Top 20 cele mai sănătoase fructe de pe planeta

0

Mâncarea fructelor în mod regulat poate spori sănătatea.
Cu toate acestea, nu toate fructele sunt create egale. Unele dintre ele oferă beneficii unice pentru sănătate.
Iată cele mai sănătoase fructe de pe Pământ:
1. Grapefruit
Grapefruit este unul dintre cele mai sănătoase fructe citrice.
Pe lângă faptul că este o sursă bună de vitamine și minerale, este cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la pierderea în greutate și de a reduce rezistența la insulină.
De exemplu, într-un studiu efectuat pe 91 de persoane, cei care au mâncat jumătate de grapefruit proaspăt înainte de masă au pierdut cu 2,9 kilograme mai mult în greutate decât cei care nu au făcut-o.
În același studiu, grupul care a mâncat grapefruit a avut o reducere semnificativă a nivelului de insulină și reducerea rezistenței la insulină.
De asemenea, consumul de grapefruit a demonstrat că reduce nivelul de colesterol și contribuie la prevenirea pietrelor la rinichi.
2. Ananas
Printre fructele tropicale, ananasul este un superstar din punct de vedere nutrițional. O ceasca (237 ml) de ananas furnizează 131% din doza zilnica recomandata (DZR) pentru vitamina C și 76% din DZR pentru mangan.
Ananasul conține, de asemenea, bromelina, un amestec de enzime cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și capacitatea de a digera proteine.
Studiile pe epruvetă și animale sugerează că bromelina poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și a creșterii tumorilor.
3. Avocado
Avocado este diferit de majoritatea altor fructe.
Majoritatea fructelor sunt bogate în carbohidrați, în timp ce avocado este sărac în carbohidrați și este format în principal din grăsimi sănătoase.
Majoritatea grăsimii din avocado este acidul oleic, o grăsime monoinsaturată legată de inflamații reduse și o mai bună sănătate a inimii.
Pe lângă grăsimile sănătoase, avocado este încărcat cu potasiu, fibre și magneziu.
Un avocado întreg asigură 28% din DZR pentru potasiu. Aportul adecvat de potasiu este asociat cu tensiunea arterială redusă și un risc mai mic de accident vascular cerebral.
4. Afine
Afinele au beneficii puternice pentru sănătate.
Au un profil nutritiv impresionant, fiind deosebit de bogate în fibre, vitamina C, vitamina K și mangan.
Afinele sunt, de asemenea, excepțional de bogate în antioxidanți.
De fapt, se crede că conțin cel mai mare conținut de antioxidanți din fructele cel mai des consumate.
Antioxidanții din afine pot reduce riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, diabet și Alzheimer.
Afinele sunt, de asemenea, cunoscute pentru efectele lor puternice asupra sistemului imunitar.
Un studiu a descoperit că consumul de afine în mod regulat poate crește celulele ucigătoare naturale din organism. Acestea vă ajută să vă apărați împotriva stresului oxidativ și a infecțiilor virale.
În plus, antioxidanții din afine pot avea un efect protector asupra creierului tău. De exemplu, consumul de afine s-a dovedit că îmbunătățește memoria la adulții în vârstă.
5. mere
Merele sunt printre cele mai populare fructe și, de asemenea, se întâmplă să fie incredibil de hrănitoare.
