21 cele mai bune alimente pentru un ficat sănătos + dozele recomandate

0

Ficatul dvs. este unul dintre cele mai importante organe și al doilea ca mărime din corp. Funcționează non-stop – ajută la detoxifiere, metabolismul carbohidraților, sinteza proteinelor, producerea de produse biochimice necesare pentru digestie, depozitarea glicogenului, producerea bilei, secreția hormonală și descompunerea celulelor roșii din sânge.
Orice fel de tulburări hepatice pot împiedica funcțiile metabolice. Vestea bună este că le puteți vindeca și reduce la minimum simptomele consumând alimente sănătoase și nutritive. În acest articol, vom acoperi cele mai bune 21 de alimente care vă protejează ficatul și îl mențin sănătos.
🧬 Usturoiul
Detoxifierea este importantă pentru a vă menține ficatul sănătos. Usturoiul este bogat în alicină, un antioxidant care protejează organismul de daunele oxidative. De asemenea, prezintă efecte hepatoprotectoare (protecție hepatică), care stimulează ficatul să activeze enzimele care pot elimina substanțele nocive.
Un studiu publicat în Advanced Biomedical Research afirmă că pudra de usturoi de 400 mg ar putea reduce greutatea corporală și masa grasă la persoanele cu tulburare hepatică grasă nealcoolică (NAFLD) fără a perturba masa slabă a corpului.
👉 Doza de usturoi pentru un ficat sănătos
•1 cățel de usturoi crud dimineața în fiecare zi.
•1-2 lingurițe de usturoi tocat / pisat / adăugat în mâncare gătită pe zi.
🧬 Ceai verde
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și are multe beneficii pentru sănătate. Principalii polifenoli responsabili de toată bunătatea ceaiului verde sunt catechinele. Oamenii de știință chinezi au confirmat că consumatorii de ceai verde au arătat o reducere semnificativă a riscului de cancer hepatic, boli hepatice, steatoză hepatică, ciroză hepatică și hepatită.
👉 Doze de ceai verde pentru ficat sănătos
1-2 căni de ceai verde pe zi.
🧬 Cafea
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi. Pe lângă efectele sale stimulatoare, cafeaua are și un rol hepatoprotector. Un studiu pe bărbații japonezi de vârstă mijlocie a arătat că aceasta ar putea oferi efecte protectoare împotriva disfuncției hepatice.
Un alt studiu publicat în Journal of Hepatology a arătat o relație inversă între consumul de cafea și incidența bolilor hepatice cronice. Participanții care beau 1-2 căni de cafea pe zi au prezentat rate mai mici de progresie a bolii decât cei care au băut mai puțin de 1 cană / zi.
👉 Doze de cafea pentru un ficat sănătos
1-2 căni de cafea pe zi.
🧬 Curcuma
Curcumina din curcuma este principalul agent bioactiv care are efect hepatoprotector. Ajută la protejarea ficatului de afecțiuni hepatice și leziuni prin reducerea inflamației, minimizarea stresului oxidativ și îmbunătățirea metabolismului lipidic și a sensibilității la insulină.
Oamenii de știință de la Tel-Aviv Sourasky Medical Center, Israel, au efectuat un experiment pe șobolani cu ciroză hepatică indusă. Au fost suplimentate cu turmeric timp de 12 săptămâni. Proprietatea antiinflamatoare a turmericului a inhibat dezvoltarea cirozei hepatice la șobolani.
👉 Doze de curcuma pentru un ficat sănătos
•1-3 g pudră / pastă de curcuma pe zi.
•5-3 g de rădăcină de curcuma pe zi.
•400-600 mg supliment de curcuma, 2-3 pe zi.
•Tinctură (1: 2) – 15-30 picături, de 3-4 ori pe zi.
•Extract fluid (1: 1) – 30-90 picături pe zi.
