Varza kale a intrat recent in atentia nutritionistilor si a doritorilor unui stil de viata sanatos

1

In zilele noasrtre toata lumea pare sa vorbeasca despre piureuri verzi, shake-uri sau sucuri de legume si nu e de mirare – oamenii sunt din ce in ce mai constienti de importanta hranei, dorind sa manance mai sanatos si natural.
Bogata in vitamina K, A si C, alaturi de alti nutrienti vitali, beneficiile pentru sanatate pe care le ofera varza kale includ detoxifierea, sprijinul inimii, prevenirea cancerului si o serie de alte aspecte. Este bogata in calciu, fier, magneziu, potasiu, mangan, fosfor, cupru si sodiu.
Aceasta planta a fost cunoscuta in Roma antica, iar istoria ne spune ca a fost una dintre cele mai populare legume cu frunze verzi din Evul Mediu.
Kale provine din familia Brassica oleracea care include si varza, brocoli, conopida, avand multe caracteristici asemanatoare cu acestea.
Aceste legume sunt bogate in glucozinolat avand proprietati antiinflamatorii, antibacteriane, antivirale si anti-cancerigene.
In mod evident, cea mai benefica proprietate a consumului de kale este capacitatea sa de a fi un agent puternic antiinflamator.
Este planta cu continutul cel mai mare de vitamina K, la 100 de grame de varza kale avem 587% din necesarul zilnic. Vitamina K este esentiala pentru sanatatea mucoaselor, piele, vedere si, mai ales, pentru combaterea cancerului si diabetului. Varza kale, la fel ca si celelalte legume crucifere, ajuta in combaterea cancerului pulmonar si cancerului de san.
Kale este o leguma antioxidanta minunata. Dintre cele trei principale vitamine antioxidante, kale este deosebit de bogat in vitamina C si A. Acest lucru este important deoarece antioxidantii sunt cunoscuti pentru a contracara daunele cauzate de radicalii liberi.
Corpul este expus la molecule radicale extrem de instabile in fiecare zi prin aerul poluat pe care il respira, toxinele din alimente si substantele chimice din apa. Toate acestea provoaca stres oxidativ, un proces care declanseaza leziuni celulare care au  fost legate de bolile cardiovasculare, cancer si alte boli grave. Stresul oxidativ este, de asemenea, cunoscut ca fiind unul dintre principalii factori care contribuie la tulburarile neurocognitive, cum ar fi boala Parkinson si Alzheimer.

Kale este o leguma cu proprietati detoxifiante. Nu numai ca ajuta la indepartarea toxinelor, ci ajuta si la eliminarea acestora din corp.  Indepartarea toxinelor din corp este o treaba importanta. Toxinele sunt distruse mai intai de antioxidanti si apoi indepartate cu glucozinolat.
Orice leguma care are o culoare foarte profunda, asa cum este kale, contine o concentratie ridicata de nutrienti cu o serie de efecte antioxidante si antiinflamatorii.
Este bogata in luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care protejeaza vederea, combat degenerescenta maculara si mentin sanatatea ochilor.
Varza kale este bogata in sechestranti de acizi biliari, care sunt folositi in industria farmaceutica pentru crearea de produse pentru tratarea hipercolesterolemiilor. Ficatul transforma colesterolul in acizi biliari, care sunt eliberati in sistemul digestiv pentru absorbtia grasimilor. Cei ramasi neutilizati sunt reabsorbiti de catre sistemul digestiv. Sechestrantii biliari se leaga de acizii biliari si previn reabsorbtia lor si reducerea, astfel, a nivelului de colesterol din organism. Consumul de varza kale contribuie eficient la scadarea colesterolului si la protejarea sistemului cardiovascular.
Varza kale contine peste 45 de tipuri de flavonoizi, care reduc riscul de accident vascular cerebral. In plus, este bogata in fier, care ajuta la formarea de hemoglobina, principala sursa de alimentare cu oxigen a celulelor organismului si cu rol esential pentru sanatatea muschilor si a creierului. Acizii grasi omega 3 din compozitia varzei kale contribuie, de asemenea, la imbunatatirea memoriei si sustin functiile cognitive.
Sursa: https://draxe.com/health-benefits-of-kale/

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!