Acestea conțin o cantitate mare de fibre, vitamina C, potasiu și vitamina K. De asemenea, oferă unele vitamine B.
Studiile sugerează că antioxidanții din mere pot promova sănătatea inimii și pot reduce riscul de diabet de tip 2, cancer și Alzheimer.
Activitatea antioxidantă a merelor a fost, de asemenea, legată de densitatea osoasă crescută în studiile la animale și epruveta.
Un alt beneficiu notabil pentru sănătate al merelor este conținutul de pectină.
Pectina este o fibră prebiotică care hrănește bacteriile bune din intestin și ajută la îmbunătățirea digestiei și a sănătății metabolice.
6. Rodie
Rodiile sunt printre cele mai sănătoase fructe pe care le puteți mânca.
Nu numai că au o mare densitate de nutrienți, dar conțin și compuși vegetali puternici, care sunt responsabili pentru majoritatea beneficiilor lor pentru sănătate.
Nivelurile de antioxidanți din rodie s-au dovedit a fi de trei ori mai mari decât cele ale ceaiului verde și ale vinului roșu.
Studiile au arătat că rodiile au efecte antiinflamatorii și pot contribui la reducerea riscului de cancer.
7. Mango
Mango-urile sunt o sursă excelentă de vitamina C.
De asemenea, conțin fibre solubile, care pot oferi multe beneficii pentru sănătate.
În plus, mango are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice care pot ajuta la reducerea riscului de boală.
În studiile efectuate pe animale, s-a demonstrat că compușii vegetali din mango protejează împotriva diabetului.
8. Căpșuni
Căpșunile sunt foarte nutritive.
Conținutul lor de vitamina C, mangan, folat și potasiu este la un nivel foarte ridicat.
Față de alte fructe, căpșunile au un indice glicemic relativ scăzut. Consumul acestor fructe nu ar trebui să cauzeze un mare nivel de zahăr în sânge.
În mod similar cu alte fructe de pădure, căpșunile au o capacitate ridicată de antioxidanți, ceea ce vă poate reduce riscul de boală cronică.
Studiile efectuate pe animale și pe epruveta au descoperit că aceste fructe de padure pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului și a formării tumorilor.
9. Merisoare
Merisoarele au beneficii impresionante pentru sănătate.
Au un profil nutrițional excelent, fiind bogate în vitamina C, mangan, vitamina E, vitamina K1 și cupru.
De asemenea, conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți numiți polifenoli de flavanol, care pot îmbunătăți sănătatea.
Ceea ce face ca merisoarele să fie unice fata de alte fructe este că sucurile și extractele lor ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar.
Proantocianidinele de tip A sunt compușii considerați a fi responsabili pentru acest efect, deoarece pot preveni atașarea bacteriilor la mucoasa vezicii urinare și a tractului urinar.
10. Lămâi
Lămâile sunt un fruct citric foarte sănătos, cunoscut pentru conținutul ridicat de vitamina C.
Acestea pot fi deosebit de utile în promovarea sănătății inimii datorită potențialului lor de a scădea lipidele și tensiunea arteriala.
Pe baza descoperirilor din studiile efectuate pe animale, cercetătorii au propus, de asemenea, că compușii vegetali din lămâi pot ajuta la prevenirea creșterii în greutate.
Alte studii arată că acidul citric din sucul de lămâie are capacitatea de a trata pietre la rinichi.

