10 cele mai bune alimente pentru plămâni sănătoși

0

Menținerea plămânilor sănătoși este esențială pentru a vă simți cât mai bine. Cu toate acestea, factorii obișnuiți, inclusiv expunerea la fumul de țigară și toxinele de mediu, precum și consumul unei diete inflamatorii, pot influența această pereche de organe importante.
Mai mult decât atât, afecțiunile obișnuite, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și fibroza pulmonară pot afecta semnificativ calitatea vieții tale.
Cu toate acestea, cercetările au arătat că modificările stilului de viață, inclusiv urmarea unei diete bogate în nutrienți, vă pot ajuta să vă protejați plămânii și chiar să reduceți afectarea pulmonară și simptomele bolii.
Mai mult decât atât, nutrienții și alimentele specifice au fost identificate ca fiind deosebit de benefice pentru funcția pulmonară.
Iată 10 de alimente care pot ajuta la stimularea funcției pulmonare.
1. Sfeclă
Rădăcina viu colorată și frunzele plantei de sfeclă conțin compuși care optimizează funcția pulmonară.
Frunzele de sfeclă și sfecla sunt bogate în nitrați, ceea ce s-a dovedit că ajuta funcția pulmonară. Nitrații ajută la relaxarea vaselor de sânge, la reducerea tensiunii arteriale și la optimizarea absorbției de oxigen.
Suplimentele de sfeclă s-au dovedit că îmbunătățesc performanța fizică și funcția pulmonară la persoanele cu afecțiuni pulmonare, inclusiv BPOC și hipertensiune pulmonară, o boală care provoacă tensiune arterială ridicată la plămâni.
În plus, sfecla verde este împachetată cu magneziu, potasiu, vitamina C și antioxidanți carotenoizi – toate esențiale pentru sănătatea pulmonară.
2. Ardei
Ardeii sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C , un nutrient solubil în apă care acționează ca un puternic antioxidant în corpul tău. Obținerea suficientă de vitamina C este importantă în special pentru cei care fumează.
De fapt, datorită efectelor dăunătoare ale fumului de țigară asupra rezervelor de antioxidanți ai corpului tău, este recomandat persoanelor care fumează sa consume 35 mg suplimentar de vitamina C pe zi.
Cu toate acestea, multe studii arată că fumătorii pot beneficia de doze mai mari de vitamina C și că fumătorii cu aport ridicat de vitamina C au o funcție pulmonară mai bună decât cei cu un aport mai mic de vitamina C.
Consumul unui singur ardei roșu dulce de dimensiuni medii (119 grame) oferă 169% din aportul recomandat pentru vitamina C.
3. Mere
Cercetările au arătat că consumul regulat de mere poate ajuta la promovarea funcției pulmonare.
De exemplu, studiile arată că aportul de mere este asociat cu o scădere mai lentă a funcției pulmonare la foștii fumători. În plus, consumul a cinci sau mai multe mere pe săptămână este asociat cu o funcție pulmonară mai mare și un risc redus de apariție a BPOC.
Aportul de mere a fost legat de un risc mai mic de astm și cancer pulmonar. Acest lucru se poate datora concentrației mari de antioxidanți din mere, inclusiv flavonoide și vitamina C.
4. Dovleac
Pulpa strălucitoare a dovlecilor conține o varietate de compuși vegetali care promovează sănătatea plămânilor. Sunt deosebit de bogate în carotenoizi, inclusiv beta-caroten, luteină și zeaxantină – toate având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice.
Studiile arată că a avea un nivel mai mare de carotenoizi în sânge este asociat cu o funcție pulmonară mai bună atât la populațiile mai în vârstă, cât și la cele mai tinere.
Persoanele care fumează pot beneficia în mod semnificativ de consumul mai multor alimente bogate în carotenoizi precum dovleacul.
Dovada sugerează că fumătorii pot avea concentrații de antioxidanți carotenoizi cu 25% mai mici decât nefumătorii, ceea ce poate dăuna sănătății pulmonare.