Puteți să-l amestecați cu cafea sau lapte și să-l consumați pentru rezultate mai bune.
🧬 Grapefruit
Grapefruitul este o sursă bogată de antioxidanți și s-a constatat că stimulează imunitatea. Oamenii de știință japonezi au efectuat un experiment în care au hrănit șobolanii de laborator cu suc de grapefruit, suc de oro blanco și amestec de zahăr. După o săptămână, șobolanilor li s-a injectat un procarcinogen. Șobolanii cărora li s-a administrat suc de grapefruit s-au dovedit a avea o expresie mai rapidă și mai activă a enzimelor hepatice care au ajutat la detoxifiere.
👉 Dozare de grapefruit pentru un ficat sănătos
½ -1 suc de grapefruit (proaspăt stors și fără adaos de zahăr sau îndulcitor artificial) pe zi.
🧬 Sfeclă roșie
Sfecla roșie conține antioxidanți numiți betalani care prezintă efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice pentru a reduce stresul oxidativ. Un studiu la șobolani a arătat că hrănirea pe termen lung cu suc de sfeclă roșie ar putea ajuta la reducerea leziunilor ADN și a leziunilor hepatice induse de stresul oxidativ.
👉 Dozarea sfeclei pentru un ficat sănătos
•1 pahar de suc de sfeclă roșie pe zi.
•1 cană de sfeclă roșie (cubulețe), de 2-3 ori pe săptămână.
🧬 Broccoli
Broccoli este o sursă excelentă de izotiocianați, compuși care conțin sulf, dintre care cel mai notabil este sulforafanul. Izotiocianații reglează expresia genelor care sunt implicate în eliminarea agenților cancerigeni și îmbunătățirea metabolismului. De asemenea, au proprietăți antiinflamatorii.
Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Illinois a confirmat că consumul de broccoli ar putea contribui la reducerea riscului de a dezvolta ficat gras nonalcoolic. Un alt studiu realizat de Colegiul de Agricultură, Universitatea din Illinois, a afirmat că consumul de broccoli ar putea ajuta la protejarea ficatului de cancerul hepatic.
👉 Doze de broccoli pentru un ficat sănătos
1 cană, de 2-3 ori pe săptămână.
🧬 Ginseng
Ginsengul este o plantă medicinală care se găsește în rădăcinile plantei Panax ginseng (nu trebuie confundat cu ginsengul american sau siberian). Conține compuși cunoscuți sub numele de ginsenozide care se consideră că sunt responsabile pentru proprietățile sale medicinale. Există aproximativ 40 ginsenoside prezente în ginseng. S-a constatat că protejează împotriva leziunilor hepatice, toxicității hepatice, cirozei și ficatului gras.
👉 Dozare de ginseng pentru un ficat sănătos
2 căni de ceai de ginseng pe zi.
🧬 Morcov
Morcovii pot reduce riscul de ficat gras nonalcoolic și toxicitate hepatică. Oamenii de știință de la Institutul Național de Nutriție, Jamia Osmania, Hyderabad, India, au realizat un studiu prin suplimentarea șobolanilor cu suc de morcovi timp de opt săptămâni. Ei au descoperit că sucul de morcovi a redus semnificativ nivelurile de DHA, trigliceride și MUFA (acizi grași mono nesaturați) din ficat.
👉 Dozarea morcovului pentru un ficat sănătos
•1 pahar de suc de morcovi la fiecare 2 zile.
•1 cana de morcov fiert la 2-3 zile.
🧬 Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi vă pot proteja ficatul de daunele oxidative și de alte boli. Legumele, cum ar fi spanacul, salata verde, ridichea, muștarul, cartofii dulci, spanacul, kale etc., conțin cantități bune de vitamine A, C și K, calciu și antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii.
👉 Dozarea legumelor cu frunze verzi pentru un ficat sănătos
1-2 căni de legume cu frunze verzi pe zi.