11. Durian
Durian este poreclit „regele fructelor”.
O ceasca (237 ml) de durian asigură 80% din DZR pentru vitamina C.
De asemenea, este bogat în mangan, vitamine B, cupru, folat și magneziu.
Mai mult, durian conține mai mulți compuși sănătoși ai plantelor care funcționează ca antioxidanți.
12. Pepene rosu
Pepenele rosu este bogat în vitamine A și C. Este bogat și în anumiți antioxidanți importanți, inclusiv licopen, carotenoizi și cucurbitacină E.
Unii dintre antioxidanții pepenelui rosu au fost studiați pentru efectele lor anti-cancer.
Aportul de licopen este legat de un risc redus de cancere ale sistemului digestiv, în timp ce cucurbitacina E poate inhiba creșterea tumorilor.
Consumul de alimente bogate în licopen poate promova, de asemenea, sănătatea inimii datorită capacității lor de a reduce colesterolul și tensiunea arterială.
Dintre toate fructele, pepene rosu este unul dintre cele mai hidratante. Este format din 92% apă, ceea ce te poate ajuta să te simți mai plin.
13. măsline
Măslinele sunt o sursă bună de vitamina E, fier, cupru și calciu.
De asemenea, oferă o mulțime de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a afectării ficatului și au efecte antiinflamatorii.
La fel ca avocado, măslinele conțin acid oleic, care poate oferi mai multe beneficii pentru sănătatea inimii și prevenirea cancerului.
În plus, studiile la animale au legat o parte dintre compușii vegetali din măsline cu un risc redus de osteoporoză.
14. Mure
Murele sunt un alt fruct incredibil de sănătos, ambalat cu vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Acestea oferă o cantitate impresionantă de vitamina C, vitamina K și mangan.
O ceasca (237 ml) de mure oferă o cantitate de 8 grame de fibre.
De asemenea, antioxidanții din mure s-au dovedit a reduce inflamația și îmbătrânirea arterelor. Ambele efecte te pot proteja împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
15. Portocale
Portocalele sunt unul dintre cele mai populare și nutritive fructe din lume.
Mâncarea unei portocale medii va oferi o cantitate semnificativă de vitamina C și potasiu. De asemenea, sunt o sursă bună de vitamine B, precum tiamina și folatul.
Compușii vegetali din portocale sunt responsabili pentru majoritatea beneficiilor lor pentru sănătate. Acestea includ flavonoide, carotenoizi și acid citric.
De exemplu, acidul citric poate reduce riscul de pietre la rinichi.
Portocalele sunt similare cu lămâile, cu cantitățile lor impresionante de vitamina C și acid citric, care ajută la creșterea absorbției fierului și la prevenirea anemiei.
16. Banane
Bananele sunt bogate în vitamine și minerale și au destul de multe beneficii pentru sănătate.
Sunt binecunoscute pentru faptul că sunt bogate în potasiu. O banană medie furnizează 12% din DZR pentru acest mineral.
O proprietate unică a bananelor este conținutul lor de carbohidrati.
Carbohidrații din banane verzi, necoapte, constau în mare parte din amidon rezistent, care poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge și te poate face să te simți plin.
Bananele conțin, de asemenea, pectină, care poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge și sănătatea digestivă.
Mai mult, studiile au arătat că conținutul ridicat de glucide și minerale în banane le face o sursă excelentă de combustibil înainte de exerciții fizice.
17. Struguri roșii și purpurii
Strugurii sunt foarte sănătoși. Conținutul ridicat de antioxidanți este ceea ce îi face să iasă în evidență.
S-a demonstrat că antocianinele și resveratrolul din struguri reduc inflamația.
De asemenea, studiile efectuate pe animale sugerează că compușii vegetali din struguri vă pot ajuta să vă protejați inima, ochii, articulațiile și creierul.
18. Guava
Guava are un profil nutrițional remarcabil.
Mâncând doar 30 de grame de guava vă va oferi 107% din DZR pentru vitamina C.
Guava este, de asemenea, bogat în fibre, folat, vitamina A, potasiu, cupru și mangan.
Antioxidanții din guava protejează celulele de deteriorarea oxidativă, ceea ce indică faptul că pot contribui la reducerea riscului de boli cronice.
Guava este o altă mare sursă de pectină, care beneficiază la digestie și poate ajuta la prevenirea cancerului de colon.
19. Papaya
Papaya este un fruct foarte sănătos, bogat în vitamina C, vitamina A, potasiu și folat.
De asemenea, este bogat în licopenul antioxidant anti-cancer.
Mai mult, studiile arată că organismul absoarbe mai bine licopenul din papaya decât celelalte fructe și legume bogate în licopen.
Există, de asemenea, unele dovezi că papaya poate îmbunătăți digestia. Conține papaină, o enzimă care face proteina mai ușor de digerat.
20. Cireșe
Cireșele sunt bogate în nutrienți, în special potasiu, fibre și vitamina C.
Conțin antioxidanți, inclusiv antocianine și carotenoizi, care reduc inflamația și pot ajuta la prevenirea mai multor boli.
Un alt beneficiu impresionant pentru sănătate al cireșelor este conținutul de melatonină.
Melatonina este un hormon care îți semnalizează creierul când este timpul să dormi. Poate ajuta la tratarea insomniei și a altor tulburări de somn.
Un studiu a concluzionat că conținutul de melatonină din sucul de cirese a îmbunătățit durata somnului și calitatea acestuia.

Niciun comentariu

Nu ratați!