5. Turmeric
Turmericul este adesea folosit pentru a promova sănătatea generală datorită efectelor sale puternice antioxidante și antiinflamatorii. Curcumina, principalul component activ în turmeric, poate fi deosebit de benefică pentru susținerea funcției pulmonare.
Un studiu realizat la 2.478 de persoane a descoperit că aportul de curcumină a fost asociat cu funcția pulmonară îmbunătățită. În plus, funcția pulmonară a fumătorilor care au avut cel mai mare aport de curcumină a fost semnificativ mai mare decât fumătorii care au avut un aport scăzut de curcumină.
De fapt, aportul ridicat de curcumină la fumători a fost asociat cu o funcție pulmonară cu 9,2% mai mare, comparativ cu fumătorii care nu au consumat curcumină.
6. Produse din tomate și roșii
Roșiile și produsele din roșii sunt printre cele mai bogate surse alimentare de licopen , un antioxidant carotenoid care a fost asociat cu o sănătate pulmonară îmbunătățită.
S-a demonstrat că consumul de roșii reduce inflamația căilor respiratorii la persoanele cu astm și îmbunătățește funcția pulmonară la persoanele cu BPOC.
Un studiu din 2019 realizat pe 105 persoane cu astm a demonstrat că o dietă bogată în roșii a fost asociată cu o prevalență mai mică a astmului slab controlat. În plus, aportul de roșii este asociat și cu o scădere mai lentă a funcției pulmonare la foștii fumători.
7. Afine
Afinele sunt încărcate cu nutrienți, iar consumul lor a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea și păstrarea funcției pulmonare.
Afinele sunt o sursă bogată de antocianine, incluzând malvidina, cianidina, peonidina, delfininina și petunidina.
Antocianinele sunt pigmenți puternici despre care s-a demonstrat că protejează țesutul pulmonar de deteriorarea oxidativă.
Un studiu realizat pe 839 de veterani a constatat că aportul de afine a fost asociat cu cea mai lentă rată de scădere a funcției pulmonare și că consumul a 2 sau mai multe porții de afine pe săptămână a încetinit scăderea funcției pulmonare cu până la 38%, comparativ cu aportul mic sau deloc de afine.
8. Ceai verde
Ceaiul verde este o băutură care are efecte impresionante asupra sănătății. Galatul de epigalocatechin (EGCG) este o catechină concentrată în ceaiul verde. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și s-a dovedit că inhibă fibroza sau cicatrizarea țesuturilor.
Fibroza pulmonară este o boală caracterizată prin cicatrizarea progresivă, care afectează funcția pulmonară a țesutului pulmonar. Unele cercetări arată că EGCG poate ajuta la tratarea acestei boli.
Un mic studiu din 2020 realizat pe 20 de persoane cu fibroză pulmonară a constatat că tratamentul cu extract EGCG timp de 2 săptămâni a redus markerii de fibroză, comparativ cu un grup de control.
9. Varză roșie
Varza roșie este o sursă accesibilă și bogată de antocianine. Acești pigmenți vegetali conferă verzei culoarea roșie vie. Aportul de antocianină a fost legat de o scădere redusă a funcției pulmonare.
Mai mult, varza este ambalată cu fibre. Studiile arată că oamenii care consumă mai multe fibre au o funcție pulmonară mai bună decât cei care consumă cantități mici de fibre.
10. Edamame
Fasolea Edamame conține compuși numiți izoflavone. Dietele bogate în izoflavone au fost asociate cu un risc redus de numeroase boli, inclusiv BPOC.
Un studiu realizat la 618 adulți japonezi a descoperit că persoanele cu BPOC au un aport mult mai mic de izoflavone dietetice, în comparație cu grupurile de control sănătoase. Mai mult decât atât, aportul de izoflavonă a fost asociat semnificativ cu o funcție pulmonară mai bună și cu o scurtă respirație redusă.

Niciun comentariu

Nu ratați!