Busuioc cu usturoi si roșii – o combinație excepțională pentru sănătate

0

Fiecare vine cu beneficii importante pentru sănătatea noastră, după cum vom discuta in cadrul acestui articol, dar combinația de busuioc, roșii si usturoi creează o amplificare a proprietăților lor terapeutice si, bineînțeles, au un gust foarte bun si o aroma aparte. Puteți folosi aceasta combinație in proporții variabile, in funcție de gust. Puteți adaugă la diverse rețete, dar cel mai sănătos este sa consumați ca atare, sau in salate. De asemenea, puteți face bulion de roșii cu busuioc si usturoi, consumând cate 2-3 linguri dimineața pentru un efect cat mai puternic.
Discutam in continuare de beneficiile aduse individual, dar si cum puteți să vă creșteți singuri aceste minunate daruri ale naturii:
Busuioc
Busuiocul dulce, cel mai popular soi de busuioc culinar, este destul de ușor de cultivat. Veți dori doar să vă amintiți câteva cerințe de bază. Busuiocul are nevoie de șase până la opt ore de lumină directă a soarelui pe zi și crește destul de fericit pe pervazul ferestrelor bucătăriei, balcoane și direct în pământ într-o locație însorită. Frunzele de busuioc sunt suculente, cresc rapid și necesită umiditate aproape constantă. Plantele în sol trebuie udate la fiecare patru până la șapte zile, în timp ce plantele container necesită udare mai frecventă. Nicio plantă nu-i place să aibă radacinile înmuiate mereu, așa că un sol bine drenat este o necesitate. Busuiocul crește toată vara și nu poate rezista frigului, așa că plantați direct în pământ după ultimul îngheț de primăvară. O altă opțiune este să puneți semințele în interior cu trei până la patru săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară. Acest lucru poate ajuta plantele să atingă puterea de producție mai devreme și să extindă sezonul de vegetație. Plantele de containere pot fi mutate afară odată ce vremea este caldă în primăvară, dacă doriți sau păstrate în interior tot timpul anului. În timp ce plantele de busuioc nu au neapărat nevoie de fertilizare excesivă, dacă plantele sunt în soluri sărace în nutrienți, îngrășământul poate fi furnizat ocazional la jumătate din cantitatea recomandată pentru legume.
Busuiocul este ambalat cu substanțe chimice, vitamina C și mai multe minerale (calciu, magneziu, potasiu și fier). Poate ajuta cu probleme stomacale și intestinale, afecțiuni ale rinichilor, retenție de lichide. A fost folosit ca tratament pentru infecțiile cu viermi, șerpi și mușcături de insecte.
Recoltarea și gătitul cu busuioc este destul de simplu. Frunzele individuale pot fi culese sau crengi întregi tăiate chiar deasupra locului unde sunt prezente două frunze. Dacă este tăiat în acest fel, va crea rapid o nouă creștere și se va transforma într-un „tufiș” frumos. Frunzele pot fi spălate și combinate cu tot felul de salate, supe, feluri de mâncare gătite, oțeturi și sosuri. „Busuiocul dulce (sau italian) este folosit în pesto și complimentează aroma roșiilor. Orice busuioc creșteți, gustați frunzele proaspete și folosiți-vă imaginația pentru a crea oțeturi aromate, salate și feluri de mâncare principale ”, spune Jeff Schalau, agent asociat al Agriculturii și resurselor naturale ale Universității din Arizona Cooperative Extension. Pesto-ul cu busuioc este un produs preferat din ulei de măsline, parmezan, nuci, usturoi si piper negru.
Articole recomandate:
Busuioc – beneficii, mod de administrare și posibile efecte secundare
Semințele de busuioc pentru tratarea acidității, menținerea sănătății intestinale și nu numai + mod de consum
Tulsi (busuioc sfânt) – planta minune, venerată de hinduși
Usturoi
Usturoiul este destul de ușor de cultivat, dar necesită o anumită planificare. Cel mai bun moment pentru plantare este toamna după primul îngheț. Cu toate acestea, poate fi plantat mai târziu în timpul iernii, după ce solul s-a dezghețat. Acești bulbi nu vor crește la fel de mari ca cei plantați în toamnă, dar ar trebui să producă totuși usturoi de calitate. Într-o locație însorită, slăbiți solul și adăugați un compost matur. Scufundați cuișoare individuale la 10 pana la 15 centimetri adâncime. Plantele vor începe să crească în primăvară. Când aproximativ o treime din frunzele plantei au devenit palide și ofilite, trageți-le ușor în sus (folosiți o furculiță sau o mistrie dacă plantele sunt încăpățânate). Tratați cu grijă pentru a evita orice vânătăi excesive și puneți-le la uscat într-un loc umbrit unde ploaia nu le poate ajunge. După aproximativ o săptămână sau două, puteți tăia frunzele sau le puteți împleti și le puteți închide. Usturoiul depozitat într-un subsol sau un garaj unde temperaturile oscilează între 10 – 15 grade Celsius se vor păstra cel puțin patru luni și, în funcție de varietate, chiar și până la opt luni.
În timp ce utilizarea cea mai evidentă a usturoiului este în bucătărie, valoarea sa nu se limitează doar la deliciile sale culinare. Usturoiul conține alicină, precum și unii compuși care conțin sulf. Se consideră că acești compuși ajută la bolile de inimă. Usturoiul a fost, de asemenea, susținut ca un tratament pentru răceala obișnuită și infecțiile fungice. Poate acționa ca un diluant al sângelui și încetinește dezvoltarea aterosclerozei. Cercetările și numeroasele studii au susținut aceste afirmații. Centrul Medical al Universității din Maryland raportează că „Usturoiul poate întări sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva bolilor precum cancerul”. Există o varietate de moduri de a prepara și de a consuma usturoi, dar vă rugăm să consultați medicul înainte de a începe utilizarea de doze mari de usturoi, deoarece pot apărea interacțiuni medicamentoase. De exemplu, usturoiul poate face ca pastilele anticoncepționale să fie mai puțin eficiente.

