Uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului inconjurator! Un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apa!

0

Din pacate, majoritatea oamenilor arunca uleiul de gatit folosit in canalizare. Un singur litru de ulei polueaza un milion de litri de apa si inca nu e perceput ca deseu in Romania!
Un studiu realizat de Comisia Europeana, arata ca uleiul aruncat pe sol conduce la degradarea fertilitatii acestuia pentru o perioada de cinci ani, iar ajuns in lacuri distruge toata fauna.
Daniel Ciuciui specialist in ecologie: “Un litru de ulei uzat ajuns in panza freatica are capacitatea de a polua si face neutilizabili un milion de litri de apa potabila. Ca sa va dati seama cat este asta, e o cantitate suficienta pentru o persoana adulta aproximativ 14 ani.”
In Romania, in ultimii 5 ani numarul firmelor care colecteaza uleiul rezidual folosit s-a dublat. A crescut si numarul siteurilor care promoveaza acesta activitate. Uleiul colectat este trimis in Germania si Austria, unde este transformat in sapun, lumanari si creme.
Cele mai mari cantitati sunt convertite in biodisel, un combustibil folosit de masinile eco. Din pacate, la noi inca nu exista o fabrica de regenerare a uleiului uzat insa se pot gasi centre de colectare, deci nu avem nicio scuza pentru a arunca in continuare uleiul in canalizare.

Din anul 2010, organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum a venit in intampinarea  acestei probleme si a initiat o campanie care a urmarit implementarea unui nou concept pe piata din Romania: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valorificat în biocombustibil. Aceasta campanie este adresata persoanelor fizice, care, in schimbul a cinci litri de ulei vegetal uzat, adus la sediul Mare Nostrum, primesc ca recompensa un litru de ulei vegetal, bun de folosit pentru gatit. “De la inceputul anului 2016 si pana in prezent, 165 de constanteni responsabili, care au inteles mesajul nostru, au adus 1.380 litri de ulei uzat la sediul Mare Nostrum. Doar in ultimele cinci luni, de la 68 de persoane s-au colectat peste 450 de litri de ulei uzat. Acesta este ridicat de catre Stoehr Mineral & Vegetal Oil si transformat in biocombustibil”, explica reprezentantul Mare Nostru, Cecilia Patrahau.
Uleiul uzat nu este biodegradabil. La contactul cu apa acesta formeaza o pelicula care opreste oxigenul sa ajunga la vietuitoarele si plantele din apa”, spune Scafaru, citat de green-report.ro. Gravitatea gestului este amplificata si de faptul ca desi legislatia romaneasca pedepseste aruncarea uleiului alimentar uzat la canalizare, o persoana fizica poate primi o amenda intre 100 si 1.000 de lei, aceasta nu este aplicata.

Niciun comentariu

Nu ratați!