Burgeri vegetali – beneficii si reteta

0

Burgerul din legume este o optiune  gustoasa pentru cei care vor sa piarda kilogramele in plus, dar si pentru oricine doreste sa faca alegeri mai sanatoase in dieta lor.
Burgerii vegetarieni furnizeaza fibre si proteine, doua substante nutritive care ajuta la combaterea bolilor. Fibrele alimentare ajuta alimentele sa treaca prin tractul digestiv, iar o dieta bogata bogata in fibre poate preveni diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si constipatia. De asemenea, contin si proteine, ajutand la conservarea musculaturii si ajuta la cresterea tesutului.
Acestia mai contin si fier, un mineral esential. Fierul asigura oxigenarea tesuturilor. Este o componenta a mioglobinei, o proteina care stocheaza oxigenul in celulele musculare, precum si hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul in sange. De asemenea, fierul joaca un rol si in sustinerea sistemului imunitar, facilitand stocarea energiei si promovand cresterea celulara. Deficitul de fier provoaca anemie si simptome de oboseala si slabiciune musculara.
Burgerii vegetarieni sunt o sursa de vitamine B, o familie de nutrienti care sustine metabolismul si ajuta la transformarea alimentelor in energie. Vitamina B12 mentine o circulatie sanatoasa si sustine sistemul nervos, in timp ce niacinul hraneste pielea si promiveaza digestia.
Alegerea alimentelor cu proteine vegetale, inclusiv burgerii din legume, ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Colesterolul LDL provine din alimente de origine animala si creste nivelul acestuia in sange.

Ingrediente:
• 3 linguri de ulei
• 1 ceapa mica
• 1 catel de usturoi
• 3 cepe verzi
• ½ lingurita de chimen
• 3 – 4 ciuperci
• 1 ceasca de fasole
• 1 lingurita de patrunjel
• Sare
• Piper negru
Mod de preparare:
•  Puneti ceapa taiata marunt si usturoiul la calit timp de 3 – 5 minute, pana se inmoaie.
•  Adaugati ceapa verde, chimen si ciupercile tocate si lasati-le la foc mic inca 5 minute pana se inmoaie ciupercile.
•  Zdrobiti fasolea intr-un castron mare dupa care adaugati amestecul de ceapa si ciuperci si adaugati patrunjelul, sarea si piperul. Asigurati-va ca ingredientele sunt bine amestecate.
•  Formati burgerii cu grosimea de aproximativ 1 cm. Daca sunt prea subtiri se pot destrama, iar daca sunt prea grosi va fi greu sa se patrunda.
•  Incalziti cateva linguri de ulei dupa care prajiti burgerii, aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Puteti uitliza o taava de gratar pentru a evita uleiul.
Ingrediente:
1 legatura de patrunjel
• 1 lingurita de curry
• 2 catei de usturoi
• 2 linguri pesmet
• Zeama de la ½ de lamaie
• 1 ou
• 300g naut
Mod de preparare:
•  Lasa nautul la inmuiat peste noapte in apa rece. Dimineata fierbeti-l pentru jumatate de ora, pana cand se inmoaie si poate fi pasat in blender.
•  Dupa ce a fiert, lasa nautul sa se raceasca, spala-l cu un jet de apa rece si pune-l in blender impreuna cu putin ulei de masline,  suc de lamaie si usturoi, si amesteca pana obtineti o pasta omogena. Daca doriti un pic de textura puteti sa pastrati cateva boabe nepasate, ci doar zdrobite usor, sau puteti adauga in compozitie seminte de susan sau seminte de in.
•  Amestecati pasta obtinuta intr-un castron impreuna cu 1 ou, praf de curry si pesmetul, si formati cu mana burgeri de diametrul chiflelor.
•  Pregatiti o tava acoperita cu hartie de copt, aranjati burgerii de naut in tava si lasa-i in cuptorul incins la 170 grade circa 20 minute.

Niciun comentariu

Nu ratați!