De ce ar trebui să mâncăm multă conopida? 13 beneficii + profil nutrițional

0

Conopida este un membru al familiei de legume crucifere. Conopida este plină de substanțe nutritive importante care vă pot aduce beneficii importante sănătății.
Leguma este folosită pe scară largă în aproape toate bucătăriile din lume – inclusiv chineză, indiană, italiană, turcă, franceză, spaniolă și chiar americană. Motivul? Nu doar gustul său delicios – ci și beneficiile sale minunate.
🧬 Combate cancerul
Sulforafanul face asta. Compusul ucide celulele stem canceroase, iar acest lucru încetinește creșterea tumorii. Acest compus din conopidă a fost, de asemenea, găsit pentru a ajuta la prevenirea cancerului de prostată. Conopida conține, de asemenea, indoli și izotiocianați, care pot inhiba cancerele de sân, vezică, colon, ficat și plămâni.
Legumele crucifere precum conopida sunt, de asemenea, bogate în carotenoizi și alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele C, E și K. Toate acestea pot ajuta la combaterea diferitelor forme de cancer.
🧬 Îmbunătățește sănătatea inimii
Conopida este bogată în fibre, iar studiile arată cum o dietă bogată în fibre poate spori sănătatea inimii. Sulforafanul din conopidă este, de asemenea, cunoscut pentru a îmbunătăți semnificativ nivelul tensiunii arteriale. Conține, de asemenea, acizi grași omega-3 care reglează nivelul colesterolului și previn bolile cardiace.
🧬 Sporește funcția creierului
Conopida este foarte bogată în colină. Colina este o vitamină B care are un rol în sănătatea și dezvoltarea creierului, sporind funcția cognitivă. Colina din legume poate preveni, de asemenea, declinul memoriei legate de vârstă. Poate chiar ajuta și la tratarea altor tulburări nervoase precum Alzheimer. 
Un alt nutrient esențial din conopidă este vitamina K, despre care se știe că îmbunătățește comportamentul psihomotor.
🧬 Conopida combate inflamația
Unul dintre cele mai proeminente beneficii ale conopidei. Unii dintre cei mai puternici antioxidanți din conopidă sunt beta-carotenul, quercetina, acidul cinamic și beta-criptoxantina. Aceștia ajută la reducerea stresului oxidativ din organism și la combaterea inflamației.
Un compus antiinflamator important din conopidă este indolul-3-carbinol, care funcționează la nivel genetic pentru combaterea inflamației. Iar acizii grași omega-3 din legume funcționează bine și pentru combaterea afecțiunilor inflamatorii.
🧬 Poate ajuta la pierderea în greutate
Sulforafanul din conopidă, împreună cu vitamina C și folatul, pot ajuta la scăderea în greutate. De fapt, studiile arată că vitamina C joacă un rol major în determinarea cantității de grăsime arsă în timpul activității fizice. Conopida are, de asemenea, un conținut scăzut de carbohidrați și, prin urmare, poate fi un plus sigur în dieta de slăbit.
De asemenea, fibra din legume combate balonarea și promovează pierderea în greutate prin promovarea sațietății. Conține și omega-3, care stimulează secreția de leptină. Leptina este un hormon care crește metabolismul și ajută la reglarea greutății corporale.
🧬 Conopida ajută la detoxifiere
Conopida este bogată în antioxidanți care susțin detoxifierea fazei 1 (care implică reducerea sau hidroliza unui compus, reducând toxina în fragmente mai mici), iar compușii săi care conțin sulf ajută la realizarea detoxifierii fazei 2. Iar glucozinolații din legume activează și alte enzime de detoxifiere.
🧬 Întărește oasele
Un aport scăzut de vitamina K este adesea legat de un risc crescut de osteoporoză și fracturi. Dar, din moment ce conopida este bogată în vitamina K, aceasta poate modifica proteinele matricei osoase și poate îmbunătăți absorbția calciului – iar acest lucru sporește sănătatea osoasă generală. Vitamina K previne, de asemenea, eliminarea calciului prin urină.
🧬 Îmbunătățește sănătatea digestivă
Fibra dietetică din conopidă are grijă de sănătatea digestivă. Aportul adecvat de fibre poate reduce riscul apariției problemelor digestive, cum ar fi constipația, bolile inflamatorii intestinale și diverticulita. Fibra previne chiar cancerul de colon. Iar sulforafanul din legume ajută la protejarea mucoasei interioare a stomacului. Previne supraaglomerarea bacteriană în peretele stomacului.
❓Știați că
Buchetele de conopidă vin în diferite culori, deși cea mai comună este cea albă. Alte tipuri includ verde, violet, portocaliu, galben și maro.
Apa din conopidă poate ajuta, de asemenea, la prevenirea constipației și la netezirea procesului digestiv.
🧬 Îmbunătățește sănătatea rinichilor
Fitochimicalele din conopidă ajută la descompunerea substanțelor toxice și, prin urmare, pot ajuta la tratarea bolilor renale. Legumele au un conținut scăzut de potasiu și un conținut ridicat de vitamina C – care, pe lângă protejarea rinichilor, ajută și la scăderea în greutate (deoarece creșterea în greutate poate stresa rinichii și poate provoca leziuni). De conopidă ar putea beneficia și sănătatea vezicii urinare.

Cu toate acestea, unele surse cer evitarea conopidei în cazul pietrelor la rinichi sau a altor forme de boli renale. Prin urmare, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră.
🧬 Conopida îmbunătățește vederea
Antioxidanții din conopidă, inclusiv vitamina C, pot reduce riscul degenerescenței maculare legate de vârstă. Și sulforafanul din legume protejează retina de daune și stres oxidativ. De asemenea, ar putea preveni cataracta.
🧬 Echilibrează hormonii
Consumând legume bogate în antioxidanți, cum ar fi conopida, se reduce nivelurile nesănătoase de estrogen și se echilibrează hormonii.
🧬 Crește fluxul sanguin
Acest lucru poate fi atribuit fibrei din conopidă. Un aport ridicat de fibre îmbunătățește fluxul sanguin și îmbunătățește circulația. Fibrele stimulează, de asemenea, sănătatea microbiomului intestinal. Acest lucru îmbunătățește sănătatea generală, precum și fluxul de sânge.
🧬 Îmbunătățește textura pielii și sănătatea părului
În timp ce vitamina C din conopidă îmbunătățește producția de colagen și întârzie semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și liniile fine, ceilalți antioxidanți din legume curăță petele întunecate și îmbunătățesc textura pielii.
Vitamina C poate crește, de asemenea, sănătatea părului – iar antioxidanții, în general, întăresc foliculii de păr și vă fac părul mai sănătos.
❓Care este profilul nutrițional al conopidei
Valori / 100 gr și cât % acoperă din valoarea zilnică recomandată

Niciun comentariu

Nu ratați!