuioc sălbatic reduc semnificativ numărul de răni și leziuni ale pielii cauzate de virusul herpes.
În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii umane pentru a înțelege mai bine dacă tratamentele care conțin busuioc sălbatic pot ajuta la tratarea herpesului.
Poate avea activitate antiinflamatoare
Busuiocul sălbatic poate ajuta, de asemenea, la combaterea inflamației din corpul vostru și poate avea astfel potențialul de a ajuta la tratarea bolilor inflamatorii.
Un studiu de epruvetă efectuat pe celulele musculare ale inimii umane a descoperit că extractul de busuioc sălbatic a suprimat activitatea proteinelor inflamatorii cunoscute pentru a duce la dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
De asemenea, s-a demonstrat că busuiocul sălbatic combate inflamația intestinală la șoareci. Te poate proteja de boli precum colita, o afecțiune inflamatorie a colonului care poate provoca diaree, dureri de stomac și sângerare rectală.
Posibile efecte secundare și dozare
Dat fiind faptul că foarte puține studii au investigat efectele busuiocului sălbatic la om, există puține informații cu privire la doza recomandată și posibilele reacții adverse.
Un studiu realizat la persoane cu cancer de sân a constatat că consumul a aproximativ 200 ml de extract de busuioc sălbatic pe zi a fost sigur și nu a provocat reacții adverse.
Cu toate acestea, sunt disponibile mai multe tipuri diferite de busuioc sălbatic , inclusiv extracte lichide, pastile uscate și unguente topice, dintre care unele pot avea efecte secundare necunoscute.
În plus, nu a existat nicio cercetare cu privire la busuiocul sălbatic la copii sau femei însărcinate sau care alăptează. Prin urmare, siguranța acestei plante în aceste populații nu este cunoscută.
Dacă sunteți interesat să luați busuioc sălbatic pentru a ajuta la gestionarea diabetului, a herpesului sau a unei alte afecțiuni, asigurați-vă că consultați medicul.
Rețineți că suplimentele nu sunt bine reglementate. Astfel, ar trebui să cauți busuioc sălbatic care a fost testat de calitate de către o terță parte.

Niciun comentariu

Nu ratați!