Barbara Pleasant, un expert în grădinărit organic și adevărat expert în alimente, scrie: „Fără îndoială, usturoiul face miracole aromate atunci când este adăugat la mâncare. Usturoiul poate fi tocat și adăugat la supe, tocănițe, sosuri și așa mai departe. Prăjirea în puțin ulei înainte de adăugarea acestuia la orice fel de feluri de mâncare este o modalitate excelentă de a folosi această minunată plantă și adaugă un parfum aparte la mâncare. Usturoiul poate fi feliat, uscat și apoi măcinat în pulbere de usturoi. Poate fi gătit întreg și mâncat cu puțină sare sau piure și întins pe pâine prăjită”.
Articole recomandate:
Usturoiul verde – ce conține și la ce e bun
Usturoi crud – 7 beneficii pentru combaterea bolilor
Alicina este substanța ce face usturoiul atât de sănătos! Beneficii, utilizări si dozare
Efectele secundare ale usturoiului: 14 moduri în care îți poate face rău
Roșii
Când vine vorba de cultivarea roșiilor, uneori se pare că este o chestiune de noroc, dar succesul poate fi văzut ținând cont de câteva lucruri. În timp ce puteți planta semințe direct în sol, majoritatea oamenilor își încep semințele în interior cu cinci până la șase săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară. Începând de la semințe vă oferă mai multă varietate, dar confortul unei pepiniere este greu de învins. Veți dori să vă plantați roșiile într-o locație însorită (de preferință cel puțin 8 ore de lumină solară pe zi) într-un sol bine drenat. Majoritatea roșiilor sunt cultivate în sol, dar în ultima vreme odată cu proliferarea grădinăritului urban, opțiunile de containere pentru roșii devin disponibile. Doar asigurați-vă că achiziționați un container suficient de mare. Roșiile preferă multă materie organică, așa că adăugați o cantitate bună de compost la plantare în sol. Udă-le regulat, lăsând în același timp solul să se usuce oarecum între udare. Roșiile au nevoie de un aport constant de apă, dar nu trebuie ca rădăcinile sa fie înmuiate mereu și nici să devină uscate. Deci apă deseori, dar nu în mod constant. Culegeți roșiile când au o culoare uniformă și sunt încă ferme.
Roșiile nu sunt considerate în mod obișnuit medicinale, dar oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de acid folic, vitamina A, vitamina C, vitamina D, potasiu, carotenoizi și bioflavonoizi. Roșiile au proprietăți antiinflamatorii și se crede că ajută la anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, astm și boli pulmonare cronice. Dr. Leo Galland împărtășește faptul că „absorbția carotenoidelor și flavonoidelor din roșii este mai mare de la roșiile fierte decât roșiile proaspete, deoarece gătitul descompune matricea celulelor de tomate și face carotenoizii mai disponibili”. Licopenul este unul dintre principalii carotenoizi care au proprietăți antiinflamatorii. Pentru a obține cele mai mari beneficii, combinați roșiile fierte cu o grăsime sănătoasă, cum ar fi uleiul de măsline sau de avocado.
Puteți valorifica beneficiile roșiilor în mai multe moduri. Roșiile sunt delicioase consumate proaspete din grădină. În plus, roșiile pot fi transformate în salsa, sosuri pentru paste și ketchup. Practic nu există sfârșit în alegerile pe care le ai cu acest fruct acid.
Pe măsură ce vă pregătiți pentru primăvara viitoare, luați în considerare adăugarea acestor trei muschetari culinari, busuioc, usturoi și roșii, în propria grădină. Toate cele trei pot fi cultivate cu succes în sol sau în containere.
Articole recomandate:
Nectar de rosii si portocale – o bautura racoritoare, cu foarte multe beneficii pentru sanatate
Indiferent daca va referiti la o rosie ca la un fruct sau ca la o leguma, nu exista nici o indoiala ca este un super-aliment

Niciun comentariu

Nu ratați!