🧬 Avocado
Acest fruct are multe beneficii pentru sănătate, iar protejarea ficatului este una dintre ele. Avocado este bogat în grăsimi sănătoase care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Deoarece ficatul gras nealcoolic este cauzat de alegerile proaste ale stilului de viață, proprietățile anti-inflamatorii și antioxidante ale avocadoului pot ajuta la reducerea acestui risc.
👉 Dozare pentru un ficat sănătos
2-5 felii, de 2-3 ori pe săptămână.
🧬 Lămâie
Efectele hepatoprotectoare ale sucului de lămâie se datorează conținutului său de vitamine (în special vitamina C) și minerale. Un studiu la șoareci publicat în Biomedical Research afirmă că aportul de suc de lămâie poate ajuta la reducerea leziunilor hepatice induse de alcool și la scăderea nivelului de enzime hepatice pentru protecția generală a ficatului.
👉 Dozarea lămâii pentru un ficat sănătos
½-1 lămâie pe zi.
🧬 Măr
Oamenii de știință au studiat efectul produselor din merele deshidratate asupra nivelului de lipide din ficat și ser. După trei luni, sa constatat că produsele din mere au redus cu succes nivelul serului și al lipidelor hepatice.
Cercetătorii chinezi au confirmat, de asemenea, că polifenolii din mere joacă un rol major în protejarea împotriva concanavalinei (o lectină din familia leguminoaselor) indusă de leziuni hepatice imunologice la șoareci.
👉 Dozarea merelor pentru un ficat sănătos
1 măr pe zi.
🧬 Ulei de măsline
Cea mai frecventă problemă hepatică este boala a ficatului gras nealcoolic care provine din alegeri nesănătoase ale stilului de viață. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care consumă ulei de măsline sunt mai puțin predispuse la boli hepatice.
Uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului colesterolului rău și a trigliceridelor serice și la creșterea sensibilității la insulină și a oxidării lipidelor. Prin urmare, puteți utiliza ulei de măsline în preparatele alimentare pentru a vă menține ficatul sănătos.
👉 Dozarea uleiului de măsline pentru ficat sănătos
3-5 linguri pe zi.
🧬 Sparanghel
Sparanghelul este o sursă excelentă de vitamine A, C, E, K, folat, colină și minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu și fibre dietetice.
Oamenii de știință de la Universitatea Națională Jeju, Coreea, au realizat că lăstarii și frunzele tinere de sparanghel ar putea ajuta la suprimarea creșterii celulelor hepatomului (celule hepatice canceroase) și la reducerea stresului oxidativ pentru a proteja celulele hepatice.
🧬 Nuci
Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase care au proprietăți antiinflamatoare. Într-un studiu, șoarecii cu ficat gras indus de o dietă bogată în grăsimi au fost suplimentați cu nuci. Acest lucru a contribuit la reducerea nivelului de trigliceride din ficat, a scăzut nivelul enzimelor implicate în homeostazia ficatului și a suprimat genele implicate în inflamația ficatului.
👉 Dozarea nucilor pentru un ficat sănătos
5-7 nuci pe zi
🧬 Varză roșie
Varza roșie vă poate ajuta să vă protejați ficatul. Un studiu pe șobolani a arătat că extractul de varză roșie a redus leziunile hepatice din cauza stresului oxidativ.
👉 Doza de varză roșie pentru un ficat sănătos
1 cană de varză o dată pe zi, de 2-3 ori pe săptămână.
🧬 Cereale integrale
Cerealele integrale, cum ar fi amarantul, secara, orzul, orezul brun, quinoa etc., sunt bogate în fibre dietetice, care ajută la vărsarea grăsimilor și la reducerea colesterolului. Aceasta este o veste bună, deoarece cerealele integrale pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva bolilor hepatice grase nealcoolice.
👉 Doza de cereale integrale pentru un ficat sănătos
2-3 porții de cereale integrale pe zi.
🧬 Roșii
Roșiile suculente sunt bune și pentru ficat. Acestea conțin o cantitate bună de antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și leziunilor hepatice și la protejarea împotriva cancerului hepatic. Un studiu pe șobolani a arătat că suplimentarea cu extract de roșii ar putea contribui la reducerea riscului de afectare a ficatului.
👉 Doza roșilor pentru un ficat sănătos
•1 pahar de suc de roșii pe zi.
•2-3 roșii pe zi.
🧬 Păpădie
Un studiu publicat în Journal of Food and Chemical Toxicology a arătat că rădăcinile de păpădie au fost protectoare împotriva leziunilor hepatice induse de alcool datorită proprietății lor antioxidante.
👉 Doze de păpădie pentru un ficat sănătos
Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina doza acestui medicament pe bază de plante sau mâncați frunze de păpădie de câteva ori pe săptămână.
🧬 Varză de Bruxelles
Varza de Bruxelles este bogată în vitaminele A, K, C și folat și minerale precum calciu, fosfor, magneziu și potasiu. Cercetătorii au descoperit că administrarea orală a verzei de Bruxelles poate induce producția de enzime metabolizatoare de fază II și reduce stresul oxidativ.
👉 Doză verzei de Bruxelles pentru un ficat sănătos
½-1 cană, de 2-3 ori pe săptămână.
❗️Semne mai puțin cunoscute că ficatul nu funcționează corect
Dacă vă identificați cu oricare dintre simptomele enumerate mai jos, discutați cu medicul pentru a verifica dacă există și alte probleme:
•Incapacitatea de a slăbi
•Balonare
•Urină închisă la culoare
•Apetit slab
•Imunitate slabă
•Constipație
•Durere de cap
•Arsuri la stomac și reflux acid
•Depresie
•Anxietate
•Oboseala cronica
•Transpirație excesivă
•Hipertensiune
•Rozacee
•Vânătăi
•Piele și ochi galbeni
Concluzie
Ficatul este un organ important care îndeplinește multe funcții. Prin urmare, este esențial să îl protejați de daune. Consumați alimentele menționate mai sus pentru a vă menține ficatul funcțional la cel mai bun nivel. Consultați medicul dacă aveți alte simptome clinice și discutați cu un nutriționist pentru a înțelege care dintre aceste alimente le puteți încorpora în dieta dvs. și cum.

Niciun comentariu

Nu ratați!